ΤΟΠΙΚΑ

Κουπόνια αντί για κάρτες σίτισης ~ Θα εισηγηθεί για τους φοιτητές η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

κουπόνια-αντί-για-κάρτες-σίτισης-θα-ει-45722

Θέμα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που σήμερα αφήνει νηστικούς τους φοιτητές εξασφαλίζοντας υπερκέρδη στους εργολάβους

Εναλλακτικό σύστημα σίτισης των φοιτητών πρόκειται να προτείνει στην επικείμενη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος. Το υπάρχον σύστημα φέρεται να διασφαλίζει υπερκέρδη στους εργολάβους σίτισης και την ίδια ώρα να αφήνει νηστικούς τους φοιτητές, εξαιτίας της μέτριας -όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Πετράκος- ποιότητας του φαγητού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφία: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Η μελέτη που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών που σιτίζονται στη Λέσχη του Βόλου και τα χρήματα που δαπανά το Κράτος χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, οδηγούν σε επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου. Αυτό τουλάχιστον, την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, θα θέσει υπόψη της συνόδου των Πρυτάνεων, ο κ. Πετράκος, αντιπροτείνοντας την επιστροφή στα κουπόνια σίτισης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη, κάθε ίδρυμα θα μπορεί να συνεργάζεται με τοπικά εστιατόρια στα οποία θα τρώνε οι φοιτητές που έχουν δικαίωμα, κάνοντας χρήση των κουπονιών σίτισης που θα τους παρέχονται αντί για τις κάρτες σίτισης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η ποιότητα του φαγητού που παρέχεται σήμερα στους φοιτητές είναι συνάρτηση του κόστους των 2 ευρώ για τρία γεύματα καθημερινά σε κάθε έναν από τους 3.000 περίπου δικαιούχους δωρεάν σίτισης. «Αν ο εργολάβος σίτιζε καθημερινά με τρία γεύματα 3.000 φοιτητές, θα έφευγε σε τρεις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το κέρδος των εργολάβων σίτισης προέρχεται από την αποχή των φοιτητών, που στη Λέσχη Βόλου είναι πολύ υψηλό.

Αναφερόμενος στην παροχή καρτών σίτισης, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 2.000 σε ισάριθμους φοιτητές, αριθμός που αναμένεται να φθάσει στις 2.500 έως τέλος του 2014 και στις 3.000- 3.500 από το 2015. Σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η Πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη από φοιτητές, που ζητούν δωρεάν σίτιση για όλους.

Για τις καθαρίστριες

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Πετράκος, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ακόμη μία φορά ότι το Π.Θ. αδυνατεί να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα. Επανέλαβε ότι προβλέπονται κονδύλια μέσω του τακτικού προϋπολογισμού για δαπάνες καθαριότητας, που όμως διατίθενται μετά από διαγωνισμό.

Επίσης υπογράμμισε ότι θα γίνει παρέμβαση στον ανάδοχο που θα αναδειχθεί από το διαγωνισμό στο Π.Θ. που βρίσκεται σε εξέλιξη, να προσλάβει το σύνολο των 27 καθαριστριών, που σήμερα έχουν αναλάβει την καθαριότητα των κτιρίων του ιδρύματος στο Βόλο. «Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες επιλογές», σημείωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών.

Προβλήματα

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στο πλήθος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Μίλησε για περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού κατά 40% μέσα στην τελευταία πενταετία, για έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για υπέρογκη αύξηση του αριθμού των εισακτέων και για έλλειψη υποδομών.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της έλλειψης υποδομών, ο κ. Πετράκος εστίασε στην προτεραιότητα του ιδρύματος για την αξιοποίηση του οικοπέδου της πρώην ΥΕΒ στο Πεδίο του Αρεως, προκειμένου να στεγαστούν τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Για την υλοποίηση του σχεδίου, το Π.Θ. θα αναζητήσει πόρους είτε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ, εξετάζονται όμως κι άλλες λύσεις όπως οι συνεργασίες με ιδιώτες ή ακόμη και ο δανεισμός.

Προανήγγειλε δε, την εκπόνηση τετραετούς σχεδίου δράσης που θα απαντά στα ζητήματα της επικαιροποίησης του προγράμματος σπουδών, της ενίσχυσης της έρευνας, που ρόλος της είναι η προώθηση λύσεων αλλά και η εξασφάλιση κονδυλίων για το ίδρυμα, της ενίσχυσης των σχέσεων με την τοπική κοινωνία και της ενίσχυσης των σχέσεων του Π.Θ. με τα άλλα ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση της Πρυτανείας, να ιδρύσει Σχολή Διά Βίου Μάθησης που θα δίνει εφόδια σε επαγγελματίες για την καριέρα τους. Θα είναι μία αυτοχρηματοδοτούμενη δράση, που σημαίνει ότι οι σπουδαστές θα πληρώνουν δίδακτρα και το πρόγραμμά της θα απαντά στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου