ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση έως 40% στο παγκάρι ~ Σταθερό ενδιαφέρον για τις Νηές

μείωση-έως-40-στο-παγκάρι-σταθερό-ενδια-52912

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η Μητρόπολη θα υλοποιήσει με ίδιες δυνάμεις το έργο της Ξενιάς

Στη διεύρυνση του κοινωνικού έργου και την αναστήλωση της Μονής Ξενιάς με ίδιους πόρους στρέφεται η τοπική Εκκλησία, παρά τη δραματική είναι η μείωση των εισφορών και των εσόδων στους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος που υπολογίζονται σε ποσοστό 40% περίπου.

Σε εποχές δύσκολες οι επενδύσεις είναι βασικό ζητούμενο και οι ιθύνοντες της τοπικής Εκκλησίας ζουν με την ελπίδα της υλοποίησης του μεγάλου στόχου στις Νηές. Τα σχέδια της επένδυσης δεν έχουν εγκαταλειφτεί, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει σταθερό.

«Η επένδυση στις Νηές βρίσκεται σε αναμονή και όλα εξαρτώνται από το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος καθιστά σαφές ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ, η γενικότερη κρίση που πλήττει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, έχει σαφή αντίκτυπο στα έσοδα των ναών, με αποτέλεσμα να υιοθετείται κατ’ ανάγκη η λύση της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Η περιουσία της Εκκλησίας «είναι αδρανής περιουσία» όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ελάχιστες οι αποδώσεις και τόσο υψηλή η φορολογία, ώστε εκμηδενίζει σχεδόν το όφελος».

Για να καλυφθούν πάγια έξοδα και το διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας «δημιουργούμε κάποιες ευκαιρίες χρηματοδότησης όπως είναι εκδηλώσεις ή έκτακτες χρηματοδοτήσεις από χορηγούς, τους οποίους επικαλούμαστε για να μας βοηθήσουν» εξηγεί ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας.

Αναστήλωση Μονής Ξενιάς

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σχετικά με το ζήτημα της αναστήλωσης της ιστορικής Μονής Ξενιάς, ο Σεβασμιότατος εκφράζει τη λύπη του διότι το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, παρά τις αρχικές υποσχέσεις των εκπροσώπων της πολιτείας. «Αθέτησαν την υπόσχεσή τους και αυτό μας έχει στεναχωρήσει ιδιαίτερα» τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι ο φάκελος του έργου είναι πλήρης και εγκεκριμένος.

Στόχος και πρόθεση του Μητροπολίτη Δημητριάδος είναι η υλοποίηση του έργου με πόρους της τοπικής Εκκλησίας, μόλις αυτό καταστεί δυνατό. «Εφόσον δεν δέχεται πλέον κανένας να μας βοηθήσει, εμείς θα προσπαθήσουμε με ίδια μέσα να αρχίσουμε το έργο, μόλις βρούμε την πρώτη ευκαιρία και θα αποδείξουμε ότι είμαστε πολύ πιο ικανοί από το κράτος, που δεν ξέρει να διαχειριστεί και που να δώσει τα χρήματα όπως πρέπει» καταλήγει.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου