ΤΟΠΙΚΑ

Μεθαύριο η μεγάλη μέρα

μεθαύριο-η-μεγάλη-μέρα-851206

Την Τρίτη γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αμερικής, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα ορκισθεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγο μετά την τελετή ορκωμοσίας, τα στελέχη στο επιτελείο του νέου προέδρου θα αποχωρήσουν διακριτικά, ώστε να επιθεωρήσουν τα νέα τους γραφεία.
Αυτό που σύντομα θα συνειδητοποιήσουν οι βοηθοί του κ. Ομπάμα είναι ότι αναλαμβάνουν καθήκοντα που θα διαρκέσουν -το πολύ- δύο με τρία χρόνια. Οι ώρες απασχόλησης πολλές, η πίεση ανελέητη, οι αποφάσεις σημαντικές. Κάθε Αμερικανός θα πρέπει να σεβασθεί τις θυσίες τους.
Αυτό που σύντομα θα συνειδητοποιήσει το επιτελείο Ομπάμα είναι πως η διεξαγωγή της προεκλογικής καμπάνιας είναι πιο εύκολη από την πραγματική διακυβέρνηση της χώρας.
Στην πραγματικότητα, το έχουν ήδη διαπιστώσει. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, τα μέλη του Κογκρέσου ενέκριναν νομοσχέδιο δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο διόγκωνε το έλλειμμα κατά 152 δισ. δολάρια. Ο κ. Ομπάμα είχε ασκήσει επικρίσεις σε εκείνα τα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τώρα όμως ο ίδιος προβλέπει έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια της θητείας τους.
Ο κ. Ομπάμα, ως υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, είχε επικρίνει τον πόλεμο στο Ιράκ. Αλλά, ως εκλεγμένος πρόεδρος, αποφάσισε να κρατήσει τον υπουργό Αμυνας του κ. Μπους, ενώ τοποθέτησε σύμβουλο του Μπους στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το επιτελείο Ομπάμα καθυστερεί στη βασικότερη προτεραιότητα -ένα πακέτο μέτρων για στήριξη της οικονομίας.
Ο κ. Ομπάμα ανεβάζει ψηλά τον πήχη και θέτει φιλόδοξες προσδοκίες. Και αυτό είναι εμφανές στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό θέσεων που υπόσχεται να διατηρήσει ή δημιουργήσει. Στις 22 Νοεμβρίου ήταν 2,5 εκατ. θέσεις. Στις 20 Δεκεμβρίου, τρία εκατομμύρια και το προηγούμενο σαββατοκύριακο έφθασαν στις 4,1 εκατ. θέσεις.
Ο κ. Ομπάμα μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι αδύνατον να επαληθεύσει κανείς πόσες θέσεις θα «διασωθούν». Αλλά οι ισχυρισμοί του φαίνονται μη ρεαλιστικοί.
Πέραν της εθνικής υπερηφάνειας, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας της Τρίτης, αυτά τα ζητήματα είναι πραγματικά και δεν πρόκειται να λυθούν από μόνα τους. Η ορκωμοσία είναι μια στιγμή συνταγματικής σημασίας και σημαντικού συμβολισμού. Το επιτελείο Ομπάμα θα πρέπει να την απολαύσει. Αλλά η γιορτή δεν διαρκεί πολύ. Την επόμενη ημέρα, θα επικρατήσει η σκληρή πραγματικότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου