ΤΟΠΙΚΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ με άρωμα εκλογών

προσληψεισ-με-άρωμα-εκλογών-851206

Σε αδιαφανείς προσλήψεις 60.000 «ημετέρων» στο Δημόσιο και σε μοίρασμα χρημάτων σε… επιλεγμένους ανέργους προχωρά η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Τις σχετικές καταγγελίες έκανε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων προβλέπει τα εξής:
1) Επέκταση στον δημόσιο τομέα της δυνατότητας μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Αυτό, κατά την αντιπολίτευση, σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο περίπου 60.000 ευκαιριακές προσλήψεις χωρίς κριτήρια και χωρίς απολύτως καμία διαφάνεια.
Η ρύθμιση προβλέπει την επιχορήγηση του εργοδότη (δηλαδή του Δημοσίου) με ποσό ίσο με την επιδότηση της ανεργίας για κάθε πρόσληψη ανέργου. Το Δημόσιο θα καταβάλλει σε κάθε προσλαμβανόμενο τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση του εκάστοτε κλάδου. Το ποσό για τη διαφορά της επιδότησης με τον καταβαλλόμενο μισθό είναι 500 εκατ. ευρώ.

2. Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους, «που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία», με ποσό που φθάνει ως τα 1.000 ευρώ κατ άτομο.
Κατά την αντιπολίτευση, πρόκειται για «μια γενικού χαρακτήρα διάταξη, με την οποία η κυβέρνηση ζητεί την εν λευκώ εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου, ώστε να μοιράσει χρήματα στους ανέργους, χωρίς εκ των προτέρων σαφή και νομοθετημένα κριτήρια και χωρίς έλεγχο, επικαλούμενη την ταχύτητα που πρέπει να αναπτύξει ο ΟΑΕΔ σε περίοδο κρίσης».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για αριθμό που εκτιμάται από εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Διευκρίνισε πως πρόκειται για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι οι άνεργοι πρέπει να μείνουν άνεργοι.

«Εκείνοι που αναφέρονται σε φανταστικά νούμερα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να δίνουν όλα τα στοιχεία», επεσήμανε και τόνισε πως αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν με επακριβώς αιτιολογημένες υπουργικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όχι γενικώς και αορίστως και με αποδοχή από την πλευρά των φορέων ότι θέλουν αυτά τα πρόσωπα και έχουν τους πόρους να πληρώσουν τη διαφορά στην αμοιβή τους και τις ασφαλιστικές τους καταβολές.
Δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι άνεργοι να δουλέψουν, συνέχισε και αναφερόμενος σε εκείνους που μιλούν για προεκλογική κίνηση, είπε πως έτσι σκέφτονται προφανώς οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή έχουν μάθει να σκέφτονται με τέτοια μικροκομματικά, δικά τους συμφέροντα».

Διευκρίνισε ότι δεν επιβαρύνεται το δημόσιο αφού θα πρέπει οι φορείς να θέλουν αυτά τα πρόσωπα και να έχουν να πληρώσουν και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.

Αντιδράσεις ΓΣΕΕ – ΠΑΣΟΚ
Την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στην πρόσληψη ανέργων στο Δημόσιο ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «χωρίς διάλογο, τεκμηρίωση, αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, προωθείται για ψήφιση τροπολογία με την οποία αντλούνται πόροι από τον ΟΑΕΔ χωρίς καν να ερωτηθούν οι φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών οι οποίοι χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ».
Και συνεχίζει λέγοντας πως το πρόβλημα της ανεργίας «δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακά, ασαφή, απροσδιόριστα και ρουσφετολογικά μέτρα».
Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική τροπολογία και να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος «για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων, τη δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας και την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων της οικονομίας».
Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Απασχόλησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, εκφράζει τις έντονες αντιδράσεις του σχετικά με τη συγκεκριμένη τροπολογία.
«Η υπουργός Απασχόλησης, αφού ενορχήστρωσε την εν κρυπτώ κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους-τα χρήματα των οποίων χρησιμοποιεί ερήμην τους-τώρα προσπαθεί να πείσει για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανεργίας», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Έκανε επίσης λόγο για σκοτεινές διαδικασίες της κυβέρνησης χωρίς κριτήρια και διαφάνεια και επιμένει ότι «στόχος της δεν είναι η ανακούφιση των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά η αύξηση της εκλογικής πελατείας της ΝΔ, που βλέπει να ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να καταβαραθρώνονται».
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων «δρομολογεί τη διασπάθιση πόρων του ΟΑΕΔ για κομματικά οφέλη» και «μοιράζει αδιαφανώς χρήματα».
Η υπεύθυνη για θέματα απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση, επισημαίνοντας πως, αν δεν το πράξει αυτό, «καθίσταται σαφές ότι αποφάσισε να μοιράσει με αδιαφανείς διαδικασίες “μπαξίσια” 1.000 ευρώ από ξένους κουμπαράδες, με χρήματα δηλαδή των παραγωγικών τάξεων, των εργαζομένων και των εργοδοτών. Με αυτόν τον τρόπο τα τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους του 2007 θα γίνουν χιλιάρικα σε “επιλεγμένους” ανέργους του 2009».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου