ΤΟΠΙΚΑ

Θεριακλήδες από το Δημοτικό!

θεριακλήδες-από-το-δημοτικό-851206

Από το δημοτικό σχολείο δοκιμάζουν Ελληνόπουλα το πρώτο τους τσιγάρο! Έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε 1.092 μαθητές ηλικίας από 9 έως 13 ετών έδειξε ότι μπορεί το 92,68% να μην δοκίμασε ποτέ τον καπνό του τσιγάρου, υπήρχε όμως και ένα ποσοστό 7,32% που είχε γευτεί τη νικοτίνη…

Τα στοιχεία αλλάζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως προκύπτει από τη δεύτερη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με το τσιγάρο πειραματίζονται περίπου τρεις στους δέκα εφήβους και νέους, από 13 έως 21 ετών, ενώ το 14,2% είναι κανονικός καπνιστής.
Η πρώτη έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού εντύπου Journal of Ηealth Εducation, ενώ η δεύτερη της ίδια επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ιnternational Journal of Αdolescent Μedicine and Ηealth.
Στοιχεία και των δύο ερευνών δημοσίευσε χθες το «Βήμα»:
Από μελέτη σχετική με τη διερεύνηση της στάσης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία απέναντι στο κάπνισμα προέκυψε ότι οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν πως οι άνθρωποι καπνίζουν για ευχαρίστηση και χαλάρωση (64,5%) ή λόγω ψυχολογικών προβλημάτων (31,6%), ενώ θεωρούν ότι όσοι δεν καπνίζουν, το κάνουν κυρίως για λόγους υγείας (90%) ή… αισθητικής (μυρίζει άσχημα).
Η δεύτερη έρευνα δείχνει ότι καπνιστές είναι το 14,2% των εφήβων.
Το 27,9% των εφήβων έχει καπνίσει από 2 έως και 100 τσιγάρα και το 14,2% περισσότερα από 100 τσιγάρα. Στο Γυμνάσιο η πλειονότητα των μαθητών που έχει καπνίσει είναι αγόρια, ενώ στο Λύκειο το ποσοστό των καπνιστριών κατά τι υπερισχύει των καπνιστών.
Οι περισσότεροι άρχισαν το κάπνισμα μεταξύ 14 και 16 ετών. Τράβηξαν την πρώτη… ρουφηξιά κυρίως από περιέργεια (64,5%), αν και σημαντικό ποσοστό δήλωσε ότι η αιτία ήταν το ψυχολογικό στρες, η μελαγχολία, η απογοήτευση ή διότι είχε φίλους που κάπνιζαν. Άλλοι πάλι άναψαν το πρώτο τσιγάρο, γιατί τους έδινε την αίσθηση ότι είναι μεγάλοι ή για να κάνουν επίδειξη στο αντίθετο φύλο. Ένα μικρό ποσοστό (5,3%) υιοθέτησε την κακή συνήθεια του καπνίσματος για να πάει κόντρα στους γονείς του και ένα 2,6% διότι επηρεάστηκε από διαφημίσεις.

«Πέταξέ το, μαϊμουδίτσα»
Μια μαϊμού έχει στο στόμα ένα τσιγάρο. «Τι θα έλεγες στη μαϊμουδίτσα, αν τη συναντούσες;» ρώτησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία συμμετείχαν σε έρευνα για την εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος προσχολικής αγωγής. Και οι απαντήσεις ήταν αυθόρμητες: «Φύγε από μπροστά μου, γιατί βρωμάς», «μυρίζεις καπνίλα», «πέταξέ το, τα ζωάκια δεν καπνίζουν», «καπνίζεις; αν καπνίζεις, θα αρρωστήσεις», «να βγάλεις απ’ το στόμα αυτό το τσιγάρο».
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από οικογένειες μέσης κοινωνικοοικονομικής τάξης της Μαγνησίας, καταδεικνύουν ότι:
– Το 100% γνωρίζει τη συνήθεια των ανθρώπων να καπνίζει.
– Το 90,5% διαθέτει εμπειρία παθητικού καπνίσματος στο οικογενειακό περιβάλλον.
– Το 77,8% δηλώνει ότι έχει βρεθεί σε χώρο καπνιζόντων στο ευρύτερο περιβάλλον.
Τέλος, όλα τα παιδιά τα οποία δήλωσαν πως διαθέτουν εμπειρία παθητικού καπνιστή αναφέρουν ότι ενοχλούνται από αυτήν. Ηδη από αυτή τη μικρή ηλικία έχουν άποψη για τους καπνιστές. Πιστεύουν ότι καπνίζουν από ευχαρίστηση («επειδή τους αρέσει» ή «για να ξεκουραστούν»), από εξάρτηση («αφού δεν μπορούν χωρίς το τσιγάρο» ή «για να μην έχουν νεύρα»), λόγω ηλικίας («επειδή είναι μεγάλοι» ή «γιατί είναι μπαμπάς»), για την… εικόνα τους («για να είναι όμορφοι»).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου