ΤΟΠΙΚΑ

Το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Ε.Ε.

το-ισραήλ-απέρριψε-πρόταση-της-ε-ε-851206

Συνεχίζεται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις, έχουν κόψει στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζουν να βάλλουν κατά στόχων της Χαμάς.
Ο Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, τόνισε ότι η οργάνωση του βαδίζει σε νίκη εναντίον του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, διπλωματικές πιέσεις ασκούνται από πολλές πλευρές προς το Ισράηλ για τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα. Στην περιοχή ο Ν. Σαρκοζί.
Απέρριψε προτάσεις
Το Ισραήλ απέρριψε τις ευρωπαϊκές προτάσεις για ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη μιας εκεχειρίας και ζήτησε αντ’ αυτού να αναπτυχθούν ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν με τον εντοπισμό και το σφράγισμα των σηράγγων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν βλέπει το λόγο για την αποστολή μιας δύναμης παρατηρητών. «Αυτή ήταν μία από τις προτάσεις που διατύπωσαν ευρωπαϊκές δυνάμεις με στόχο να επιτευχθεί μια εκεχειρία για να τερματιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που διαρκεί ήδη 10 ημέρες. Δεν βλέπω πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε η Λίβνι.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και υπογράμμισε ότι η τελευταία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Επιθυμούμε ο κόσμος να μας επιτρέψει να «διεξάγουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έως ότου εμείς αποφασίσουμε να σταματήσουμε» πρόσθεσε η Λίβνι, διευκρινίζοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι να αλλάξει η εξίσωση στην οποία η Χαμάς μπορεί να ρίχνει ρουκέτες στο ισραηλινό κράτος και να μην παίρνει απάντηση.

Διπλωματικές πιέσεις
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι έχει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να επιτευχθεί τουλάχιστον μια εκεχειρία στις μάχες στη Γάζα.
Η ΕΕ επιθυμεί την επίτευξη εκεχειρίας το ταχύτερο δυνατό μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων και δεν αποδέχεται την άποψη του Ισραήλ για σύναψη εκεχειρίας μόνον όταν επιτευχθούν οι στόχοι του, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την ισραηλινή ομόλογο του, Τζίπι Λίβνι, ο Σβάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει τα μεθοριακά του περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Αποστολή της ΕΕ μετέβη στην περιοχή, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται τη Δευτέρα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για διαβουλεύσεις. Η αποστολή της ΕΕ, η οποία επισκέφθηκε το Κάιρο ζήτησε τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ εξέφρασε τη λύπη του για την ανθρωπιστική κατάσταση η οποία είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ισπανία, η Γαλλία και η Τουρκία θα ασκήσουν από κοινού πιέσεις σε όλα τα διεθνή φόρα για την επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού επίβλεψης της εκεχειρίας αυτής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προσέθεσε ότι μίλησε με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν ότι οι τρεις τους θα επιδιώξουν την ανάμειξη όλων των εμπλεκόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων φιλικών αραβικών χωρών.

Ετοιμοπόλεμη
η Χαμάς
Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς υποστήριξε ότι χιλιάδες μαχητές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας. Έχουμε ετοιμάσει χιλιάδες γενναίους μαχητές που σας περιμένουν σε κάθε γωνιά του δρόμου και θα σας υποδεχθούν με φωτιά και σίδερο, δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Αλ-Ακσα.

Σας λέμε με κάθε βεβαιότητα πως η ήττα σας στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει ώρα με την ώρα. Όσο η επίθεση θα εντείνεται, τόσο οι απώλειές σας θα αυξάνονται και θα χώνεστε βαθύτερα στο τέλμα της Γάζας, πρόσθεσε.
Κλιμακούμενη
επίθεση
Οι εκρήξεις από τις μάχες συγκλόνιζαν καθ όλη τη διάρκεια της νύκτας τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 30 στόχους κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεταξύ αυτών και πολλά κτήρια τα οποία η Χαμάς χρησιμοποιούσε ως αποθήκες όπλων, σήραγγες κι έναν υποτιθέμενο εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες γι’ άλλες απώλειες κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες από σπίτι σε σπίτι των ισραηλινών στρατιωτών για τον εντοπισμό υπόπτων της Χαμάς. Η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία ανέφερε μάχες εκ του συστάδην μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς στους δρόμους της Πόλης της Γάζας και για την αποτροπή χάρις στην επέμβαση του στρατού της αιχμαλωσίας ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών μέσα σε μία κατοικία της πόλης.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες απέρριψε την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε όμως ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό, τόνισε τέλος ο Πέρες. Ακόμη, ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες να κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις.
Ανθρωπιστική κρίση
Η επίθεση επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα ανακοίνωσαν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν από 9 ημέρες, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα Μουαουίγια Χασάνεϊν.

Την Κυριακή τουλάχιστον 63 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 22 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, 5 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε στο αυτοκίνητό τους ένα από τα άρματα μάχης που έχουν πάρει θέση σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Γάζας. Επίσης σκοτώθηκαν 3 τραυματιοφορείς ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε θύματα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, διευκρίνισε ο Χασάνεϊν.
Από ισραηλινής πλευράς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για έναν στρατιώτη που έχασε τη ζωή του και 30 που τραυματίστηκαν στην χερσαία επίθεση. Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου