ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αλλαγές η «πυραμίδα» της Νομαρχίας

χωρίς-αλλαγές-η-πυραμίδα-της-νομαρ-851206

Την «τράπουλα» των αρμοδιοτήτων των αντινομαρχών ανακατεύει παραμονές Πρωτοχρονιάς ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. Το ηγετικό σχήμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας δεν θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, θεαματικές αλλαγές σε πρόσωπα, παρά μόνο σε εναλλαγές αρμοδιοτήτων.
Σε ένα πιο λειτουργικό σχήμα προσβλέπει ο επικεφαλής της Νομαρχίας, δείχνοντας ότι επιδιώκει ποιοτικότερη αναβάθμιση υπηρεσιών στους πολίτες.
Ομαδοποίηση και συστηματοποίηση φαίνεται να είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους επανασυναρμολογείται το παζλ των αρμοδιοτήτων των αντινομαρχών.
Με τον αριθμό των αντινομαρχιών να παραμένει αμετάβλητος και τα πρόσωπα που θα συγκροτούν την ηγετική ομάδα να μη διαφοροποιούνται, η νομαρχιακή αρχή θα σχεδιάσει την πολιτική της για το 2009, το τρίτο έτος της θητείας της.
Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους από τον νομάρχη και το τοπίο για το ποιος και τι αρμοδιότητες θα αναλάβει θα ξεκαθαρίσει πλήρως.
Οι πληροφορίες λένε ότι μία από τις κύριες αλλαγές θα είναι η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας που σχετίζονται με τους ελέγχους υπό την πολιτική επίβλεψη ενός προσώπου. Δημιουργείται στην ουσία ενιαίο πολιτικό κέντρο συντονισμού των ελέγχων της Νομαρχίας. Σε αυτό το πολιτικό κέντρο θα μπορούσε εκτός από τη Διεύθυνση Εμπορίου να εντάσσονται οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Υγείας.
Δεύτερη βασική διαφοροποίηση μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων θα είναι η ενιαία αντινομαρχία για το περιβάλλον, την πολεοδομία και τη βιομηχανία.
Κατά τα άλλα ο νομάρχης Μαγνησίας φέρεται διατεθειμένος να ανανεώσει και πάλι την εμπιστοσύνη του στους έξι στενούς συνεργάτες του, τους οποίους επέλεξε με την έναρξη της θητείας του.

Χωρίς αλλαγές
Χωρίς καμία αλλαγή σε πρόσωπα αντινομαρχών ξεκίνησε το 2008. Μόνο δύο αντινομάρχες άλλαξαν μεταξύ τους μέρος των αρμοδιότητών τους. Η αρμοδιότητα Μεταφορών και Επικοινωνιών μεταβιβάστηκε στην αντινομάρχη Εύη Αδαμάκη, στην οποία παρέμειναν οι αρμοδιότητες Τουρισμού και Εμπορίου από τον αντινομάρχη Ν. Ντίτορα, ο οποίος πήρε τις αρμοδιότητες Ανάπτυξης και Βιομηχανίας, διατηρώντας την πολιτική εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
Οι υπόλοιποι αντινομάρχες βάδισαν σταθερή πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης διετίας: των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας η Ντία Βουβαλούδη, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εγγείων Βελτιώσεων, Κτηνιατρικής, Τοπογραφικής, Αγροφυλακής και του Τμήματος Αλιείας ο Δημ. Μεργιαλής, των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών και των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ ο Ηλ. Ξηρακιάς και των Διευθύνσεων Διοικητικών Υπηρεσιών, Πολιτικών Δικαιωμάτων και Πολιτισμού, Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών η Νατάσσα Οικονόμου.
Υπογράφοντας την απόφαση –ισχύος ενός έτους- ορισμού των αντινομάρχων στην αρχή του 2008, ο νομάρχης είχε προαναγγείλει αλλαγές αντινομαρχών το 2009, οι οποίες όμως δεν φαίνεται ότι θα έρθουν. Τότε μάλιστα είχε χαρακτηρίσει δεδομένες τις αλλαγές από την επόμενη χρονιά.
Ανακοινώνοντας δε τους αντινομάρχες στην πρώτη συνέλευση του συνδυασμού, λίγο πριν την έναρξη της θητείας της νομαρχιακής αρχής, ο κ. Παπατόλιας είχε δηλώσει ότι οι επιλογές προσώπων δεν αποτελούν προϊόν αυθαίρετης βούλησης, αλλά προσπαθούν να «μεταφράσουν» τα μηνύματα της κοινωνίας.
Εξηγούσε την ίδια στιγμή ότι προσπάθησε να κινηθεί με γνώμονα τις αρχές της δίκαιης πολιτικής κρίσης, της αποφυγής αποκλεισμών και διακρίσεων και της επιδίωξης της σύνθεσης των γενεών, των αντιλήψεων και των «ταμπεραμέντων», λέγοντας ότι τις ίδιες ευκαιρίες για μια δίκαιη πολιτική κρίση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των θέσεων ευθύνης θα έχει το σύνολο των νομαρχιακών μας συμβούλων σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας.
Είχε επισημάνει δε ότι είναι στο χέρι των νομαρχιακών συμβούλων να του αποδείξουν με τη στάση τους και τη δημιουργικής τους συμβολής ότι δεν υπήρξε δίκαιος ως προς τις εκτιμήσεις του, ενώ από τους πρώτους κανόνες που είχαν τεθεί ήταν η εφαρμογή του κανόνα της «εναλλαγής» στις θέσεις διοικητικής ευθύνης ή της «εκ περιτροπής» ανάληψης καθηκόντων, λέγοντας ότι κανείς δεν θεωρεί δεδομένη την ενασχόλησή του με μία και μόνη αρμοδιότητα ούτε αισθάνεται «αιώνιος» σε μία θέση ευθύνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου