ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση στην καινοτομία και τις υποδομές

ενίσχυση-στην-καινοτομία-και-τις-υπο-851206

Το όνομά του συνδέθηκε με τον έντονο «πόλεμο» που ξεκίνησε τα προηγούμενα δύο χρόνια απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Ήταν ένα από τα μέτωπα που άνοιξε εξαρχής η νέα νομαρχιακή αρχή και ως καθ’ ύλην αρμόδιος αντινομάρχης – Περιβάλλοντος επωμίστηκε το βάρος μεγάλης μάχης.
Ο Νικόλας Ντίτορας ωστόσο είχε στο «χαρτοφυλάκιό» του και θέματα Ανάπτυξης. Οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα μπορεί να μην έτυχαν της ίδιας δημοσιότητας, όπως στην περίπτωση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά η βαρύτητα που έδωσε ήταν ανάλογη.
Η νομαρχιακή αρχή δραστηριοποιείται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, βασιζόμενη στο τρίπτυχο «υποδομές, καινοτομία και πάταξη της γραφειοκρατίας».
Το σχέδιο της ΝΑΜ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αναλύει σε συνέντευξή του στον «Τ» ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας, ενώ ενημερώνει για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών Μαγνησίας.

– Εκτός από το περιβάλλον, είστε αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης. Από τη μέχρι σήμερα ενασχόλησή σας με το θέμα θα λέγατε ότι υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;

-Θα πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί και μια από τις βασικές επιλογές της Δ’ προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ).
Πιστεύω ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να κινηθούμε στους άξονες ανάπτυξη της καινοτομίας και ανάπτυξης υποδομών.
Η έννοια της καινοτομίας δεν πρέπει να φαντάζει ως ένας τεχνοκρατικός όρος, που περιορίζεται ίσως μόνο στο πλαίσιο ερευνητικών κέντρων. Είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε την καινοτομία τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στην παροχή υπηρεσιών.
Παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως οι γεωργοί, οι βιοτέχνες κ.α. πρέπει να εισάγουν την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη μάχη της ανταγωνιστικότητας και τη διείσδυση των προϊόντων τους ακόμη και στις διεθνείς αγορές.
Άλλωστε η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στον τομέα της μεταποίησης των τροφίμων μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα τοπικά προϊόντα.

– Ποια είναι τα εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας;

– Οπως ασφαλώς γνωρίζετε, τα έτη από το 2005 έως το 2010 έχουν κηρυχθεί «έτη ανταγωνιστικότητας». Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ). Το ΕΠΑΝ είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη. Από τη δεύτερη φάση Αναπτυξιακού Νόμου, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν για τη Μαγνησία 53 προτάσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα πέντε στον πρωτογενή τομέα, 23 στο δευτερογενή, 22 στον τριτογενή και τρεις στον τομέα των υπηρεσιών, συνολικού ποσού επιχορήγησης 15.466.000 ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί η λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών του Νομού για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2009 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

– Από μόνες τους όμως καινοτομία και υποδομές μάλλον δεν επαρκούν. Οι υποψήφιοι επενδυτές προβληματίζονται για τη γραφειοκρατία…

Φυσικά η πάταξη της γραφειοκρατίας αποτελεί έναν ακόμα άξονα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Η γραφειοκρατία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το «επιχειρείν» στην Ελλάδα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες τομές.

– Από την πλευρά σας, ως Νομαρχιακή Αρχή, με ποιους τρόπους στηρίξατε την επιχειρηματικότητα;

– Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας δώσαμε ιδιαίτερο βάρος προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό βέβαια όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι στηρίζοντας το «επιχειρείν» στο νομό μας, στηρίζουμε την οικονομική του ανάπτυξη, συμβάλλουμε στη μείωση της ανεργίας, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Έτσι μέσω του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών που λειτουργεί στη Διεύθυνση Ανάπτυξης (πρώην Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας) αντιμετωπίσαμε θέματα σύστασης και αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς υποδεχθήκαμε, ενημερώσαμε και διευκολύναμε τους ενδιαφερομένους επενδυτές στην πραγματοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Ταυτόχρονα 1.883 συμπολίτες μας πιστοποιημένα επισκέφθηκαν τα στελέχη του ΚΥΕ και ενημερώθηκαν για διάφορα επενδυτικά προγράμματα.

– Δώστε μας το προφίλ του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών…

– Το ΚΥΕ λειτουργεί ως δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο εφαρμογής και υλοποίησης της δράσης 1.3.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και ήδη από το τέλος του 2007 αποτελεί «Γραφείο» της Ν.Α.Μ.
Σκοπός του είναι η υποστήριξη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας μας, για τη λειτουργία της ως Υπηρεσίας μιας στάσης, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που ήδη σας ανέφερα.

– Δηλαδή ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΚΥΕ;

– Χορηγούν τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση των αδειών του ν. 3325/2005.
Ενημερώνουν τους υποψήφιους επενδυτές σχετικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη διοικητική διαδικασία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια εγκατάστασης, η άδεια οικοδομής, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η άδεια λειτουργίας.
Επιπλέον παρακολουθούν την πορεία του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαδικασία αδειοδότησης.
Πληροφορούν τους υποψηφίους επενδυτές σχετικά με: επενδυτικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή περιφερειακούς πόρους για επενδύσεις στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, την κεντρική ή περιφερειακή Υπηρεσία ή τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση του προγράμματος και τη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να υποβληθεί η επενδυτική πρόταση.

– Ποια θα αναφέρατε ως καινοτόμο ενέργεια του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών;

– Η εφαρμογή της Καλής Πρακτικής. Στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, καθώς και του αποτελεσματικότερου ελέγχου των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, με την υποστήριξη του αντίστοιχου Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών, προέβη στην καταγραφή όλων των στοιχείων των αδειών των παραπάνω επιχειρήσεων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων και στην εξαγωγή καταστάσεων με τις λήξεις των διαφόρων εγκρίσεων (Μ.Π.Ε., πιστοποιητικό πυροπροστασίας, κλπ.)
Στη συνέχεια συνέταξε και απέστειλε επιστολές στις παραπάνω επιχειρήσεις, με θέμα τη λήξη των αδειών τους, με τις οποίες οι οικείες επιχειρήσεις μπορούν να γνωρίζουν εγκαίρως, κάθε τυπική προϋπόθεση και σχετικό δικαιολογητικό ή βεβαίωση, που απαιτείται για την ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους και μάλιστα σε χρόνο που επιτρέπει άνετο χρονικό προγραμματισμό της επιχείρησης για τη συγκέντρωση και την έγκαιρη κατάθεση όλων των απαιτούμενων από το νόμο, δικαιολογητικών ή βεβαιώσεων.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της καλής πρακτικής είναι η εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινης προσπάθειας, η αποφυγή διοικητικών κυρώσεων (ολική ή μερική, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της δραστηριότητας ή σε άλλη περίπτωση πρόστιμο), η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων, εφόσον θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, για την αποφυγή ή τον περιορισμό των κινδύνων, η ασφάλεια των περιοίκων, ομοίως, και τέλος η καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας.
H σύνταξη και αποστολή επιστολών στις επιχειρήσεις, με θέμα τη λήξη των αδειών τους, τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν – ενός νέου και πρωτότυπου διοικητικού μηχανισμού – αποτελεί μία καινοτομία και ασφαλώς μία καλή πρακτική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στον τομέα της ανάπτυξης και ισοδυναμεί με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για τον πολίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου