ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για προϊόντα της Μαγνησίας

ενδιαφέρον-για-προϊόντα-της-μαγνησία-52032

Ενδιαφέρον για έκθεση των προϊόντων της Μαγνησίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ από δύο από τους μεγαλύτερους οίκους στην Ελβετία προσέλκυσε η επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην πρώτη έκθεση αμιγώς ελληνικών προϊόντων «GreekGourme & WineExpo» στη Ζυρίχη την περασμένη εβδομάδα, που είχε ως στόχο να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα στην ελβετική αγορά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Παρά την ατυχία του Επιμελητηρίου, να μη φτάσουν ποτέ στο περίπτερο τα προϊόντα που προόριζε για προβολή, με ευθύνη που ανέλαβε η διοργανώτρια της έκθεσης, εκπρόσωποι των Migros και Coop ενημερώθηκαν για τα είδη κρασιού, τσίπουρου και τις ελιές. Οι εκπρόσωποι έδωσαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας το καταστατικό τους για τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα.

Επιπλέον, υπογράφηκε προσύμφωνο εξέτασης των ελληνικών προϊόντων, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας με τους ντόπιους παραγωγούς.

Στην έκθεση συμμετείχαν 35 περίπτερα. Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συμμετείχαν δώδεκα παραγωγοί με κρασί, λάδι, ελιές και άλλα προϊόντα. Το επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, το Επιμελητήριο θα διοργανώσει δική του έκθεση, στην πρεσβεία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης Αριστοτέλης στη χαιρετιστήρια ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία των θεσμικών φορέων Ελβετίας – Ελλάδας εξήρε τα προϊόντα της Μαγνησίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης δίκαια τα έχουν αναδείξει σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Ειδικότερα, στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και των παραγόμενων προϊόντων, η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η συμμετοχή στη σημερινή έκθεση, πιστεύω ότι θα δώσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε ενδιαφερομένους της ελβετικής αγοράς, να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αξιολογήσουν την ποιότητα τους και να αναπτύξουν ελπιδοφόρες μελλοντικές εμπορικές σχέσεις».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που συμμετείχε στην έκθεση, επιδεικνύοντας ετοιμότητα και εξωστρέφεια. Με κύριο στόχο και βασική επιδίωξη την έξοδο των τοπικών προϊόντων στην ελβετική αγορά, το Επιμελητήριο έκανε τα πρώτα βήματα συνεργασίας, ενώ προετοιμάζεται για το άνοιγμα στην Κένυα.

Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελβετίας – Ελλάδας θεωρείται ήδη δεομένη, καθώς μεταξύ των προέδρων, Αρ. Μπασδάνη και του Ν. Αγγελιδάκη, υπογράφηκε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας.

Επιπλέον το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να εκθέσει τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών στην πρεσβεία στη Ζυρίχη. Ο ίδιος ο πρέσβης ο κ. Μάνεσης προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρους για την προβολή των προϊόντων της Μαγνησίας ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για τα ντόπια προϊόντα επέδειξε και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Θεσσαλών, η οποία συμμετείχε στην έκθεση διά του εκπροσώπου της Γεώργιου Βόμπρα κάτοικο Γερμανίας ο οποίος δεσμεύτηκε να καταβληθεί μέσα στα όρια των καταστατικών αρμοδιοτήτων κάθε τι δυνατό για να συνδράμει στην πρόοδο του κοινού στόχου, που είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε όλους τους τομείς. Οπως δεσμεύτηκε «Θεωρείστε τη βοήθεια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας δεδομένη στο πλαίσιο μιας συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ευκαιριών στην εκτός συνόρων αγορά, για τα Θεσσαλικά προϊόντα».

Προς αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε να γίνει μία παρουσίαση του ελληνικού τραπεζιού στο Ντύσεντολφ της Γερμανίας, όπου 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, με αποκλειστικά θεσσαλικά προϊόντα.

Η έκθεση ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία της QualityFood & TradeGmbHυπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βέρνη της Ελβετίας, της Ελβετικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας – Ελλάδας στη Ζυρίχη και πραγματοποιήθηκε στο Regensdorf, 9 χλμ. έξω από τη Ζυρίχη σε γνωστό ξενοδοχείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου