ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδες ότι η ανακωχή είναι κοντά

ελπίδες-ότι-η-ανακωχή-είναι-κοντά-851206

Κινητικότητα που ίσως προμηνύει μία προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών στα Γάζα παρατηρείται στο διπλωματικό πεδίο με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στο Κάιρο όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς και της Αιγύπτου.
Αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Χαμάς αναφέρουν ότι βρίσκονται κοντά στο να συμφωνηθεί μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ανακωχή διάρκειας 10 ημερών και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα γίνει αποδεκτή και από το Ισραήλ. «Η αίσθησή μου είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε ανακωχή, αλλά χρειάζεται ακόμα λίγη δουλειά», δηλώνει και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Μορατίνος.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή πρόταση η Χαμάς αποσύρει την απαίτηση της για άμεση απομάκρυνση των Ισραηλινών από τη Γάζα. Η ανακωχή θα έχει διάρκεια 10 ημερών και εν τω μεταξύ θα διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την φύλαξη των συνόρων. Η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας προβλέπει συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του προέδρου Αμπάς.
Αργά χθες, η Χαμάς φέρονταν σχεδόν έτοιμη να δεχτεί τη συμφωνία. Εκπρόσωποί της δήλωναν ότι παρουσίασαν στους Αιγύπτιους τα σημεία τους και αναμένουν απαντήσεις. Την κατάσταση περιπλέκουν πάντως οι αντιφατικές δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της παλαιστινιακής οργάνωσης που βρίσκονται στη Συρία και όχι τη Γάζα και εξέφρασαν τους δισταγμούς τους και μίλησαν για σημεία με τα οποία δεν συμφωνεί η Χαμάς.
Ωστόσο, θα μείνουν ανοιχτά τα ζητήματα της αστυνόμευσης των συνόρων καθώς και μίας ανακωχής μεγαλύτερης διάρκειας.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός που θα δώσει στη Χαμάς χρόνο για να εξοπλιστεί εκ νέου αν καλωσορίζει πολλά σημεία της. Η Χαμάς δηλώνει, από την πλευρά της, ότι θα προτιμούσε ανακωχή έξι μηνών και όχι επ’ αόριστον όπως επιθυμεί το Ισραήλ.
Πλήρης τερματισμός των πυρών από τη Χαμάς είναι η θέση του Ισραήλ σημειώνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάρκ Ρεγκέβ. Μετά από σχεδόν 20 ημέρες βομβαρδισμών Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν πλήξει τη Χαμάς σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έφθασε χθες στο Κάιρο, ξεκινώντας από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Το βράδυ μετέβη στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνοντας στο Ισραήλ και Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με τη Χαμάς.
Σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο για τις συνομιλίες ο Αμός Γκιλάντ, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, για τις συνομιλίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου