ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για τα κτήνη ~ Καμία ανοχή απέναντι στην κακοποίηση ζώων

εισαγγελέας-για-τα-κτήνη-καμία-ανοχή-α-50898

Αυτόφωρο, αυστηρές ποινές και παραδειγματική τιμωρία σε όσους βασανίζουν δίχως έλεος

Με συλλήψεις, αυτεπάγγελτες διώξεις και παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία απειλούνται πλέον όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα, ύστερα από σχετική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων από ανθρωπόμορφα τέρατα, που οδηγούν στις περισσότερες των περιπτώσεων σε αργό και βασανιστικό θάνατο αθώες ψυχές, εντείνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Τόσο που έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του αρμόδιου υπουργείου, αλλά των εισαγγελικών αρχών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Στην Εισαγγελία Βόλου εγκύκλιος από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –εστάλη προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας- ζητά την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την άμεση αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές περιστατικών κακοποίησης και βίας, κυρίως κατά των αδέσποτων ζώων.

Επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραγγέλλει προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να εξετάζουν αμέσως και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία – καταγγελία απ’ όπου και αν προέρχεται (και από το Διαδίκτυο) σχετικά με περιστατικά βασανισμού, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου. Και τους υποδεικνύει να προχωρούν σε αυτεπάγγελτες διώξεις και σε περίπτωση αυτοφώρων σε σύλληψη και προσαγωγή των δραστών και αν αυτό δεν είναι εφικτό να προβαίνουν σε καταμήνυσή τους.

Ειδικά στις περιπτώσεις της βάναυσης μεταχείρισης που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία -όπως τονίζεται στην εγκύκλιο -οι εισαγγελείς Πρωτοδικών πρέπει να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία για τον κολασμό τέτοιου είδους εγκλημάτων, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων. Και σε περίπτωση αναβολής της δίκης, πρέπει να φροντίζουν για τον προσδιορισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εισαγγελέας Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι οι ν. 4039/12 και 4235/14 προβλέπουν ποινές φυλάκισης 1-5 ετών για τους δράστες και χρηματικές ποινές 3.000 – 15.000€, που διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ιστορίες απίστευτης φρίκης

Ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν «γράψει», κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης ζώων. Με την κινητοποίηση φιλοζωικών σωματείων περιστατικά απερίγραπτων βασανιστηρίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ώστε να προβληματίσουν, να ανησυχήσουν και να οδηγήσουν, μέσα από ενεργοποίηση κάθε πολίτη, σε περιορισμό. Οσα ακολουθούν είναι ενδεικτικά μόνο από τα περιστατικά που έχουν απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο.

Εκπαιδεύουν σκύλους – δολοφόνους. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δέχονταν καταγγελίες από ζωόφιλους στη Νέα Ιωνία. Κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και κοντά στο Πανθεσσαλικό περιέγραφαν εικόνες φρίκης. Γάτες βρήκαν το θάνατο από τα δόντια σκύλων ράτσας πίτμπουλ, οι οποίοι εκπαιδεύονταν για το συγκεκριμένο σκοπό.

Οι κάτοικοι μιλούσαν για νέο «χόμπι» στις γειτονιές τους. «Ηταν απογευματινές ώρες στη Νέα Ιωνία όταν μια γάτα ονόματι Σταχτούλα ξεψύχησε στα σαγόνια ενός σκύλου ράτσας πίτμπουλ. Το άτομο που είχε το σκυλί ήταν περίπου 23-28 χρονών κρατούσε με το ένα χέρι το λουρί και με το άλλο ένα ποδήλατο», σημείωνε σε επώνυμη καταγγελία της η Ε.Τ., περιγράφοντας ότι έμεινε άναυδη διαπιστώνοντας την αναισθησία του ιδιοκτήτη του σκύλου, ο οποίος περίμενε να τελειώσει τη «δουλειά» του καθώς είχε στριμώξει τη γάτα κάτω από ένα αυτοκίνητο.

Πυροβόλησε κυνηγόσκυλο με καραμπίνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, ακόμη ένα κρούσμα κακοποίησης σε ζώο καταγράφονταν στον Αλμυρό. Κάτοικος σκότωσε με την καραμπίνα του ένα θηλυκό σκυλί του γείτονα του που μπήκε στην αυλή του.

Ο ίδιος είπε ότι νόμιζε ότι το ζώο ήταν αδέσποτο. Αστυνομικοί συνέλαβαν 51χρονο δράστη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Και οι δύο άνδρες είναι κυνηγοί και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο δράστης έχει υιοθετήσει ένα σκυλί το οποίο γέννησε η σκυλίτσα που τελικά σκότωσε.

Πέταξε σε κάδο δέκα κουταβάκια. Στα μέσα Ιουλίου 2014, μπροστά σε ένα σκληρό και απάνθρωπο θέαμα βρέθηκε γυναίκα στη Σκόπελο, βγαίνοντας από το σπίτι της να πετάξει σκουπίδια. Ανοίγοντας τον κάδο, το έγκλημα αποκαλύφθηκε. Σε μια σακούλα, που είχε κλείσει ερμητικά, είχαν κλειστεί για να πεθάνουν από ασφυξία δέκα νεογέννητα κουταβάκια, ενός-δύο ημερών. Μόλις τα δύο είχαν καταφέρει να επιζήσουν.

Φόλα μέσα σε αυλή. Τον περασμένο Ιούνιο, βασανιστικό θάνατο από φόλα, μέσα στην αυλή του σπιτιού στον Προφήτη Ηλία, στην περιοχή του Ανω Βόλου, όπου έζησε τη στοργή και την αγάπη, βρήκε ένα ημίαιμο σκυλάκι, μόλις ενός έτους. Αρρωστημένα μυαλά, έριξαν φόλα μέσα στην αυλή όπου βρισκόταν το κουτάβι. Φαίνεται ότι ακόμη κι η παρουσία του για ορισμένους ήταν ενοχλητική έστω και πίσω από τα κάγκελα της αυλής. Ο ιδιοκτήτης του «Φρίξου», όπως είχε ονομάσει το κανελί ημίαιμο, υπέβαλλε μήνυση κατ’ αγνώστων. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει στη μνήμη του πιστού φίλου της οικογένειας που δεν πρόλαβε να ζήσει για πολύ μαζί τους.

Εσερνε το σκυλί με αλυσίδα. Ενα πρωτοφανές περιστατικό βασανισμού σκύλου συγκλονίζει τον Αλμυρό, στις 21 Απριλίου. Ο δράστης διαπίστωσε ότι ένας σκύλος μπήκε στο κοτέτσι του και επιτέθηκε σε κότες, τον έδεσε χοντρή αλυσίδα και τον έσερνε στον περιφερειακό του Αλμυρού για αρκετά μέτρα, οδηγώντας το μηχανάκι του. Μόνο όταν διερχόμενοι οδηγοί αντιλήφθηκαν την αποτρόπαια πράξη του, εγκατάλειψε το ζώο με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Αρένες θανάτου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2013 ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ άνοιξε, μετά από έρευνα, το θέμα των «αρένων θανάτου». Της διοργάνωσης δηλαδή κυνομαχιών στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Το δημοσίευμα φιλοξενούσε πληροφορίες για αυτοσχέδιες αρένες θανάτου σε Αλυκές, Άνω Βόλο, Σαρακηνό και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη και στη Ν. Ιωνία από άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 25 ετών, στην πλειονότητά τους αλλοδαπούς, οι οποίοι γεμίζουν τις τσέπες τους με παράνομες κυνομαχίες. Σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας είχαν εμφανιστεί κατά καιρούς έξω από τις πόρτες των φιλοζωικών εταιρειών «μακελεμένα» για να τους προσφερθεί βοήθεια. Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.

Βίασε γάτα. Σ’ αυτό το περιστατικό κακοποίησης ζώου μέχρι και μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων, που τα μάτια τους δεν έχουν δει λίγα τα τελευταία χρόνια, δεν πίστευαν το θέαμα της φρίκης. Ο δράστης-κτήνος, ανήμερα μάλιστα της παγκόσμιας ημέρας των ζώων, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά (!) και μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, το οποίο άφησε μέσα στο αιμόφυρτο σώμα της. Το κακοποιημένο ζώο βρήκε φροντίδα από φιλόζωους στις Αλυκές.

Εδεσε τη μουσούδα με σύρμα. Ηταν ένα από τα περιστατικά κακοποίησης που είχε συγκλονίσει το Βόλο. Στις 3 Μαΐου 2013 στις Αλυκές οι φιλόζωοι πάλευαν να πιάσουν ένα αρσενικό σκυλί για να το λυτρώσουν, όταν εντοπίστηκε να περιφέρεται με το στόμα του δεμένο με σύρμα!Το δύστυχο ζώο, ένα μεγαλόσωμο τσομπανόσκυλο ήταν εξαιρετικά φοβισμένο και υπέφερε φριχτά.

Ηταν τόσο το μαρτύριο που βίωσε το σκυλάκι, που δύο φιλοζωικές ομάδες είχαν επικηρύξει τον σαδιστή, ο οποίος καταδίκασε το ζώο σε αργό και βασανιστικό θάνατο, με 1.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου