ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος ο διαγωνισμός για την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μονόδρομος-ο-διαγωνισμός-για-την-καθα-48580

Ανακοίνωση του γραφείου δημοσίων σχέσεων για να σταματήσει η αντιπαράθεση με τις καθαρίστριες του ιδρύματος

Τίτλους τέλους στην αντιπαράθεση μεταξύ των 27 καθαριστριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της διοίκησης του ιδρύματος, επιχειρεί να γράψει το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Θεσσαλικού ΑΕΙ.

Οι καθαρίστριες του Π.Θ. βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε διαρκείς κινητοποιήσεις, ζητώντας να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιες είτε θα χάσουν τις θέσεις τους είτε θα αναγκαστούν να εργάζονται σε συνθήκες «γαλέρας», προειδοποιώντας μάλιστα για ελλιπή καθαριότητα και άρα υγιεινή στα κτίρια.

Ο διάλογος μεταξύ Πρυτανείας και καθαριστριών, φαίνεται να μην έχει αποδώσει καρπούς. Σήμερα, με ανακοίνωσή του το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Π.Θ. φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο διαγωνισμός για την καθαριότητα είναι μονόδρομος:

«Οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετούταν καλύτερα εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν από μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα προέρχονταν από νόμιμες διαδικασίες αξιολόγησης και πρόσληψης και θα τελούσε υπό τον άμεσο έλεγχο της διοίκησης. Αυτό θα απάλλασσε επίσης το Ιδρυμα από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος το οποίο είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και πρέπει να καλυφθεί από τον Τακτικό του Προϋπολογισμό, ο οποίος περικόπτεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ο νόμος, δυστυχώς, δεν επιτρέπει διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο για τις υπηρεσίες αυτές και πλέον επιβάλλει να προσφέρονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από ιδιώτες αναδόχους οι οποίοι αναλαμβάνουν την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των κτιρίων μέσω ανοικτών διαγωνισμών. Αυτό γίνεται για πολλά χρόνια στους δημόσιους οργανισμούς, στα Πανεπιστήμια της χώρας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι δαπάνες αυτές είναι επιλέξιμες στον Τακτικό Προϋπολογισμό του κάθε Ιδρύματος και καλύπτονται από την ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας.

Η καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια δεν ακολούθησε τον κανόνα των άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 40% οδήγησε σε απευθείας συμβάσεις μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας και της Επιτροπής Ερευνών του ΠΘ.

Οι πόροι αυτοί έχουν εξαντληθεί. Το Πανεπιστήμιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο. Ο διαγωνισμός εξασφαλίζει όλες τις υφιστάμενες θέσεις των 27 εργαζομένων στην πόλη του Βόλου. Το Πανεπιστήμιο θα μεριμνήσει ώστε ο ανάδοχος να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές και να τηρεί τους όρους της σύμβασης και τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο διερευνά τις δυνατότητες που του παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να αναθέτει στο μέλλον τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης σε ενώσεις εργαζομένων μέσω κατάλληλης διαγωνιστικής διαδικασίας».

Σχετικά άρθρα:

Δριμύ κατηγορώ κατά Πρύτανη

Φόβοι για την υγιεινή και καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγωνιστικό ραντεβού στο Θόλο σήμερα στις 12μ.

Διπλό μέτωπο… μάχης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου

Παράσταση διαμαρτυρίας από τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πόρτα εξόδου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βλέπουν οι καθαρίστριες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου