ΤΟΠΙΚΑ

Η λογοτεχνία διατηρεί την ιστορική μνήμη

η-λογοτεχνία-διατηρεί-την-ιστορική-μν-851206

Απάντηση στο ερώτημα «Τι ζητούν οι βάρβαροι» δίνει με το τελευταίο του βιβλίο ο φιλόσοφος της σύγχρονης λογοτεχνίας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο πάντα σεμνός συγγραφέας και υπέρμαχος του γραπτού λόγου δεν προέβη σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επιλέγοντας την οδό της επικοινωνίας μέσω της εκδήλωσης-παρουσίασης-συζήτησης με το κοινό, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΙΑΚΑ στο πλαίσιο του φετινού κύκλου εκδηλώσεων. Το έργο και τον δημιουργό προλόγισε ο Χαράλαμπος Χαρίτος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας την σημασία της προσφοράς του κ. Κούρτοβικ στα ελληνικά γράμματα. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση, το νέο «πνευματικό τέκνο» του Δημοσθένη Κούρτοβικ πραγματεύεται εμμέσως πλην σαφώς «την ιστορική μνήμη και την εθνική μας ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο». Παρότι έχει χαρακτηρισθεί «αιρετικό μυθιστόρημα-ψυχογράφημα της βαλκανικής ψυχής, για τους καθ υποτροπήν Βαλκάνιους, τα «βαλκανικά φρικιά», αλλά και για όσους θέλουν να νιώθουν Ευρωπαίοι» εντούτοις, αναμοχλεύει στοιχεία καθοριστικά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του βιβλίου «αφορά σε μια συνάντηση παλιών φίλων σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Πρωταγωνιστές της συγγραφικής έμπνευσης του δημιουργού είναι ο Έλληνας Χρυσικός, ο Σέρβος Ζούριτς, ο Βούλγαρος Στογιάνοφ, ο Μίρτσεφσκι από την «Ξερεισποιά», ο Μπίρι από την Αλβανία, η Λουπέσκου από τη Ρουμανία και ο Οζγκιουντέν από την Τουρκία. Και η μυστηριώδης Νίνα Ντάνεβα με την αδηφάγα γοητεία». Το πλαίσιο πάνω στο οποίο υφαίνεται ο ιστός της συγκεκριμένης ιστορίας «ένας ξεχασμένος «ματωμένος μακεδονικός γάμος». Ένας σύγχρονος λογοτεχνικός διαγωνισμός για ένα βαλκανικό βραβείο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας παλιάς ιστορίας, και ένας ανορθόδοξος έρωτας θα γίνουν η αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε φίλους, «καθ υποτροπήν Βαλκάνιους» συγγραφείς, ενώ οι αγρότες της περιοχής έχουν αποκλείσει τις εξόδους της βορειοελλαδίτικης πόλης. Θα φέρουν στην επιφάνεια απωθημένα πάθη, εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί και μια ανομολόγητη νοσταλγία για τη σκοτεινή σαγήνη της βαλκανικής «βαρβαρότητας»».
Κατά γενική ομολογία και σύμφωνα με το συμπέρασμα που εξήχθη από τον χθεσινό, πολύ γόνιμο διάλογο του συγγραφέα με το κοινό «πρόκειται για μια ιστορία, σχετικά με τα βαλκανικά φαντάσματα και τις ιστορικές φαντασιώσεις -σχετικά με την ιστορική μνήμη και τον τρόπο διαμόρφωσης της επίσημης ιστορίας των Βαλκανίων, την εθνική ταυτότητα και τη θέση της περιοχής μας στον σύγχρονο κόσμο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου