ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομική επιβάρυνση για ΑΜΕΑ και ταλαιπωρία για ένα πιστοποιητικό αναπηρίας

οικονομική-επιβάρυνση-για-αμεα-και-τα-41583

Να σταματήσει ο γολγοθάς της γραφειοκρατίας ζητούν τα ΑΜΕΑ που εξετάζονται στο ΚΕΠΑ

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, που είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε εξέταση στο ΚΕΠΑ.

Αντί ο στόχος να είναι να διευκολυνθούν τα άτομα αυτά – ιδίως όσα πάσχουν από μη αναστρέψιμες αναπηρίες, υποβάλλονται σε μία ψυχοφθόρα διαδικασία εξαιτίας των γραφειοκρατικών, διοικητικών ή τεχνικών διαδικασιών.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των AMEAέχουν καταθέσει υπόμνημα με το οποίο ζητούν να εγκρίνονται επ’ αόριστον ισχύ στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ που υπάγονται στον πίνακα με τις 43 μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

Παράλληλα ζητούν τη συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, του επιδόματος και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής μέχρι να εξεταστούν από την ειδική επιτροπή.

Για τους αναπήρους, ωστόσο, που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μη αναστρέψιμων αναπηριών, αποτελεί μεγάλο «γολγοθά» και η υποχρεωτική κατάθεση πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων εντός του τελευταίου τετραμήνου. Και όμως πρόκειται για άτομα με χρόνιες κληρονομικές παθήσεις και η όλη διαδικασία εκτός από ταλαιπωρία για τους ίδιους και τους συνοδούς τους, σημαίνει και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές κ.λπ.).

Την ίδια ώρα το ευτύχημα είναι ότι στο Βόλο εξελίσσονται κανονικά οι επιτροπές του ΚΕΠΑ, αλλά και το πρόγραμμα κατ’ οίκον επισκέψεων για πιστοποίηση αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΚΕΠΑ, στο Βόλο δεν υπάρχουν περιστατικά που δεν έχουν εξεταστεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οσοι από τους ενδιαφερόμενους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και είναι κλινήρεις, αφού ενημερωθεί η γραμματεία του ΚΕΠΑ για το πρόβλημα, δρομολογείται η εξέταση κατ’ οίκον, όπου μεταβαίνει γιατρός και νοσηλεύτρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οπως μάλιστα διαβεβαιώνουν, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα κενό και κανένα περιστατικό που δεν έχει ικανοποιηθεί όσον αφορά τη σύγκλιση επιτροπής.

Την ίδια ώρα ομαλοποιείται η κατάσταση και με τα νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά στα οποία παρατηρούνταν οι μεγαλύτερες σε χρόνο καθυστερήσεις, καθώς στο δίμηνο πάνω οι αιτήσεις που υποβάλλονται εξυπηρετούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Μέχρι σήμερα συνολικά στο χρόνο λειτουργίας του ΚΕΠΑ έχουν εξεταστεί περισσότερα από 12.000 περιστατικά στη Μαγνησία, από τα οποία οι 4.000 περίπου περιπτώσεις αφορούσαν επανελέγχους. Πρόκειται για άπορους, ανέργους και χρόνια πάσχοντες, που μέσα από το ΚΕΠΑ ψάχνουν να εξυπηρετηθούν σε ζητήματα όπως η απονομή σύνταξης αναπηρίας, επίδομα πρόνοιας, φοροελαφρύνσεις, αλλά ακόμη και επιτροπή για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κάθε επιτροπή εξετάζει μέχρι και 25-28 περιστατικά την ημέρα, ενώ από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κεντρική Διεύθυνση του ΚΕΠΑ στην Αθήνα, το ΚΕΠΑ Βόλου έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα και πιο οργανωμένα από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες σε επίπεδο τουλάχιστον Θεσσαλίας.

Οι αποφάσεις από τις επιτροπές βγαίνουν συνήθως το αργότερο σε ένα 10ήμερο, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας δίνεται το δικαίωμα ένστασης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή και σε τρίτο βαθμό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Από τις επιτροπές των γιατρών εξετάζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου