ΤΟΠΙΚΑ

“Θηλιά” για τους ανήλικους ο Κυβερνοχώρος

θηλιά-για-τους-ανήλικους-ο-κυβερνο-851206

Πλείστους όσους κινδύνους εγκυμονεί η πολύωρη απομόνωση των νέων και εφήβων στα μονοπάτια του κυβερνοχώρου, “καλλιεργώντας” μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, το έδαφος για την αυτοκτονία ανηλίκων. Η συγκλονιστική αυτή διαπίστωση, διατυπώθηκε από την καθηγήτρια και κοινωνική λειτουργό Χριστίνα Βάγια, κατά την διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της Μητροπόλεως. Το θέμα που ανέπτυξε η
καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών, ήταν “Κυβερνοχώρος: ευκαιρίες και κίνδυνοι για το παιδί και την οικογένεια” και όπως άφησε να εννοηθεί “είναι σφάλμα η ύπαρξη υπολογιστή στο δωμάτιο των παιδιών, αλλά και η ανεξέλεγκτη χρήση του internet”. Εχοντας πολυετή εμπειρία πάνω σε θέματα κοινωνικής τεχνολογίας, η κ Βάγια
κατέστησε σαφές ότι “όταν τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ασχολούνται πολύ με την χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων, δημιουργείται πρόβλημα στις σχέσεις, την εσωτερική οργάνωση και δομή της οικογένειας”. Εστιάζοντας την αναφορά στο επίμαχο θέμα “απαγορευτικές πληροφορίες” η κ. Βάγια υπογράμμισε ότι “δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα ο εθισμός στο διαδίκτυο. Οι γονείς, συνεχίζει η κ. Βάγια, πρέπει να είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όχι μόνο να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τις σπουδές τους, από την κοινωνική δραστηριότητα, που πρέπει να έχει ένας έφηβος ή ένα παιδί, αλλά εκτίθενται και σε απαγορευτικές πληροφορίες που μπορεί να τους δημιουργήσουν ψυχικά προβλήματα”.

Ανήλικοι αυτόχειρες
Τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η αλόγιστη και λανθασμένη χρήση των επιτευγμάτων της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας αποτυπώνονται ευκρινώς στα συγκλονιστικά παραδείγματα που κατέθεσε η ομιλήτρια, ανακαλώντας περιστατικά που συγκλόνισαν τον Τύπο. “Σε πολλές περιπτώσεις, εξηγεί η κ. Βάγια, έχουμε γονείς οι οποίοι αγωνιούν επειδή τα παιδιά τους περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζοντας συνήθως αν είναι μικρά, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή μπαίνοντας σε απαγορευμένες ιστοσελίδες, αν είναι στην εφηβεία. Δηλαδή ιστοσελίδες με πορνογραφικό ή άλλου είδους υλικό πολύ επικίνδυνο, όπως καταστροφικές λατρείες, τρόποι και μέθοδοι αυτοχειριασμού”. Στο σημείο αυτό η κ. Βάγια αφηγείται ένα πρόσφατο, συγκλονιστικό περιστατικό, το οποίο αφορά στην “ αυτοκτονία ενός νεαρού παιδιού, 14 ετών. Το παιδί κλείστηκε στο δωμάτιό του, έβαλε απ έξω μια ταμπέλα “Προσοχή ζημιά” και μετά από 2-3 μέρες που μπόρεσαν να παραβιάσουν την πόρτα, το βρήκαν κρεμασμένο με τελετουργικό τρόπο και όπως αποκαλύφθηκε είχε πάρει τις πληροφορίες από ιστοσελίδα του internet πώς ακριβώς να αυτοκτονήσει. Υπήρχαν υπόνοιες σοβαρές ότι έμπλεξε με κάποια καταστροφική αίρεση η οποία το καθοδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν ρωτήθηκαν οι φίλοι και οι γονείς του, καταλήγει η κ. Βάγια, είπαν ότι ήταν ένα παιδί νορμάλ αλλά όπως φαίνεται, είχε πολλά προσωπικά προβλήματα και κανείς δεν μπορούσε να το βοηθήσει”.
Οι συμβουλές της ειδικού, με βάση τα παραπάνω, αποκρυσταλλώνονται στην φράση “οι γονείς μπορούν να “θωρακίσουν” τα παιδιά τους θεσπίζοντας εσωτερικό κανονισμό σε σχέση με την χρήση του υπολογιστή και παράλληλα ελέγχοντας την αλληλογραφία του παιδιού, τις επισκέψεις που κάνει στις ιστοσελίδες και στα επικίνδυνα φόρουμ”, Παράλληλα, “οι Σύλλογοι γονέων πρέπει να ενημερωθούν, να συσπειρωθούν, να συνεργαστούν , ώστε να αντιμετωπίσουν τους ορατούς κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου