ΤΟΠΙΚΑ

“Χρυσή” τομή για τα τραπεζοκαθίσματα

χρυσή-τομή-για-τα-τραπεζοκαθίσματ-851206

Ο διάλογος και η συνάντηση που προηγήθηκε του δημοτικού συμβουλίου είχε ως αποτέλεσμα δημοτική αρχή του Βόλου και Σύλλογος Εστιάσεως να βρουν τη χρυσή τομή και τελικά η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης πεζοδρομίων για τα τραπεζοκαθίσματα, όπως και για άλλα είδη, να συμφωνηθεί στο 2,5% ετησίως για την επόμενη 4ετία.
Η συζήτηση ωστόσο επί του θέματος «άνοιξε» τους ασκούς του Αιόλου για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς ο αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Στάμος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι άφησε «οικονομικό άνοιγμα» στο Δήμο 6 εκ. ευρώ, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου κ. Κυριάκου Μήτρου που έκανε λόγο για «κοινή συκοφάντηση» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να σταματήσει τη διασπορά τέτοιων πληροφοριών, για να γίνει όσο τον δυνατόν γρηγορότερα οικονομικός απολογισμός.
Η συνεδρίαση μάλιστα λόγω της έντασης από την αντιπαράθεση Στάμου-Μήτρου διακόπηκε προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο κ. Στάμος αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εστιάσεως επισήμανε ότι «βρίθει ανακριβειών» και χρειάζεται απάντηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «από τις επαναστατικές κορώνες ο κ. Αθανασός, στη συνεδρίαση εμφανίστηκε να λέει άλλα».
Υποστήριξε εξάλλου ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι σε θέση να απαντήσουν επακριβώς για τα τετραγωνικά που μισθώνει ο Δήμος στην πόλη και έκανε λόγο για «διαλυμένες υπηρεσίες» που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη.
«Αυτές τις υπηρεσίες κληρονομήσαμε από τον κ. Μήτρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Βόλου , αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου και ενώ ο κ. Στάμος συνέχισε λέγοντας ότι το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου είναι μεγάλο και ανέρχεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Είσαι ένας συκοφάντης, απάντησε ο κ. Μήτρου, δεν άφησα κανένα χρέος, είσαι αδύναμος να υπερασπιστείς αυτά που λες”, ενώ ο κ. Στάμος συνέχισε λέγοντας « όσο και αν φωνάζετε, δεν πρόκειται να με εμποδίσετε να τα πω…»
Στο επεισόδιο παρενέβη ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου ζητώντας από τον αντιδήμαρχο να μην ανοίγει θέματα εκτός συζήτησης, ωστόσο ο κ. Στάμος ζήτησε να δευτερολογήσει, ενοχλημένος διότι διεκόπη σε όσα έλεγε.
Ο κ. Κυριάκος Μήτρου επιτέθηκε στον αντιδήμαρχο λέγοντας πως δεν πρέπει να δυσανασχετεί γιατί το μόνο που αντιπροσωπεύει είναι 500 ψήφους και λέγοντας «Τους 500 ψήφους που πήρες εκφράζεις ως πρώην υποψήφιος Νομάρχης…»
Κατά τη διάρκεια της διακοπής της συνεδρίασης ώστε να πέσουν οι τόνοι, ο δήμαρχος Βόλου επιβεβαίωσε στον κ. Μήτρου ότι οι οφειλές του Δήμου ανέρχονται στα 6.541.071 ευρώ από δόσεις για ακίνητα, από προγραμματικές που δεν καταβλήθηκαν, από τιμολόγια που δεν έχουν εξοφληθεί αλλά και τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί «μομφή». Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Κυρ. Μήτρου ζήτησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να γίνει οικονομικός απολογισμός για να μην προκαλούνται εντυπώσεις.

Τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα όπως η Λάρισα, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, έχουν αυξημένες τιμές ακόμη και κατά 45% σε σχέση με το Βόλο και υπενθύμισε ότι δεν υπήρξε καμία αναπροσαρμογή από το 1999 και έπειτα.
Αναφέρθηκε στη συμβολή των επαγγελματιών στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί επ΄ ουδενί να δυσκολέψει τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και ανέφερε ότι ουσιαστικά τα έσοδα του Δήμου από την αναπροσαρμογή δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 26.000 ευρώ, ποσό όπως δήλωσε, που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι σώζει οικονομικά το Δήμο ή ότι αποτελεί «φορομπηχτική πολιτική».
Αναφερόμενος εξάλλου στο 2% του φόρου παρεπιδημούντων ο κ. Αλ. Βούλγαρης, τόνισε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα των καταστηματαρχών για κατάργηση του τέλους και είναι ένα θέμα που θα τεθεί εκ νέου στην ΚΕΔΚΕ.
Ο κ. Μήτρου ανακοίνωσε ότι η παράταξή του εγκρίνει τη συγκεκριμένη αύξηση, ζήτησε ωστόσο από το Σύλλογο Εστίασης να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή από πλευράς των καταστηματαρχών στα είδη τους, ενώ αιτιολογώντας την δική του πολιτική επισήμανε ότι αυτό έγινε προκειμένου να βοηθηθούν οι επαγγελματίες, παρατήρησε ωστόσο ότι παρόλα αυτά ο Βόλος εμφανίζεται ως μία από τις πιο ακριβείς πόλεις.
«Θα είμαστε λαϊκιστές, αν δεν εισπράττουμε, έστω και με ρυθμίσεις, αυτά τα έσοδα, διότι τα χρειάζεται ο Δήμος», επισήμανε ο κ. Μήτρου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης κ. Α. Αθανασός, μιλώντας στο συμβούλιο, τόνισε πως από το Σύλλογο εξαρχής θα ήταν αποδεκτή μία αναπροσαρμογή που θα κυμαινόταν στο ύψος του πληθωρισμού. Ο κ. Α. Παππάς, που δεν ψήφισε την αναπροσαρμογή των τελών, τόνισε πως δεν πρέπει η δημοτική αρχή να εφαρμόζει φορομπηχτική πολιτική, γιατί οι αυξήσεις επιβαρύνουν τους πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν έναν καφέ στην παραλία. Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στρατηγόπουλος πρότεινε από την πλευρά του την τροποποίηση του κανονισμού χρήσης πεζοδρομίων, ενώ ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρης δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε κανονιστική πράξη για τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων.
Για το θέμα ζητώντας ωστόσο να υπάρξει συνολική παρέμβαση για ομοιομορφία στα καταστήματα μίλησε στο συμβούλιο ο κ. Γ. Δανηλόπουλος, που απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γ. Στάμο επισήμανε ότι «εκτός από τα οικονομικά θα πρέπει να ασχοληθεί επισταμένα με τις πολεοδομικές αυτές εκκρεμότητες, διότι, όπως τόνισε, κάποιοι έχουν καταντήσει την παραλία « τσαντίρ μπερντέ».
Το δημοτικό συμβούλιο εξάλλου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αύξηση του προστίμου της ελεγχόμενης στάθμευσης στα 21,8 ευρώ και όχι στα 23 ευρώ, όπως προέβλεπε η αρχική εισήγηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου