ΤΟΠΙΚΑ

Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις

στα-αει-και-τει-χωρίς-εξετάσεις-851206

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα Παιδείας ζητά ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.
Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έχει ως εξής:
«Το θέμα της Παιδείας σε όλες του τις εκφάνσεις και όλες τις βαθμίδες, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην εθνική αντιπροσωπεία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν θέση.
» Και αυτό γιατί το μέλλον και η πορεία της Παιδείας προϋποθέτουν όσο το δυνατόν κοινές θέσεις, αφού συνιστούν διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

» Για το λόγο αυτό ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.»
Η συζήτηση θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του Σώματος.
Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 9 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι η πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον πρωθυπουργό, την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι από τις αρχές του 2009 αρχίζει ο δημόσιος διάλογος για το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός, η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει τίποτα και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν, όταν δημιουργηθεί η συνθετική πρόταση.

Ελεύθερη
πρόσβαση
στα ΑΕΙ
Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ συζητά το υπουργείο Παιδείας, επαναφέροντας τα περί έναρξης του διαλόγου για το εξεταστικό.
Σε δηλώσεις του πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως οι αλλαγές που μελετώνται «θα είναι προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση».
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό θα κινηθεί στο τρίπτυχο: αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων από το Δημοτικό ως τη Γ τάξη Γυμνασίου, νέο Λύκειο με συνολική αναμόρφωση της φυσιογνωμίας του και ευκολότερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν πως μετά την αναγνώριση των κολεγίων θα μειωθούν οι υποψήφιοι για τα δημόσια ΑΕΙ και κατά συνέπεια θα μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση των υποψηφίων στα δημόσια πανεπιστήμια.
Σημειώνεται πως χθες ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων στα ΑΕΙ, προτείνοντας ριζικές αλλαγές στο λύκειο, ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου