ΤΟΠΙΚΑ

Επανεμφάνιση της τρομοκρατίας

επανεμφάνιση-της-τρομοκρατίας-851206

Το όπλο τύπου καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά της κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Κατεχάκη χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση κατά των ΜΑΤ τα ξημερώματα, με θύμα έναν 21χρονο αστυνομικό. Το δεύτερο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Η ταυτοποίηση και του δεύτερου όπλου, διαμετρήματος 9 χιλιοστών, έδειξε σύμφωνα με την αστυνομία ότι το συγκεκριμένο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εναντίον του Β Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου 2007, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Νωρίτερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου λίγες ώρες μετά την επίθεση δήλωσε πως το όπλο τύπου καλάσνικοφ είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της κλούβας των ΜΑΤ.
Όπως είπε, συνολικά από τον τόπο της επίθεσης περισυλλέγησαν 27 κάλυκες από το καλάσνικοφ και 4 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι πιστόλι ή αυτόματο.
Επίσης επιβεβαίωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν και χειροβομβίδα, η οποία ήταν επιθετική ελληνικής κατασκευής.

Σε ερώτηση αν κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες είναι μέλη νέας ομάδας ή κάποιας από αυτές που δρουν ήδη τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσιατούρας είπε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τη λογική τους και τα οποία θέλουν νεκρούς ανάμεσα στους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «λόγω εμπειρίας η προσωπική μου άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αστυνομίας, ειδικότερα στο χώρο των Εξαρχείων, ο αρχηγός δήλωσε ότι θα δράσουμε όπως πρέπει, σύμφωνα με τους νόμους.
Σε ερώτηση γιατί δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα οι τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν τον καταιγισμό των πυρών ο κ. Τσιατούρας δήλωσε πως, όλοι έχουν χρεωμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως και να τα φορούσαν οι σφαίρες του καλάσνικοφ θα τα διαπερνούσαν. «Πήγα στον τόπο και είδα βολίδες να έχουν τρυπήσει τον τοίχο που είναι σχεδόν 100 μέτρα μακριά. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω τίποτα άλλο». «Οι προσαγωγές ξεκίνησαν αμέσως» τόνισε ο κ. Τσιατούρας, συμπληρώνοντας: «Δεν με ενδιαφέρει ο αριθμός των προσαγωγών, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι δράστες». Ο κ. Τσιατούρας σημείωσε ότι τα εν λόγω όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες υποθέσεις, ενώ η χειροβομβίδα ήταν επιθετικού τύπου.
Σε σοβαρή κατάσταση
Ιδιαιτέρως σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση τα ξημερώματα έξω από το υπουργείου Πολιτισμού, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία με άλλους δύο συναδέλφους του. Ο 21χρονος Διαμαντής Μαντζούνης τραυματίστηκε στο θώρακα και στα πόδια, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο αστυνομικός φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Η επίθεση
Δύο άτομα πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 40 μέτρων με καλάσνικοφ και πιστόλι των 9 χιλιοστών εναντίον τριών αστυνομικών, στις 03.05 επί της Ζαΐμη και Κουντουριώτη στην περιοχή των Εξαρχείων. Επίσης εκτόξευσαν επιθετική χειροβομβίδα ελληνικής κατασκευής.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του και εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο σημείο για την φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη 21 ετών από την Κυπαρισσία , ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ.

Όταν έφθασαν στη γωνία Ζαΐμη και Κουντουριώτη είδαν σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων στο ύψος της διασταύρωσης Κουντουριώτη και Νοταρά δύο άτομα που τους σημάδευαν με όπλα ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε καλυφθείτε και οι δύο έπεσαν αμέσως στο έδαφος, ενώ ο Μαντζούνης τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών από μια σφαίρα στο θώρακα και μία στο μηρό.

Οι ειδικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το ενδεχόμενο εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν να υπήρχαν τουλάχιστον άλλος ένας ή δύο ως ομάδα υποστήριξης για την ασφαλή διαφυγή των δραστών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες και πιθανόν χειροβομβίδα ή κροτίδα επειδή στο σημείο βρέθηκε μικρός κρατήρας και έχουν σπάσει τζάμια από θραύσματα σε παρακείμενο συνεργείο. Βολίδες από το καλάσνικοφ έχουν βρεθεί ακόμα και στον τοίχο του Μουσείου.
Αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή των Εξαρχείων, προχωρώντας σε τουλάχιστον 72 προσαγωγές, ακόμα και σε άτομα που βρίσκονταν σε καφετέριες και μπαρ της περιοχής. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου εξετάστηκαν, αλλά όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας, δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους στην επίθεση.
Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου