ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου

σοβαρό-πρόβλημα-στην-τροφοδοσία-φυσι-851206

Σε διπλωματικό θρίλερ με συνεχιζόμενα πισωγυρίσματα έχει μετατραπεί ο «πόλεμος» της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο, με παράπλευρα θύματα τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν ενεργειακά προβλήματα.
Η Μόσχα, λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε την τροφοδοσία, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο έκλεισε εκ νέου τις στρόφιγγες. Η Gazprom υποστηρίζει ότι το Κίεβο απέτυχε στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι άλλαξε τη διαδρομή της μεταφοράς, χωρίς να ενημερώσει. Η Gazprom το αρνείται.
Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ουκρανία εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας.
Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπαγορεύουν τις ενέργειες της Ουκρανίας στη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο. «Χθες πιστεύαμε ότι η πόρτα για το φυσικό αέριο άνοιξε, αλλά την έκλεισαν πάλι οι Ουκρανοί» δήλωσε. «Φαίνεται ότι χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Το Κίεβο παραδέχθηκε ότι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των «απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης» που έχει επιβάλει η Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. «Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom» τόνισε ο Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «το πρωί, η Gazprom άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο επανάληψης των εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία εμπόδισε όλες τις ενέργειές μας όσον αφορά τη ροή του αερίου προς την Ευρώπη. Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους». «Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε φυσικό αέριο» πρόσθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου