ΤΟΠΙΚΑ

Στους δρόμους οι αγρότες

στους-δρόμους-οι-αγρότες-851206

Με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις της 20ης Ιανουαρίου είναι οι αγρότες της Μαγνησίας, ενώ χθες σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην ΕΑΣ Πηλίου με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων των παραγωγών της περιοχής, αλλά και τη συσπείρωση των αγροτών για τη μαζική προσέλευσή τους στον αποκλεισμό του κόμβου των Μικροθηβών την άλλη Τρίτη. Στο Στεφανοβίκειο ήδη αγροτικά μηχανήματα έχουν μαζευτεί στη κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ σήμερα πραγματοποιείται και σύσκεψη της Ενωτικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Μαγνησίας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων τους κατέγραψαν χθες οι αγρότες της περιοχής του Πηλίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣ Πηλίου, ενώ συντόνισαν και τις ενέργειές τους έως και την 20η Ιανουαρίου, ημέρα των κινητοποιήσεών τους.

Ειδικότερα αίτημα των αγροτών αποτελεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, δηλαδή 50 ευρώ το στρέμμα βάσει δήλωσης ΟΣΔΕ, η έγκριση του προγράμματος αφορία για τα μήλα, αχλάδια, κεράσια κλπ. και η επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών από το ΕΛΓΑ, για να διερευνηθούν και να προσδιοριστούν οι ζημιές και να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Παράλληλα στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη της άτοκης χρηματοδότησης των ελαιοκομικών ενώσεων για την αποθεματοποίηση του ελαιολάδου και της ελιάς, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, καθώς και η επιστροφή του ειδικού φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 4% βάσει τιμολογίων πώλησης.

Οι αγρότες ζητούν και τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων για τρία χρόνια άτοκα, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων αλλά και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στις αγρότισσες από 65 στα 60 έτη, την άμεση ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν σε νέους αγρότες και βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και την εθνική πολιτική γύρω από το ύψος του ημερομισθίου των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στα κτήματα.

«Πρόκειται για τα αιτήματα των αγροτών του Πηλίου, τα οποία όμως θα ενσωματωθούν κατάλληλα στο ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών ολόκληρης της Θεσσαλίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου κ. Δημήτρης Σπανός.

Ο ίδιος κάλεσε όλους τους αγρότες να δώσουν το παρών δυναμικά στις κινητοποιήσεις, καθώς «πρέπει να δράσουμε μαζικά σε ένα ενωμένο αγώνα. Είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να σκύψει επιτέλους πάνω από τα προβλήματά μας και να δώσει άμεσα λύσεις».

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τρίτη αγροτικά μηχανήματα θα συγκεντρωθούν σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού και συγκεκριμένα οι αγρότες της Μαγνησίας και της περιοχής των Φαρσάλων θα αποκλείσουν την εθνική οδό στο ύψος του κόμβου των Μικροθηβών, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα με το μέγεθος της συμμετοχής να κινηθούν προς τα Τέμπη.

Οι αγρότες του Πηλίου το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 10:00 π.μ. θα συγκεντρωθούν οι του Νοτίου Πηλίου στη Γορίτσα και οι του Ανατολικού Πηλίου στον κόμβο του Περιφερειακού, ώστε όλοι μαζί να κατευθυνθούν στον κόμβο των Μικροθηβών.

Να σημειωθεί πως ήδη στην περιοχή του Στεφανοβικείου αγρότες έχουν βγει με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα την συσπείρωση. «Βγαίνει ο κόσμος σιγά – σιγά. Μαζευόμαστε και όλοι θα είμαστε εκεί που πρέπει για το δικό μας το καλό στις 20 Ιανουαρίου», τόνισε ο κ. Γιάννης Παλαβάκης, αγρότης από την περιοχή του Στεφανοβικείου.

Σήμερα δε συνεδριάζει και η Ενωτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου