ΤΟΠΙΚΑ

Διπλωματία για να σιγήσουν τα όπλα

διπλωματία-για-να-σιγήσουν-τα-όπλα-851206

«Πυρετός» διπλωματικών κινήσεων σε Κάιρο και Ουάσινγκτον για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με ορίζοντα την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Τρίτη. Πληροφορίες ότι το Ισραήλ κινείται προς μονομερή ανακωχή κινείται το Ισραήλ. Τρεις εβδομάδες αιματοχυσίας με 1.100 νεκρούς Παλαιστίνιους και 5.100 τραυματίες…
Η διπλωματία εντατικοποιείται με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι να μεταβαίνει χθες στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις. Οι υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για αμερικανική συμβολή στην παρεμπόδιση του επανεξοπλισμού της Χαμάς μέσω λαθρεμπορίου όπλων -βασικό όρο του Ισραήλ για να τερματίσει την επιχείρηση στη Γάζα.
Ταυτόχρονα, ισραηλινή αντιπροσωπεία -με τη συμμετοχή κορυφαίου συμβούλου του Εχούντ Ολμέρτ- βρίσκεται στο Κάιρο για τη συνέχιση των συνομιλιών υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση.
Πληροφορίες που μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αργά το απόγευμα της Παρασκευής αναφέρουν ότι το Ισραήλ μελετά τον μονομερή τερματισμό των επιχειρήσεων αντί για την σύναψη εκεχειρίας. Τη σχετική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο ασφάλειας της χώρας σε συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας για την εφαρμογή της μονομερούς κατάπαυσης.
Στο Κάιρο πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία και η Χαμάς, παρόλο που ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαλέντ Μεσάαλ εξακολουθεί να κρατά σκληρή γραμμή λέγοντας την Παρασκευή ότι το ριζοσπαστικό κίνημα δεν θα αποδεχθεί τους όρους του Ισραήλ και θα συνεχίσει να πολεμά έως ότου τερματιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
Το Ισραήλ αφήνει να εννοηθεί διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Μαρκ Ρεγκέβ ότι η επιχείρηση ενδέχεται να βρίσκεται στο «τελικό στάδιο». Με την επιστροφή της Τζίπι Λίβνι από τις ΗΠΑ και του επικεφαλής διαπραγματευτή Ραμός Γκιλάντ από την Αίγυπτο θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για τη λήψη τελικών αποφάσεων.
Η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών την προσεχή Τρίτη θεωρείται ευρέως ως η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία το Ισραήλ θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις για να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.
Τρεις εβδομάδες
Κατά την ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός το πρωί της Παρασκευής το Ισραήλ είχε δώσει άδεια για τη διέλευση 130 φορτηγών ανεφοδιασμού με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Στην ανάπαυλα των βομβαρδισμών κηδεύτηκε στη Γάζα το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που σκοτώθηκε την Πέμπτη σε επιδρομή μαζί με το γιο και τον αδελφό του. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαΐντ Σιάμ ήταν ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς και αρχιτέκτονας της βίαιης κατάληψης της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 με την εκδίωξη των δυνάμεων του Μαχμούντ Αμπάς.
Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής ανέσυραν επίσης 23 πτώματα από τα συντρίμμια των κτιρίων συνοικίας της Γάζας, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους μαχητές.
Πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από τη Γάζα προς τη νότια επικράτεια του Ισραήλ.
Νεκρός
15χρονος
Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα της Δυτικής στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο 15χρονος Μουτάσεμ Νταάνα χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες προς την κατεύθυνσή τους, δήλωσαν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου