ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς περίθαλψη και φάρμακα

χωρίς-περίθαλψη-και-φάρμακα-45748

Αποροι μέχρι να ανανεωθούν τα βιβλιάριά τους – Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω γραφειοκρατίας

Η χρονοβόρα διαδικασία ανανέωσης του βιβλιαρίου απορίας κάθε χρόνο προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας. Εξετάσεις αλλά και συνταγογράφηση μετ’ εμποδίων για όσους επαγγελματίες έχουν χάσει το δικαίωμα περίθαλψης λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία εκτός και εάν έχουν καταφέρει να βγάλουν βιβλιάριο πρόνοιας ή απορίας. Διαφορετικά είναι υποχρεωμένοι και εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας.

Xωρίς θεραπεία, με άμεσο κίνδυνο ακόμη και σοβαρών υποτροπών στην υγεία τους, υποχρεώνονται να μείνουν μέχρι όμως να κατοχυρώσουν το βιβλιάριο απορίας που ουσιαστικά πιστοποιεί την οικονομική τους αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε μία ιατρική θεραπεία.

Η διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης βιβλιαρίου απορίας κάθε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα να έρχονται οι δικαιούχοι αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα αφού στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την ίδια την υγεία τους. Σε περιπτώσεις μάλιστα επαγγελματιών που έχουν δημιουργήσει οφειλές στο δημόσιο εάν δεν υπάρξει απόδειξη αποπληρωμής των χρεών, δεν εγκρίνεται η χορήγηση του βιβλιαρίου με ότι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους που επειδή είναι ανασφάλιστοι είναι «καταδικασμένοι» να παραμείνουν εκτός νοσηλείας με ό,ι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την κατάσταση της υγείας τους.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν να αγωνιστούν ενάντια στη γραφειοκρατία και την πληθώρα των εγγράφων που πρέπει να καταθέσουν προκειμένου να πιστοποιηθεί η απορία, στις αρμόδιες υπηρεσίες που εγκρίνουν τα βιβλιάρια απορίας αλλά και τα προνοιακά επιδόματα.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών έχουν μετά να περιμένουν μέχρι τρει μήνες για αν εγκριθεί το βιβλιάριο απορίας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση κυρίως στο Νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις ή για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, που είναι και ο κύριος φορέας υποδοχής των απόρων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου