ΤΟΠΙΚΑ

Επικοινωνιακές ή ουσιαστικές αλλαγές;

επικοινωνιακές-ή-ουσιαστικές-αλλαγέ-851206

Μετά από μακρά περίοδο «εγκυμοσύνης», ασυνήθιστης για τις ταχύτητες της πολιτικής πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις αρχές της εβδομάδος ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Δεν πρόκειται φυσικά για σαρωτικό ανασχηματισμό, όπως απαιτούσε η κοινή γνώμη σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά για στοχευμένες αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς. Η οικονομία, η παιδεία και η δημόσια τάξη, μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση το τελευταίο τετράμηνο υπέστη οδυνηρές πολιτικές ήττες, ήταν οι κυβερνητικοί τομείς στους οποίους επήλθαν σημαντικές αλλαγές προσώπων. Μένει να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, αν εκτός από τις αλλαγές προσώπων θα υπάρξει και αλλαγή, δηλαδή βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής. Μένει να αποδειχθεί αν ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κώστας Χατζηδάκης κι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα τα καταφέρουν καλύτερα από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Χρήστο Φώλια και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στα καυτά μέτωπα. Είμαστε από εκείνους που πιστεύουμε ότι τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική σε γενικές γραμμές εκπονείται από τον κάθε υπουργό ξεχωριστά. Είναι θέμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ωστόσο ο τρόπος εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής εξαρτάται και από το πρόσωπο του υπουργού. Το τι θα γίνει στα ζητήματα της παιδείας και της δημόσιας τάξης θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στους δύο τομείς που έχουν να κάνουν καθαρά με εσωτερική πολιτική που διαμορφώνεται από την εθνική κυβέρνηση.
Κυρίαρχο πάντως παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με την οικονομία. Εκεί θα κριθούν όλα. Συνιστά σοβαρή αλλαγή η σύσταση οικονομικού διευθυντηρίου στο οποίο προεδρεύει ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Αυτό το όργανο θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει νωρίτερα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοια συντονιστικά κυβερνητικά όργανα λειτουργούν από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση άργησε και χάθηκε χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σοβαρότερο και συλλογικότερο πολιτικό όργανο, συγκρινόμενο με το ένα και μοναδικό πρόσωπο του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ομως το λεγόμενο διευθυντήριο δεν έχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης και αποτυχίας. Πρέπει να φέρει αποτελέσματα. Άμεσα και μετρήσιμα. Η λεγόμενη τρόικα των υπουργών μαζί με τον πρωθυπουργό, είναι αναγκαίο να ανακουφίσουν άμεσα την αβάσταχτη οικονομική καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα να βελτιώσουν τα μεγέθη της οικονομίας. Στόχος αντιφατικός και αφάνταστα δύσκολος στην παρούσα συγκυρία. Ένα στοίχημα που γίνεται ακόμα δυσκολότερο αν ευσταθούν και οι σημερινές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια έχει αποφασίσει οριστικά την ένταξη της ελληνικής οικονομίας από την ερχόμενη άνοιξη σε καθεστώς επιτήρησης.
Κοντολογίς το συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο που δημιούργησε ο πρωθυπουργός δεν είναι ένας υπουργός στον οποίο μπορείς να φορτώσεις όλα τα αμαρτήματα και να τον απολύσεις, όπως έγινε στον πρόσφατο ανασχηματισμό με τον πρώην τσάρο της οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.
Αν το συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο για την οικονομία αποτύχει να φέρει ορατά οικονομικά αποτελέσματα, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε ένας και μόνο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός για την κυβέρνηση. Αυτός της φυγής. Δεν θα έχει αποτύχει απλά ένας υπουργός, αλλά ολόκληρη η κυβερνητική πολιτική. Θα έχει αποτύχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί του. Τότε ο μόνος δρόμος θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Σημαντικό το νέο πολιτικό όργανο, το λεγόμενο διευθυντήριο, αλλά ακόμα σημαντικότερο και κρισιμότερο το στοίχημα που έβαλε ο πρωθυπουργός για βελτίωση της οικονομίας κάτω από τέτοιες συνθήκες. Δίνει την αίσθηση ότι παίζει πραγματικά το τελευταίο χαρτί του.
Εξάλλου μπορεί με βάση τις δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός να έδωσε κάποιους πόντους στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα οι αλλαγές υπουργών τυγχάνουν της έγκρισης της κοινής γνώμης και, παράλληλα, σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις κλείνει και η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου με το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα πάντα θα κριθούν στο πεδίο της πραγματικότητας. Είναι γεγονός ότι κάθε τι καινούριο γίνεται δεκτό ευμενώς. Έτσι και ο ανασχηματισμός. Μέχρι να κριθεί στην πράξη. Τότε οι πολίτες θα τοποθετηθούν οριστικά. Το κυβερνητικό έργο και όχι οι αλλαγές, που σε μεγάλο βαθμό ήταν και επικοινωνιακού χαρακτήρα, θα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης.

Μας σκοτώνει η αερορύπανση!
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων/νος Γουργουλιάνης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πνευμονολόγους της χώρας, αλλά και ένας πολύ σοβαρός ακαδημαϊκός, όπως έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, οπότε και ανέλαβε την κορυφαία θέση του τοπικού μας πανεπιστημίου.
Ο πρύτανης ενδιαφέρθηκε να προσεγγίσει με την δέουσα επιστημονική σοβαρότητα ένα θέμα που προβληματίζει και φοβίζει την τοπική κοινωνία. Μιλάμε για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης και των συνεπειών της στον τοπικό πληθυσμό. Πριν πούμε ο,τιδήποτε άλλο, να σημειώσουμε ότι πρόβλημα αερορύπανσης αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές πόλεις, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν είναι δηλαδή ο Βόλος η πόλη που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ενδεχομένως όμως στο Βόλο να υπάρχουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι πολίτες, τοπικοί φορείς, αλλά και δημοσιογράφοι που αναδεικνύουν το θέμα. Αυτό είναι υγιές χαρακτηριστικό μιας τοπικής κοινωνίας. Η αποσιώπηση τέτοιων θεμάτων είναι που πρέπει να προβληματίζει και όχι η δημοσιοποίησή τους.
Έτσι λοιπόν για να γυρίσουμε στο θέμα, με την προσωπική επιμέλεια του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπονήθηκε επιδημιολογική μελέτη μέσω της οποίας διαπιστώνονται οι συνέπειες της αέριας ρύπανσης στην υγεία του τοπικού πληθυσμού. Το σύνολο της μελέτης θα παρουσιαστεί στις 21 Ιανουαρίου. Όμως από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει καμία αισιοδοξία δεν δικαιολογείται. Αποδεικνύεται από την επιδημιολογική μελέτη ότι τα μικροσωματίδια της αερορύπανσης έχουν ευθείες συνέπειες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα των πολιτών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και κυρίως σε βάρος των μικρών παιδιών! Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συνέπειες της αερορύπανσης δεν σχετίζονται μόνο με μακροχρόνιες παθήσεις, αλλά και με θνησιμότητα. Δηλαδή πεθαίνει κόσμος! Η επιδημιολογική μελέτη αφορά στην τελευταία εξαετία και τα στοιχεία της αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή κάποιων συνανθρώπων μας σταμάτησε νωρίτερα απ΄ ό,τι έπρεπε εξαιτίας μιας πολύχρονης αδιαφορίας και κάποιων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να δούμε λοιπόν, στις 21 Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της μελέτης, θα δείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητα για την λήψη όλων εκείνων των δραστικών μέτρων που θα βελτιώνουν και θα προστατεύουν τη ζωή του τοπικού πληθυσμού ή θα κάνουμε ότι δεν ακούσαμε τίποτα; Εκεί θα κριθούμε όλοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου