ΤΟΠΙΚΑ

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ – ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ Συνάντηση για το πρόγραμμα στήριξης

αλογοσκουφησ-προβοπουλοσ-συνάντησ-851206

Η διαδικασία ενεργοποίησης του Πακέτου των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών εξέτασαν σε σύσκεψη που είχαν το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, η εφαρμογή του σχεδίου ξεκίνησε ήδη με τη μερική χρήση του πρώτου σκέλους του πακέτου συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ το οποίο προβλέπει την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως ανέφερε, ήδη το υπουργείο και η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκριναν την έκδοση ομολόγων για δύο τράπεζες, μέχρι του ύψους των 2,01 δισ. ευρώ.
Οι εγγυήσεις δίνονται από το δημόσιο με τη μορφή ομολόγων τα οποία για να περάσουν στην κατοχή των τραπεζών, ανταλλάσσονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια ανάλογης αξίας.
Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα καταθέτοντάς τα ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντλήσουν απευθείας φθηνή ρευστότητα με το τρέχον επιτόκιο του ευρώ.
Ωστόσο οι τράπεζες δεν έχουν αντλήσει ακόμη ρευστότητα με τη χρήση των παραπάνω εγγυήσεων, διότι η πρώτη δημοπρασία της ΕΚΤ από την οποία μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα ήταν προγραμματισμένη για χθες, 31 Δεκεμβρίου.
Η τελευταία ημέρα του χρόνου όμως είναι δύσκολη για την άντληση ρευστότητας και οι τράπεζες θεωρούν πως η χρήση των εγγυήσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, κατά την πρώτη δημοπρασία της ΕΚΤ για το 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,01 δισ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξαντληθούν και τα υπόλοιπα 6 δισ. του πρώτου σκέλους.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών διαπιστώθηκε ότι το Σχέδιο εφαρμόζεται ομαλά, μετά την έγκριση του -μεταξύ των τριών πρώτων- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ψήφισή του από τη Βουλή. Ήδη, αρκετές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους εντός του Ιανουαρίου, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο σκέλος του Σχεδίου που αφορά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης με την διάθεση προνομιούχων μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο.
Με την αύξηση της ρευστότητας, η οποία μπορεί να φθάσει έως τα 28 δις. ευρώ, επιδιώκεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος χρήματος των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αύξηση της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα στεγαστικά δάνεια και τις επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό από τις 12 Ιανουαρίου ξεκινούν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών για την έγκριση της εισόδου του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, μέσω των οποίων το δημόσιο ως νέος μέτοχος των τραπεζών θα καταβάλλει σε αυτές συνολικά 5 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Από το υπουργείο Οικονομίας ευελπιστούν πως η έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης του πακέτου θα «ξεμπλοκάρει» τα τραπεζικά δάνεια προς τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες κυριολεκτικά πλέον δίνουν αγώνα επιβίωσης από τις πολλαπλές συνέπειες της κρίσης που δοκιμάζει την αντοχή της αγοράς και των καταναλωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου