ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρισμός δεξαμενής και δικτύου ~ Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με ΔΕΥΑΜΒ

καθαρισμός-δεξαμενής-και-δικτύου-νέο-58203

Αντί για συνεχή χλωρίωση του νερού ζητούν κάτοικοι του Αγίου Βλασίου

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τη χλωρίωση του νερού στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Βόλου. Την περασμένη εβδομάδα, είχε γίνει γνωστή από τη Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας η επιβάρυνση του νερού στη βρύση και την υδροδοτική δεξαμενή του Αγίου Βλασίου από ολικά κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους.

Η επιβάρυνση δεν χαρακτηρίζεται σημαντική, δεδομένου όμως ότι οι συγκεκριμένες τιμές θα έπρεπε να είναι μηδενικές, ξεκίνησε νέος κύκλος διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση χλωριωτή.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, παρά την πρόθεση της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στην άμεση εγκατάσταση χλωριωτή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που άπτεται της δημόσιας υγείας και την ευθύνη επίλυσης του οποίου έχει η ίδια η επιχείρηση.

Ωστόσο οι κάτοικοι φαίνεται ότι συνεχίζουν να αντιδρούν. Με ανοιχτή επιστολή του, ο κάτοικος του Αγίου Βλασίου Βλάσης Παχιός, εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι τόσο η δεξαμενή όσο και το δίκτυο υδροδότησης στο χωριό δεν έχει καθαριστεί.

Στην επιστολή του, αμφισβητεί τις μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγείας. «Κατ’ αρχάς, ως κάτοικος του Αγίου Βλασίου, πρέπει να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο και συνεχές ενδιαφέρον σας για την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Νιώθουμε όλοι οι κάτοικοι του χωριού πολύ υποχρεωμένοι αλλά και ήσυχοι ότι δεν κινδυνεύει η υγεία μας από την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως μόνο εσείς έχετε ανακαλύψει. Και γράφω μόνο εσείς, γιατί οι δικές μας μετρήσεις – αληθινά πολύ αξιόπιστες, άλλα λένε… Παρακολουθούμε ανελλιπώς την ποιότητα του νερού που πίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τακτικές μετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναρτώνται στο εντευκτήριο του Μορφωτικού Συλλόγου και βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα φρεάτια συλλογής του νερού αλλά και στη μεγάλη δεξαμενή για να περιμαζέψουμε καθετί βλαβερό που θα βρεθεί εκεί», αναφέρει ο κ. Παχιός.

Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα στην καθαριότητα της δεξαμενής και του δικτύου ύδρευσης. «Το νερό που βγαίνει από την πηγή του Αϊ Γιάννη είναι πεντακάθαρο όπως κι εσείς λέτε. Το πρόβλημα δημιουργείται αμέσως μετά τη δεξαμενή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η δεξαμενή έχει να καθαριστεί για πολύ μεγάλο διάστημα. Επειτα το δίκτυο διανομής του νερού στα σπίτια έκλεισε 60ετία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι σωληνώσεις είναι εσωτερικά ακάθαρτοι με άμεσο αποτέλεσμα να γεννώνται επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Καταλήγετε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το νερό θέλει χλωρίωση κι εμείς οι κάτοικοι θα πρέπει να δεχθούμε τις όποιες αποφάσεις σας ως άβουλοι και μοιραίοι. Παρακαλέσαμε και παρακαλούμε την υπηρεσία σας να περιφρουρήσει την ασφάλεια των φρεατίων συλλογής του νερού από τις μικρότερες πηγές από οποιαδήποτε ξένη και κακόβουλη επέμβαση. Παρακαλούμε συνεχώς να καθαρίζετε συχνά όπως και σχετικός Νόμος προβλέπει, τη μεγάλη δεξαμενή συλλογής του νερού πριν τη διανομή του στα σπίτια και τις κοινόχρηστες βρύσες. Προτείναμε να γίνει χρήση χλωρίου, όταν κι αν χρειαστεί, για λίγο χρόνο ενημερώνοντας προηγουμένως τους κατοίκους για το εγχείρημα. Το καλοκαίρι σε ανοιχτή συνέλευση αποφασίσαμε να μη δεχθούμε τη συνεχή χλωρίωση του νερού. Παρακαλούμε να μην επικαλείστε κανονισμούς και υποδείξεις της Ε.Ε. γιατί αυτοί οι κανονισμοί απευθύνονται σε οργανωμένα και άρτια λειτουργούντα κράτη κι όχι σε κράτη που δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά», καταλήγει στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Παχιός.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Σχετικά άρθρα:

Ακατάλληλο το νερό στον Αγ. Λαυρέντιο ~ Βρέθηκαν εντερόκοκκοι και e-coli

Μικροβιολογικό φορτίο στο νερό στον Αγ. Βλάσιο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου