ΤΟΠΙΚΑ

Επίδειξη πυγμής από την Αστυνομία

επίδειξη-πυγμής-από-την-αστυνομία-851206

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» της ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε ταραξίες διαδηλωτές, όπως το προανήγγελλε την Πέμπτη ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, έγινε πράξη την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, καθώς μετά από το ξέσπασμα επεισοδίων στο Σύνταγμα, που επεκτάθηκαν στα Προπύλαια και συνεχίστηκαν στους δρόμους των Εξαρχείων, η αντίδραση των δυνάμεων των ΜΑΤ ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, με αποτέλεσμα να στραφούν επί δικαίων και αδίκων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε βίαιη αντίδραση των ΜΑΤ απέναντι σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και απλούς διαδηλωτές. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και 16 δικηγόροι. Επεισόδια και έξω από τη ΓΑΔΑ.
Μετά το τέλος της πορείας, μικροεπεισόδια που είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος, κλιμακώθηκαν στα Προπύλαια. Νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και βόμβες κρότου- λάμψης. Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων προκειμένου να αναγκάσουν του νεαρούς να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζική φυγή προς τα Εξάρχεια.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εγκλώβισαν περίπου 100 διαδηλωτές μπροστά από πολυκατοικία στην οδό Ασκληπιού 14. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι ήταν απλοί διαδηλωτές και όχι κουκουλοφόροι, ενώ κάποιοι εξ αυτών ήταν τραυματισμένοι. Στην περιοχή έσπευσαν κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να γίνουν προσαγωγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διμοιρίες των ΜΑΤ «ψέκασαν» με χημικά δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και συνδικαλιστές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι διαδηλωτές.
Λίγο μετά τις 16.30 οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν από την οδό Ασκληπιού και οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποχωρήσουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τραυματίας που είχε βγει από κοντινή κλινική με γάζες, δέχθηκε νέα επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ που τον ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην κλινική.
Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην οδό Ναυαρίνου, όπου αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Ρεπόρτερ που βρέθηκαν στην περιοχή ανέφεραν ότι όταν γιατροί επιχείρησαν να μεταφέρουν μία αιμόφυρτη κοπέλα έξω από τον αστυνομικό κλοιό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν ρίψη χημικών και βομβών κρότου- λάμψης. Φωτορεπόρτερ κτυπήθηκε από ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ όταν διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση χημικών και διεκομίσθη σε νοσοκομείο Παράλληλα, επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν και δημοσιογράφοι που κάλυπταν ειδησεογραφικά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Οι 16 δικηγόροι προσήχθησαν από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, μαζί με διαδηλωτές. Λίγο μετά τις 19.00, όπως έγινε γνωστό, οι δικηγόροι καθώς και τέσσερις ακόμα προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Βερβεσός, τόνισε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι δικηγόροι που προσήχθησαν είχαν απλώς βγει από τα γραφεία τους, που βρίσκονται στην περιοχή όπου σημειώνονταν τα επεισόδια, για να απομακρυνθούν, ενώ σημείωσε ακόμα ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και δύο κυρίες, 56 και 58 ετών.
Δικηγόροι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν προπηλακισμούς από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΓΑΔΑ, όταν επιχείρησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που είχαν προσαχθεί καθώς και με τους λοιπούς προσαχθέντες.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, περίπου 400-500 άτομα έφθασαν στη ΓΑΔΑ σε πορεία συμπαράστασης προς τους προσαχθέντες. Ρεπόρτερ στην περιοχή μετέδωσαν ότι δυνάμεις των ΜΑΤ, χωρίς να προκληθούν, έκαναν χρήση χημικών και απομάκρυναν βίαια τους συγκεντρωθέντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν δύο φοιτητές.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίτερα όταν μερίδα διαδηλωτών, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έριξαν μπογιές και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που ήταν παραταγμένοι μπροστά από τη Βουλή, και εκείνοι «απάντησαν» με τη ρίψη δακρυγόνων. Στη συνέχεια, η ομάδα κινήθηκε προς τα Προπύλαια, όπου τα μέλη της άρχισαν να ξηλώνουν πεζοδρόμια, ενώ οι αστυνομικοί για να τους διαλύσουν έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος ότι «δεν θα πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, αν οι διοργανωτές δεν μπορούν να τις περιφρουρήσουν».
Η στάση της ΕΛ.ΑΣ
Η Αστυνομία πριν από την πορεία βρισκόταν σε ετοιμότητα μετά και τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους πρυτάνεις των τριών κεντρικών ιδρυμάτων για να συζητηθούν τρόποι αποτροπής ή αντιμετώπισης ενδεχόμενων επεισοδίων. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν τεθεί σε επιφυλακή και είχαν ανασταλεί άδειες. Από τον τρόπο που αντέδρασε η Αστυνομία έγιναν σαφή και τα πρώτα σημάδια από την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, μετά και τον ανασχηματισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για ζητήματα δημόσιας τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για νέο δόγμα στην ΕΛ.ΑΣ που συμπυκνώνεται στη λογική της «μηδενικής ανοχής». «Μηδενική ανοχή στο έγκλημα από όπου κι αν προέρχεται αυτό, όποια μορφή και αν έχει. Σεβασμός στον πολίτη και τα ατομικά δικαιώματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Η πορεία
Οι διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ο Τεμπονέρας ζει. Διαρκής αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, παιδεία και εργασία». Τα μηνύματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα καταστολής της βίας, παιδείας αλλά και στη δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού. Επικεφαλής της πορείας, ήταν κλιμάκιο της ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη του οποίου έφεραν φωτογραφίες του Τεμπονέρα.
Υπό τη σκιά της δολοφονικής απόπειρας κατά του νεαρού αστυνομικού στα Εξάρχεια, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πρυτανικές αρχές έλαβαν απόφαση για περιφρούρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Στο μεταξύ, σε παρτέρι μπροστά στο εμπορικό κέντρο Aττικα, στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκε αεροβόλο πιστόλι, ύστερα από σχετική καταγγελία της περιφρούρησης της πορείας. Φοιτητής βρήκε το όπλο τυλιγμένο σε εφημερίδα, ειδοποίησε την αστυνομία, άνδρες της οποίας το παρέλαβαν. Από την αστυνομία έγινε γνωστό, ότι πρόκειται για πλαστικό αεροβόλο, που εκτοξεύει αμπούλες. Είναι, όμως, μη λειτουργικό, καθώς του λείπουν εξαρτήματα.
Θεσσαλονίκη
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα, με οικονομικά αιτήματα για την αναβάθμιση της Παιδείας. Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου με μηνύματα υπέρ της προάσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και κατά της ισραηλινής κατοχής στην Γάζα. Μήνυμα ειρήνης απηύθυνε και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστή συγκέντρωση με αντιπολεμικό χαρακτήρα πραγματοποίησαν έξω από το Αμερικανικό προξενείο μέλη του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και φοιτητές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου, φωνάζοντας συνθήματα για ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος.

Αντιπολεμική πορεία
Συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ, οργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα των Μαθητών το μεσημέρι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι μαθητές για τη σφαγή στην Παλαιστίνη.
Την Πέμπτη στα σχολεία, με πρωτοβουλία των μαθητών, διαβάστηκαν γράμματα από συμμαθητές τους στην Παλαιστίνη, ενώ πολλοί πήραν πρωτοβουλία για συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού.
Συγκέντρωση θα γίνει και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στην Πάτρα, από την πλ. Γεωργίου προς το βρετανικό υποπροξενείο.
Οι μαθητές θα λάβουν μέρος και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, στις 14:00 στο Σύνταγμα.
Τρίωρη στάση εργασίας προκήρυξε η ΟΛΜΕ από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου, προκειμένου οι καθηγητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες πραγματοποίησε και η ΑΔΕΔΥ.
Δηλώσεις
Αναφερόμενη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα, η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πάλι στο δρόμο, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα της παιδείας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, αντιπαλεύοντας κάθε μορφή βίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Οι πολίτες δεν ελπίζουν τίποτα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται πολιτική για δημόσια παιδεία με λύσεις και άμεσες δεσμεύσεις, για παιδεία με ποιότητα, δημιουργία, συμμετοχή και πραγματική ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
O γραμματέας της ΚΝΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε: «Καταγγέλλουμε τους ξυλοδαρμούς και την αγριότητα των ΜΑΤ σε βάρος περαστικών και δημοσιογράφων, στους δρόμους της Αθήνας μετά τις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η δράση των ΜΑΤ ήταν επίδειξη δύναμης και καταστολής που αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων».
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η μόνη απάντηση στον κύκλο αίματος είναι η μαζικοποίηση των αγώνων, της νεολαίας και των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου