ΤΟΠΙΚΑ

Μόλις 80 ανασφάλιστοι ζήτησαν περίθαλψη σε ΠΕΔΥ και Νοσοκομείο Βόλου το τελευταίο τρίμηνο

μόλις-80-ανασφάλιστοι-ζήτησαν-περίθαλψ-62232

Ανασφάλεια – συστολές – έλλειψη ενημέρωσης οδηγούν τους ανασφάλιστους σε ιδιώτες γιατρούς

Διάχυτο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα προκαλεί ο μικρός αριθμός ανασφάλιστων πολιτών που απευθύνθηκαν στο ΠΕΔΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο διάστημα τριών μηνών, οπότε κυκλοφόρησε και τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας, οι ασθενείς που πέρασαν τις πόρτες του ΠΕΔΥ και του Νοσοκομείου για να εξεταστούν και να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν ξεπερνούν τους 80, αριθμός που εκτιμάται ότι είναι μικρός.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η εφαρμογή του ΦΕΚ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά την ετοιμότητα του ΠΕΔΥ και του Αχιλλοπούλειου, ιδιαίτερα του τελευταίου, που ομολογουμένως είναι ένα από τα λίγα Νοσοκομεία που συνέστησε αμέσως Επιτροπή για τα επίμαχα περιστατικά, φαίνεται ότι κάπου χωλαίνει.

Από την επιστημονική κοινότητα στο ΠΕΔΥ, ο μικρός αριθμός των ανασφάλιστων αποδίδεται στην ελλιπή ενημέρωση, ίσως και σε ανασφάλεια και σε συστολές των ανασφάλιστων πολιτών να παραπεμφθούν στις δημόσιες δομές Υγείας. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, δόθηκε η δέουσα προσοχή και φροντίδα.

Στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, η τριμελής Επιτροπής που συστήθηκε για την εξέταση των αιτημάτων των ανασφάλιστων, ενέκρινε όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τους πολίτες.

Υπολογίζεται ότι στο διάστημα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο ζήτησαν βοήθεια από την Επιτροπή 40 πολίτες και έλαβαν και οι 40 δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να επισημανθεί ότι επρόκειτο για «ψυχρά» περιστατικά, για περιστατικά δηλαδή που δεν είναι επείγοντα, καθώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών όταν εισάγονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου, θεωρείται αυτονόητη.

Το ποσό που διατέθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου για την κάλυψη των ανασφάλιστων από το υπουργείο Υγείας με την έκδοση του ΦΕΚ ήταν 17.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων ήταν 26.000 ευρώ με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του Αχιλλοπούλειου.

Η επίμαχη Επιτροπή συντονίζεται από την κ. Μιχαηλούλα Κάρτου, διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας, το έργο και την προσφορά της οποίας εξήρε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Κώστας Καραμπάτσας, όπως και το έργο των υπολοίπων μελών της Επιτροπής.

Να επισημανθεί ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Πρωτόκολλο στο Νοσοκομείο Βόλου για να υποβάλλουν τα αιτήματά τους και άμεσα συνέρχεται η Επιτροπή.

Στο ΠΕΔΥ

Το ίδιο χαμηλός είναι και ο αριθμός των πολιτών που απευθύνθηκαν στο ΠΕΔΥ για εξέταση και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οπως επισημάνθηκε, η συχνότητα των περιστατικών σε ημερήσια βάση είναι δύο το πολύ τρεις επισκέψεις ανασφάλιστων. Στο ΠΕΔΥ η ενεργοποίηση της εγκυκλίου ξεκίνησε από τον Αύγουστο. Να επισημανθεί ότι πριν την εφαρμογή της εγκυκλίου η δωρεάν εξέταση – πρωτοβάθμια φροντίδα γινόταν με παράταση κατά 6μηνο του βιβλιαρίου των ανασφάλιστων με εντολή του υπουργείου Υγείας.

Το κόστος των ανασφάλιστων

Σε μία χρονική στιγμή που οι ανασφάλιστοι αυξάνονται, με το θέμα της κάλυψης των εισφορών να είναι μείζον σχεδόν για τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, το κόστος για την περίθαλψη παρουσιάζει σταθερή πτώση.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, ότι στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών το κόστος στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου παρουσιάζεται σε μηνιαία βάση σταθεροποιημένο στις 120.000-130.000 ευρώ όταν έχουν υπάρξει και μήνες που διατέθηκαν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Αναλυτικά το κόστος για τις εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το Φεβρουάριο ανέρχονταν στις 169.035,34 ευρώ, το Μάρτιο στις 146.484,24 ευρώ, τον Απρίλιο στις 100,679,35 ευρώ, το Μάιο στις 176.691,22 ευρώ, τον Ιούνιο στις 124.403,47 ευρώ, τον Ιούλιο στις 128.954,32 ευρώ και τον Αύγουστο στις 128.954,32 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ: «Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης καθίσταται οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: Ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και Ανασφάλιστοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου