ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αποτελεί κεκτημένο η συντήρηση

δεν-αποτελεί-κεκτημένο-η-συντήρηση-851206

Την αποφασιστικότητά του στην προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που δρομολόγησε η κυβέρνηση, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μέλλον του τόπου περνάει μέσα από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι βασικός και άμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η αναγέννηση του δημοσίου πανεπιστημίου και οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην παιδεία του μέλλοντος.

«Τα προσχήματα που ακούγονται δεν ωφελούν κανένα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν μπορεί να υποστηρίζεται η στασιμότητα όταν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέληξαν να παράγουν σε μεγάλο βαθμό άνεργους πτυχιούχους», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να βαπτίζεται η συντήρηση ‘κεκτημένο’. Τα πανεπιστήμιά μας χρειάζονται αλλαγές. Χρειάζεται να αποκτήσουν νέες δυνατότητες, να δίνουν πτυχία με αναγνωρισμένη αξία, να ανταποκρίνονται πληρέστερα στο ρόλο τους για ανάπτυξη, κοινωνική κινητικότητα και πρόοδο».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά και στο άρθρο 24, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για το αύριο του τόπου η παρέμβαση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Κινούμαστε, είπε, με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και με στόχο να εξασφαλίζεται η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η αξιοποίηση των εκτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Μείζονος σημασίας χαρακτήρισε τις τροποποιήσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Σημείωσε ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας και ότι παρά τα σημαντικά βήματα χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Χρειάζεται, είπε, να υπάρξουν σαφείς συνταγματικές διευκρινήσεις και εγγυήσεις και να δοθεί στην Πολιτεία η δυνατότητα να αξιοποιεί, πέρα από την ισχύουσα δημοσιοϋπαλληλική επετηρίδα, όλο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και θα αποκτήσει. Χαρακτήρισε, δε, αυθαίρετη τη διάκριση μόνιμου και μη μόνιμου προσωπικού που εμποδίζει την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τρομοκρατία

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα. "Όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το πρόσφατο χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Καταδικάζουμε κάθε πράξη που στοχεύει την ίδια την κοινωνία και τα συμφέροντα του τόπου. Είναι αυτονόητη και δεδομένη η θέση μας. Είμαστε μετωπικά αντίθετοι στην εγκληματική παραφροσύνη. Είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους εχθρούς της κοινωνίας, της δημοκρατίας, της ίδιας της Ελλάδας. Κινούμαστε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, με γνώμονα την ενότητα και τη συστράτευση όλων. Αυτό απαιτούν οι κοινοί αγώνες των πολιτικών δυνάμεων, αυτό υπαγορεύει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Συνέδριο

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έβαλε το πλαίσιο του επόμενου τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, και υπογράμμισε τους βασικούς άξονες που είναι:

Πρώτον, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της οργάνωσης ύστερα από εκλογές για την ανανέωση της θητείας των οργάνων.

Δεύτερον, συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, οργανωμένο ελεύθερα και ακηδεμόνευτα από τις νέες και τους νέους.

Τρίτον, προσυνεδριακός διάλογος στο κέντρο και την περιφέρεια για όλα τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας.

Τέταρτον, συγκροτημένο σχέδιο για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς.

Πέμπτον, συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία με διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής και ανοιχτή αμφίδρομη επικοινωνία με ολόκληρη την κοινωνία.

Έκτον, συνέδριο ανοικτών οριζόντων και νέων δρόμων, συνέδριο συνέχειας, συνέπειας και προοπτικής.

Κοινωνικό κέντρο

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το πολιτικό του στίγμα είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και σημείωσε «ότι δεν παίζουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, δεν κατεβαίνουμε στο πεδίο της πόλωσης, δεν ανταποκρινόμαστε σε προκλήσεις στείρας αντιπαράθεσης και πρακτικές φανατισμού, ακολουθούμε πρακτικές που προάγουν την εθνική ενότητα, συναντιόμαστε με τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής, στο κέντρο που χαράσσονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η απόφασή του είναι να κτίσει την πλατιά γέφυρα για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν τις εκλογές του 2008.

Όπως τόνισε, στο επόμενο διάστημα δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανασυγκρότηση των δημοσίων υπηρεσιών, στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, στην αντιμετώπιση κάθε εστίας και φαινομένου διαφθοράς: «Δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές παράνομες συμπεριφορές που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα. Δεν χαριστήκαμε και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε επίορκους λειτουργούς, όποιοι και αν είναι. Είμαστε σε διαρκή μετωπική σύγκρουση με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Οι εποχές της ανοχής και της συγκάλυψης πέρασαν οριστικά. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Καμία ανοχή στη διαφθορά. Διαφάνεια παντού», υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου