ΤΟΠΙΚΑ

Τα πιστά σκυλιά είναι επικίνδυνα

τα-πιστά-σκυλιά-είναι-επικίνδυνα-851206

Το νέο σκάνδαλο με τα αποθεματικά του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων αποτελεί στίγμα στη θητεία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλε ψηλά τον πήχη της διαφάνειας ο Κώστας Καραμανλής όταν ανέλαβε την εξουσία. Είναι φυσικό λοιπόν τα φαινόμενα διαφθοράς να διογκώνονται περισσότερο και από την ίδια την έκτασή τους. Είναι δικαιολογημένο, από τη στιγμή που ο Καραμανλής έθεσε τους όρους.
Έχουν καταγραφεί ήδη αρκετά περιστατικά – δεν έχει σημασία αν είναι λιγότερα ή περισσότερα από ανάλογα προηγούμενων κυβερνήσεων –τα οποία προβληματίζουν την κοινή γνώμη και αφαιρούν το στρατηγικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς.
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αν στα λεγόμενα γαλάζια σκάνδαλα εμπλέκεται ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, ή κάποιοι Υφυπουργοί. Αρκούν και οι μανδαρίνοι και τα μεσαία στελέχη και οι ιμάντες της διαπλοκής για να αμαυρώσουν την εικόνα.
Είναι αναπόφευκτη η καταγραφή τέτοιων δεδομένων από την στιγμή που οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί αποφεύγουν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους αυτόφωτους, ξεκάθαρους, ανιδιοτελείς και με άποψη. Διαλέγουν «τα πιστά σκυλιά» που γαβγίζουν γι’ αυτούς και λένε σε όλα ναι. Φυσική συνέχεια αυτής της κατηγορίας ανθρώπων είναι να λένε ναι και στον προσωπικό τους πλουτισμό, να λένε ναι και στην διόγκωση της διαφθοράς. Έτσι επέζησαν στις κομματικές κρεατομηχανές, έτσι έμαθαν να ζουν, έτσι αναρριχήθηκαν και έτσι λειτουργούν. Δεν έχουν μάθει να λένε όχι. Αδύναμοι και υποβασταζόμενοι από τα μπράτσα των ισχυρών προστατών τους είναι έτοιμοι για όλα. Όμως από την κοινή γνώμη δεν κρίνονται οι μανδαρίνοι αλλά οι προστάτες τους. Και στο τέλος – τέλος, όταν θα χάσουν το κόκαλο της εξουσίας, τα πιστά σκυλιά θα δαγκώσουν τους αφέντες τους. Γιατί έτσι έμαθαν να ζουν και να πορεύονται…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου