ΤΟΠΙΚΑ

Εκατόμβη νεκρών ζώων σε ρέματα της Αισωνίας ~ Σήμερα επιτέλους αναμένεται η εταιρεία περισυλλογής

εκατόμβη-νεκρών-ζώων-σε-ρέματα-της-αισ-54522

Δυσοσμία και μύγες αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία – Εκφράζονται φόβοι για μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου

Τριτοκοσμικές εικόνες με στοιβαγμένα νεκρά ζώα, έντονη δυσοσμία και μύγα σύννεφο παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στο Αλιγαρόρεμα που βρίσκεται στο Διμήνι αλλά και σε κοντινές ρεματιές της περιοχής, εξαιτίας της τακτικής ορισμένων κτηνοτρόφων να πετούν τα ψόφια ζώα, που «χτυπήθηκαν» από καταρροϊκό πυρετό, όπου βρουν χωρίς καμία περιβαλλοντική ευαισθησία και με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ειδικότερα χθες μέσα στο Αλιγαρόρεμα, βρίσκονταν στοιβαγμένα περίπου 50 νεκρά πρόβατα, και σύμφωνα με κτηνοτρόφο της περιοχής καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προβάτων που καταλήγουν μέσα στο ρέμα, το οποίο εκβάλει στις Αλυκές και εισέρχεται στον Παγασητικό κόλπο.

Την ίδια στιγμή το σκηνικό με πεταμένα νεκρά ζώα, που βρίσκονται σε αποσύνθεση παρατηρούνται και σε άλλες ρεματιές στη Δ.Ε. Αισωνίας. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους κατηγορούν τη συγκεκριμένη τακτική των συναδέρφων τους, ωστόσο εξηγούν ότι έχουν περάσει σχεδόν δέκα ημέρες από τη στιγμή που επικοινώνησαν με την ιδιωτική εταιρεία καύσης ζώων, που βρίσκεται στη Λάρισα και έχει σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να έρθουν υπάλληλοι να παραλάβουν τα νεκρά ζώα αλλά μέχρι χθες, όπως τόνισαν δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της στη Μαγνησία.

Οπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κτηνοτρόφος του Διμηνίου σε κάθε κοπάδι παρατηρούνται απώλειες ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό από 15 έως 50. Αποτέλεσμα είναι αυτή η κατάσταση να τους «δένει τα χέρια», αφού πέρα από την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα νεκρά ζώα.

Σε κάποιες περιπτώσεις κτηνοτρόφοι ανοίγουν μόνοι τους γούρνες και θάβουν τα νεκρά ζώα, σε άλλες τα έχουν έξω από το μαντρί τους, σε άλλες τα πετάνε σε φαράγγια και στην ποιο ακραία περίπτωση τα πετάνε σε ρέματα όπως στο Αλιγαρόρεμα.

«Πραγματικά είναι ασυνείδητη πράξη να πατάνε τα νεκρά ζώα στο Αλιγαρόρεμα, αφού γνωρίζουν ότι θα καταλήξουν στη θάλασσα του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές και πιθανότατα θα προκαλέσουν μόλυνση» ανέφερε ο ίδιος κτηνοτρόφος της περιοχής προσθέτοντας ότι το προηγούμενο διάστημα ήρθαν κτηνίατροι της Π.Ε. Μαγνησίας και πήραν αίμα από τα ζώα που είχαν νοσήσει και παράλληλα έκαναν καταγραφή στα άρρωστα ζώα και σε αυτά που έχουν πεθάνει.

Ωστόσο ο ίδιος σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περισυλλογή ζώου από την ιδιωτική εταιρεία για την καύση τους. « Η εταιρεία δεν ήρθε ποτέ στην περιοχή μας, παρότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους 2 και 3 φορές και έχουν αφήσει αναλυτικά τα στοιχεία τους», συμπληρώνει ο κτηνοτρόφος.

Εξαλλου ο ίδιος τόνισε ότι ζητήθηκε ακόμη και από το Δήμο να οριστεί κάποιος χώρος υγειονομικής ταφής ωστόσο τους διευκρίνισαν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να φροντίσει για την επίλυση του θέματος.

Σήμερα αναμένεται η περισυλλογή των νεκρών ζώων

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας σήμερα Παρασκευή αναμένεται να γίνει από την ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία η περισυλλογή των νεκρών ζώων, προκειμένου να αποτεφρωθούν.

Πάντως σε χθεσινές δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη απέδιδε τις καθυστερήσεις στον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει η εταιρεία, αφού όπως ανέφερε γίνονται περισυλλογή νεκρών ζώων και από τους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς.

Εξάλλου από την ίδια είχε διευκρινίστηκε ότι εντός των ημερών θα υπογραφούν συμπληρωματικές συμβάσεις με ακόμη δύο εταιρείες καύσης ζώων στην Ημαθία και στο Κιλκίς λόγω των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Σχετικά άρθρα:

Ρέματα – νεκροταφεία ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

Ο καταρροϊκός «χτύπησε» τα κρεοπωλεία ~ Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επαγγελματίες

Δεκάδες απώλειες ζωικού κεφαλαίου

Διαμαρτυρία με νεκρά ζώα για τον καταρροϊκό πυρετό

Αποδεκατίζονται κοπάδια στη Μαγνησία

Εξαπλώνεται η νόσος του καταρροϊκού πυρετού

Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Με ευχολόγια δεν καταπολεμείται ο καταρροϊκός πυρετός»

Σε επίθεση ο καταρροϊκός ~ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εφιάλτης ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Συναγερμός για καταρροϊκό πυρετό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου