ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη

αφιέρωμα-τιμής-στον-μίκη-θεοδωράκη-851206

Αφιέρωμα τιμής στoν κορυφαίο Μίκη Θεοδωράκη είναι οι δύο συναυλίες που θα πραγματοποιήσει το Μουσικό Σχολείο Βόλου στις 27 και 28 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Τριακόσιοι περίπου μαθητές, μέλη διαφόρων συνόλων του σχολείου αλλά και σολίστες, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με την αρωγή των καθηγητών τους, προκειμένου να αποδώσουν με εικόνα και μουσική το έργο του κορυφαίου δημιουργού, παρουσία της Μαργαρίτας Θεοδωράκη ως εκπροσώπου της οικογένειας. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη υμνεί την ειρήνη και ως εκ τούτου παρουσιάζεται με την ευχή της παύσης των εχθροπραξιών στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας, στο πλαίσιο πρωινών και βραδινών συναυλιών. Οι πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και εν αναμονή της παρουσίασης των καρπών της κοινής προσπάθειας, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας, παρουσία μαθητών, τις συντεταγμένες του μεγάλου αυτού αφιερώματος.
Μιλώντας κατ’ αρχάς η διευθύντρια του Σχολείου κ. Βασιλική Δρεπανιώτου, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το παιδαγωγικό σκέλος της προσπάθειας». Κατά συνέπεια, μετά τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Γιάννη Μαρκόπουλου, που παρουσιάστηκαν πέρσι, το έμψυχο δυναμικό του Σχολείου εμβαθύνει στο έργο του Θεοδωράκη «με υπομονή και πολλή δουλειά». Όπως τόνισε επίσης η κ. Δρεπανιώτου «το Μουσικό Σχολείο Βόλου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πόλης και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να παρουσιάζει πάντοτε στο κοινό μεγάλους συνθέτες, έλληνες και ξένους. Δεν μένουμε μόνο στην διαδικασία των στούντιο και της εκμάθησης, αλλά έχουμε σκοπό, προσέθεσε, να συνεχίσουμε σταθερά αυτές τις προσπάθειες και να προσφέρουμε συνεχώς στον κόσμο την δουλειά μας και την αγάπη των παιδιών γι’ αυτό που κάνουν».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του αφιερώματος και διδάσκων στο σχολείο Ανδρέας Κατσιγιάννης, έκανε λόγο για «ένα υπερθέαμα που περιλαμβάνει κινηματογραφικά αποσπάσματα από τα έργα για τα οποία έχει γράψει μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης κι από σημαντικές θεατρικές παραστάσεις”. Ο ίδιος χαρακτήρισε «κορυφαίο έλληνα συνθέτη τον Μίκη Θεοδωράκη», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μέσω του έργου του έγινε ευρύτερα γνωστή η ποίηση μεγάλων ποιητών, όπως ο Ρίτσος και ο Ελύτης. Η μουσική του, ανέφερε ο κ. Κατσιγιάννης, πάντοτε υπήρξε κομβικό σημείο σε διάφορες περιόδους της νεότερης Ελλάδας, τονώνοντας μάλιστα το ηθικό των Ελλήνων. Πρόκειται, κατέληξε, για μια μουσική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια είναι μοναδική στα πλαίσια των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα, και αποτελεί πρότυπο».
Παίρνοντας τέλος τον λόγο ο Ζαφείρης Κουκουσέλης, επίσης διδάσκων στο ίδιο σχολείο, υπογράμμισε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μύθος του ελληνικού πολιτισμού, έχει καθιερώσει τον όρο “έντεχνη μουσική”, δημιούργησε καινούργιες μορφές όπως το Λαϊκό Ορατόριο και τα έργα του είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τα νέα παιδιά. Στην συναυλία, προσέθεσε, θα εμφανιστούν τα σύνολα του σχολείου, δηλαδή η Συμφωνική Ορχήστρα, η Λαϊκή Ορχήστρα, οι σολίστες τραγουδιστές, η Μικτή Χορωδία που απαρτίζεται από 200 περίπου άτομα και λειτουργώντας από κοινού καλύπτουμε την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που αποτελεί ορόσημο της νεότερης περιόδου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου