ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για σίτιση και καθαριότητα

αλλαγή-θεσμικού-πλαισίου-θα-διεκδική-42891

Παράσταση διαμαρτυρίας από καθαρίστριες στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου

Μία πρώτη μικρή νίκη φαίνεται ότι πέτυχαν καθαρίστριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που χθες προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Το ίδρυμα θα διεκδικήσει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την καθαριότητα και τη σίτιση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα καθαριστριών και φοιτητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφία: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Η Σύγκλητος «εξορίστηκε» στο κτίριο Τσαλαπάτα προκειμένου να συνεδριάσει, καθώς η Γεωπονική Σχολή, τελούσε υπό κατάληψη από τους φοιτητές. Στο κτίριο Τσαλαπάτα όμως βρέθηκαν καθαρίστριες και φοιτητές, οι οποίοι προχώρησαν σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας. Οι καθαρίστριες ζήτησαν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την καθαριότητα για να μη βρεθούν οι ίδιες στο δρόμο και οι φοιτητές έθεσαν το ζήτημα της δωρεάν σίτισης και στέγασης για όλους.

Ο πρύτανης, Γ. Πετράκος εξήγησε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που «δένει» τα χέρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο διαγωνισμός για την καθαριότητα έως τέλος του έτους θα συνεχιστεί κανονικά και από 1/1/2015 θα προκηρυχθεί νέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τον εργολάβο, να προσλάβει το σύνολο των 27 εργαζομένων στην καθαριότητα, προκειμένου να μη βρεθούν άνεργες.

Παράλληλα, η Σύγκλητος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διεκδικήσει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου οι διαγωνιστικές διαδικασίες να μην είναι μονόδρομος για την ανάδειξη των αναδόχων στην καθαριότητα και τη σίτιση. Το αίτημα, ο κ. Πετράκος θα θέσει υπόψη της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να διεκδικηθεί συλλογικά στο Υπουργείο Παιδείας.

Ψήφισμα

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Σύγκλητος έχει ως εξής:

«Η κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε σχέση με τη σίτιση, τη στέγαση και τις μεταφορές αποτελεί πάγια έγνοια των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Σύγκλητος του ιδρύματος συντάσσεται με το πνεύμα των σχετικών φοιτητικών διεκδικήσεων όπως αυτές εκφράζονται από τις πρόσφατες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Ως μέλη της Συγκλήτου εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας με το γεγονός ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τις επιλογές της διοίκησης ως προς την ορθολογική και αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων που καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος, ιδιαίτερα δε τις δαπάνες που αφορούν τον καθαρισμό, τη φύλαξη αλλά και την φοιτητική μέριμνα.

Η Σύγκλητος δεσμεύεται να αναζητήσει τρόπους αλλαγής του θεσμικού πλαισίου αλλά και να διεκδικήσει την αύξηση των πόρων που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν πληρέστερα τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος και των φοιτητών και φοιτητριών του.

Η αμέριστη υποστήριξη των αιτημάτων και των δράσεων που στοχεύουν και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αποτελεί απόλυτη δέσμευση της Συγκλήτου».

Αγώνας δρόμου για τους διαγωνισμούς

Πράσινο φως για τη διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών για αναλώσιμα και εξοπλισμό άναψε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη, Αθαν. Σφουγγάρη, το ίδρυμα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αγώνα δρόμου για να μη χάσει τα χρήματα του τακτικού του προϋπολογισμού που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένα.

Οπως εξήγησε αντί για τον περασμένο Μάιο, η δόση του τακτικού προϋπολογισμού εγκρίθηκε μόλις το Σεπτέμβριο. Το ίδρυμα, βάσει των κονδυλίων που του εγκρίθηκαν έχει προκηρύξει πρόχειρους διαγωνισμούς για αναλώσιμα και εξοπλισμό. Εάν έως τέλος Δεκεμβρίου, δεν προλάβει να πάρει τιμολόγια στα χέρια του, κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου