ΤΟΠΙΚΑ

Νέα δεδομένα στη σύμβαση Τσαλαπάτα

νέα-δεδομένα-στη-σύμβαση-τσαλαπάτα-851206

Το αποτέλεσμα των πολύμηνων και επίπονων διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και την εταιρία ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε για το Συγκρότημα Τσαλαπάτα παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλέκος Βούλγαρης.
Ο Δήμαρχος Βόλου, παρουσιάζοντας τους νέους όρους της σύμβασης που συμπεριλαμβάνονται ως προσάρτημα της ήδη υφιστάμενης σύμβασης και η οποία θα αρχίσει να ισχύει μετά την έγκρισή της από το Δ.Σ. της ΔΕΚΕΜΑΒ και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, είπε ότι ο Δήμος πέτυχε απόλυτα τους στόχους του και το σκοπό του και έγινε, όπως πρόσθεσε, ένα μεγάλο και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση και την εξουσιοδότηση που είχε η Δημοτική Αρχή από το Δημοτικό Συμβούλιο και που δεν ήταν άλλη από την ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Συγκροτήματος και την επίτευξη με αυτόν τον τρόπο του στόχου για τον οποίο λειτούργησε. Να αποτελέσει δηλαδή το Συγκρότημα πόλο πολιτισμού και αναψυχής. Ένα στόχο, που όπως είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, εκπληρώνεται μόνον ως προς το μέρος της αναψυχής.

Οι αλλαγές
της σύμβασης
Ειδικότερα, όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, με τρία έγγραφά της η εταιρία ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε. που απέστειλε προς το τέλος Δεκέμβρη προς τη ΔΕΜΕΚΑΒ, κάνει αποδεκτά ισάριθμα αιτήματα του Δήμου, τα οποία είναι τα εξής:
1ον) Η εταιρία ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε. αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου της συμπληρωματικής απορροής ομβρίων, δηλαδή της αντιπλημμυρικής προστασίας, που αφορούν στο οικόπεδο του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα, παρά τις αρχικά και έγγραφες εκφρασθείσες αντιρρήσεις της. Το έργο αυτό -ήδη παραδόθηκε στην εταιρία η μελέτη από τη ΔΕΥΑΜΒ- έχει συνολικό κόστος 100.000 ευρώ
2ον) Η εταιρία ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε. αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου, όπως ο χρόνος έναρξης καταβολής του ποσού που καθορίζει η σύμβαση και η οποία είναι ποσοστό επί των εισπράξεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει αναλάβει η εταιρία, με ελάχιστο ποσοστά τα 42.000 ευρώ, ξεκινά από το 2004. Αρχικά η εταιρία δεν αναγνώριζε το παραπάνω μίσθωμα και μέχρι σήμερα δεν είχε καταβάλει χρήματα στο Δήμο Βόλου. Για το σκοπό αυτό χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας παρέδωσε στη Δημοτική Επιχείρηση Μελετών και Κατασκευών του Δήμου Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ), επιταγή συνολικού ύψους 187.708 ευρώ, που αντιστοιχεί στη σύμβαση και συγκεκριμένα για μέρος του 2004 και για τα οικονομικά έτη 2005, 2006, 2007 και 2008.
3ον ) Το κυριότερο στοιχείο τροποποίησης της σύμβασης είναι αυτό που εκπληρώνει , όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, το στόχο του Δήμου για την ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Σύμφωνα με το προσάρτημα στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές και το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΜΕΚΑΒ, του Δήμου Βόλου και της ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε, η εταιρία παραχωρεί στο Δήμο όλους τους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι σύμφωνα με τη σύμβαση είναι χώροι που μπορούν να φιλοξενούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες, συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ και στεγασμένων χώρων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αξιοποιούνται από την εταιρία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί από την εταιρία η γραμμική αγορά που είναι συνολικού εμβαδού 170 τ.μ. και μία αίθουσα εκδηλώσεων συνολικού εμβαδού 270 τ.μ., όπου επίσης μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το οικονομικό όφελος από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στους παραπάνω χώρους, θα το καρπούται αποκλειστικά ο Δήμος Βόλου.
Η εταιρία δεσμεύεται, αυτό που προβλέπεται από τη σύμβαση για την καταβολή του ελάχιστου μισθώματος των 42.000 ευρώ, για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που εκμεταλλεύεται η εταιρία σ΄ αυτούς τους χώρους.

Ο Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Φοινικόπουλος που σήκωσε για λογαριασμό του Δήμου Βόλου το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων και των αλλεπαλλήλων συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι δύο πλευρές, τόσο στο Βόλο όσο και στην Αθήνα, σημείωσε από την πλευρά του, ότι για το Συγκρότημα Βιομηχανικής Κληρονομιάς Τσαλαπάτα αρχίζει μία νέα εποχή και για την πόλη και για το συγκεκριμένο χώρο και την ευρύτερη περιοχή των Παλαιών. Η αρχή, όπως τόνισε ο κ. Φοινικόπουλος, θα γίνει από το καλοκαίρι, όπου θα μεταφερθεί, όπως πρόσθεσε, ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών πολιτισμού του Δήμου Βόλου στο συγκεκριμένο σημείο, με απώτερο σκοπό να αναβαθμιστεί και να κατοχυρωθεί η πολιτιστική φυσιογνωμία και ο ηγετικός ρόλος ενός σημειακού συγκροτήματος που συνδέεται και με την ιστορία, αλλά κυρίως με την προοπτική της πόλης στον τομέα του πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη ότι τα έξοδα θέρμανσης του Συγκροτήματος, που είναι συμφωνία ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο εκμεταλλεύεται το μουσειακό κομμάτι του Συγκροτήματος, θα συνεχίζει να τα επιβαρύνεται ο Δήμος Βόλου. Τα συγκεκριμένα έξοδα την τελευταία χρήση ήταν της τάξεως των 4.500 ευρώ. Ο Αλ. Βούλγαρης σημείωσε ακόμη ότι ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και την εταιρία ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με την κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών του Συγκροτήματος (φύλαξη, καθαριότητα κ.α.). Σε αυτά, όπως διευκρίνισε, δεν συμμετέχει οικονομικά ο Δήμος, ωστόσο η Δημοτική Αρχή έχει μεσολαβήσει, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών. Έχουμε δώσει, όπως υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης, και στις δύο πλευρές ένα Σχέδιο Κανονισμού κατανομής των κοινοχρήστων και περιμένουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τις απόψεις τους. Εάν συναινέσουν, θα έχει υπερπηδηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν δεν συμφωνήσουν, τότε, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου, είμαστε υποχρεωμένοι ως ιδιοκτήτες της έκτασης να διαμορφώσουμε εμείς τον πίνακα κατανομής των κοινοχρήστων στο Συγκρότημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου