ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα στις βιομηχανίες, επάρκεια για τα σπίτια

πρόβλημα-στις-βιομηχανίες-επάρκεια-γ-851206

Η ενδεχόμενη παράταση της κρίσης σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο θα σημάνει ότι πολλές βιομηχανίες, ειδικά στην περιφέρεια, θα βάλουν με βεβαιότητα «λουκέτο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς, σε επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Ασ. Παπαγεωργίου.
Ο κ. Μυλωνάς ζητεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ιδιαίτερη έκπληξη» των βιομηχάνων για τις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου ότι σε περίπτωση προβλήματος με την παροχή του φυσικού αερίου προς τις βιομηχανίες, αυτές μπορούν να το αντικαταστήσουν με πετρέλαιο.
Δεν κινδυνεύει
η ελληνική αγορά
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία στη χώρα μας» δήλωσε νωρίτερα ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή των επικεφαλής της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, σχετικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη διακοπή ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός πραγματοποίησε και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ, τον Κοινοτικό Επίτροπο για την Ενέργεια Αντρις Πίμπαλγκς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Γκαλίνα Τόσεβα.

Διαβεβαιώσεις
Δεν προβλέπεται να διατρέξουν κίνδυνο θέρμανσης τα ελληνικά νοικοκυριά από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω Βουλγαρίας. Όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά έως και την Κυριακή. Ειδικότερα, το απόθεμα της Ελλάδας αρκεί να τροφοδοτεί τη χώρα με 7 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ενώ οι Τούρκοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου, να ανεβάσουν την ποσότητα τροφοδοσίας της από τα 700-800 χιλιάδες κυβικά, που είναι έως τώρα, στα 2,5 εκατ. την ημέρα.
Οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς είναι περί τα 8,5 εκατ. κυβικά ημερησίως, αλλά, όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ, επειδή λόγω της διακοπής παροχής, μέσω Βουλγαρίας, οι τροφοδοτούμενες χώρες θα στραφούν στα αποθέματα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα, μετά την Κυριακή.

Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν, θα συζητήσουν την πιθανότητα περικοπής των ποσοτήτων του αερίου στους μεγάλους καταναλωτές. Η άφιξη, πάντως, του επόμενου φορτίου υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, είναι προγραμματισμένη στην Ελλάδα για τις 20 Ιανουαρίου.

Όλες οι πιθανές οδοί διαλόγου πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό, ανέφερε σε δήλωσή της σχετικά με το πρόβλημα στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υπό την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη διατάραξη της τροφοδοσίας, δεδομένων και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. Είμαστε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διερευνούμε άλλους πιθανούς τρόπους συμβολής του ΟΑΣΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης, είπε η κ. Μπακογιάννη.
«Η κυβέρνηση, που πριν ένα χρόνο διαφήμιζε τις συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου, προβαίνοντας μάλιστα σε φιέστες και πανηγύρια για την πετυχημένη διπλωματία των αγωγών, σήμερα οδηγεί τη χώρα, εν μέσω οξείας διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα» είπε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Εύλογες ανησυχίες στους Έλληνες καταναλωτές δημιουργούν οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο και εντείνουν την ανασφάλεια για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ καλεί τη ΔΕΗ, το ΥΠΑΝ και την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επαρκή και ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου