ΤΟΠΙΚΑ

Στο τμήμα Παπατόλιας-Μπέος ~ Μήνυση κατέθεσε ο Απ. Παπατόλιας

στο-τμήμα-παπατόλιας-μπέος-μήνυση-κατ-72542

Οι έντονες αντιπαραθέσεις που σημάδεψαν και τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συνεχίστηκαν στο 1ο Α.Τ. Βόλου

Από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα, κατέληξαν τη Δευτέρα, ο δημοτικός σύμβουλος, Αποστόλης Παπατόλιας και ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να καταθέσουν μηνύσεις ο ένας εις βάρος του άλλου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Τελικώς μία ήταν η μήνυση που κατατέθηκε από την πλευρά του κ. Παπατόλια εναντίον του κ. Μπέου και αποτέλεσε την κατάληξη μιας ακόμη θυελλώδους συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιδικίες και βαριές εκφράσεις μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων, αλλά και από αποχωρήσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κατέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ, ο δημοτικός σύμβουλος, Αποστόλης Παπατόλιας. Στη μήνυσή του, ο κ. Παπατόλιας υποστηρίζει ότι δυσφημίστηκε συκοφαντικά από το Δήμαρχο, ο οποίος του επιτέθηκε απρόκλητα, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου με βαριές εκφράσεις και ζητά τη δίωξή του.

Ο χαρακτηρισμός «λαμόγιο» με τον οποίο καταφέρθηκε εναντίον του Αποστόλη Παπατόλια, ο Αχιλλέας Μπέος, προκάλεσε την αποχώρηση του πρώτου από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για να κατευθυνθεί απευθείας στο Αστυνομικό Τμήμα.

Λίγο αργότερα, το δρόμο για την Αστυνομία, πήρε και ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τρεις νομικούς συμβούλους και στελέχη της παράταξής του, ως μάρτυρες. Αρχικά επρόκειτο και ο ίδιος να καταθέσει μήνυση εις βάρος του κ. Παπατόλια για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και επίθεση, τελευταία όμως στιγμή, αποφάσισε να αποχωρήσει. «Ηρθαμε να δουλέψουμε για την πόλη κι όχι να τρέχουμε στα δικαστήρια», φέρεται να είπε κατά την αποχώρησή του από το Α.Τ. Βόλου.

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν κατά την ενημέρωση του σώματος από το Δήμαρχο, ο κ. Μπέος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αξιολόγησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το πρωί, συναντήθηκε με το Σύλλογο των Εργαζομένων, ενώπιον των οποίων δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα είναι στο πλευρό τους για να μην τεθεί σε εφαρμογή, το άδικο όπως χαρακτήρισε μέτρο. Ο ίδιος μπορεί να μην έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να μην δώσουν τα στοιχεία στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, δεν έπραξε όμως ούτε το αντίθετο. Υποστήριξε ότι το ζήτημα θα το χειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου ούτε ο ίδιος να κινδυνεύσει με παράβαση καθήκοντος, ούτε οι εργαζόμενοι να κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς ανέφερε ότι επιχειρείται οι Δήμοι να αποδεκατιστούν από προσωπικό για να πέσουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και ζήτησε οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να μην πάρουν ούτε ένα έγγραφο στα χέρια τους από το Δήμο Βόλου.

Να μην υπογράψει την ποσόστωση, τακτική που ακολούθησε και ο ίδιος ως δήμαρχος, ζήτησε από τον κ. Μπέο, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Πάνος Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αξιολόγησης. Υπέρ της αξιολόγησης, κατά της ποσόστωσης και υπέρ της νομιμότητας των συμβάσεων βάσει των οποίων εργαζόμενοι του Δήμου μετατράπηκαν σε προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δήλωσε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός.

Συνολικά κατά της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε ως εργαλείο απολύσεων τάχθηκε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, υπογραμμίζοντας ότι από τις 15.000 απολύσεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι μισές θα προέρχονται από τους ΟΤΑ, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν το λόγο θέλησε να πάρει ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Παπατόλιας, κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι επρόκειτο για θέμα που άνοιξε κατά την ενημέρωση του Δημάρχου και δικαίωμα τοποθέτησης έχουν μόνο οι επικεφαλής.

Τη σκυτάλη, πήραν οι εργαζόμενοι ζητώντας να ληφθεί απόφαση για να μην προχωρήσει η Αξιολόγηση, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν σε έντονο ύφος και οι μειοψηφίες. «Εδώ δεν είναι λαϊκή αγορά. Συζητείστε μόνοι σας. Εμείς αποχωρούμε», είπε κάποια στιγμή ο κ. Μπέος, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από τον επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας». «Επεσαν οι μάσκες. Αποκαλύψατε το πραγματικό σας πρόσωπο», φέρεται να είπε ο κ. Πατσιαντάς.

Ακολούθησε χάος, με τους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών να ζητούν να ανοίξει η συζήτηση, τους εργαζόμενους να προκαλούν τη δημοτική αρχή να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία και τον Πρόεδρο, Γιώργο Μουλά, εν μέσω φωνασκιών να προχωρά στα επόμενα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η παράταξη της ΛΑΣ αποχώρησε καταγγέλλοντας τον κ. Μουλά ότι παρανομεί ως προς τη μη τήρηση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» δήλωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα παραμείνει μέχρι τέλους στην αίθουσα απέχοντας όμως από τις ψηφοφορίες, ωστόσο λίγο αργότερα, οι περισσότεροι σύμβουλοι έφυγαν από την αίθουσα.

Την ώρα των αποχωρήσεων, ο κ. Παπατόλιας, αλλάζοντας θέση στα έδρανα, αποκάλεσε τον κ. Μπέο «προσωρινό» και «Δήμαρχο υπό προθεσμία». Ο κ. Μπέος αποκάλεσε «λαμόγιο» τον Αποστόλη Παπατόλια, τον οποίο δημοτικοί σύμβουλοι καλούσαν να φύγει από την αίθουσα.

Ο Δήμαρχος Βόλου, ζήτησε από τα στελέχη της παράταξής του να ηρεμήσουν, υποστηρίζοντας ότι στόχος των μειοψηφιών είναι να δημιουργούν τεχνητό κλίμα έντασης και κατήγγειλε νοήματα μεταξύ δημοτικών συμβούλων και εργαζομένων για να ανέβουν οι τόνοι της συνεδρίασης.

Τελικώς, το δημοτικό συμβούλιο, ολοκληρώθηκε παρουσία της πλειοψηφίας και των παρατάξεων των κ.κ. Π. Σκοτινιώτη και Μιχ. Μιτζικού.

Στο Αστυνομικό Τμήμα

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η συνέχεια δόθηκε στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου.

Πρώτος, το κατώφλι της αστυνομίας, πέρασε ο Αποστόλης Παπατόλιας. Κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμισή του από το Δήμαρχο, ο οποίος του επιτέθηκε «απρόκλητα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου» και τον χαρακτήρισε «λαμόγιο». Περίμενε μάλιστα, να καταφθάσει στο Τμήμα ο διοικητής, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κινείται στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οση ώρα περίμενε στο τμήμα, η απέναντι πλευρά, φαίνεται ότι ανασυντασσόταν. Περίπου στις εννέα το βράδυ, έξω από το αστυνομικό τμήμα κατέφθασε ο κ. Μπέος. Συνοδευόταν από τρεις νομικούς συμβούλους και μέλη της παράταξής του, που τον περίμεναν στο πεζοδρόμιο. Μεταξύ αυτών οι κ.κ. Δημ. Πέγιος, Απ. Γαλάτης, Χρ. Στεφόπουλος, Γιώργος Σκλιας.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο γραφείο του διοικητή, φαίνεται όμως ότι ούτε την ύστατη ώρα έπεσαν οι τόνοι. Ο κ. Παπατόλιας, έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας στο δημοτικό συμβούλιο και επέμενε στην κατάθεση της μήνυσής του.

Ο κ. Μπέος, αναγκάστηκε να φύγει από το γραφείο του διοικητή, προκειμένου ο κ. Παπατόλιας, να καταθέσει πρώτος τη μήνυσή του και στη συνέχεια θα ανέβαινε και ο ίδιος για να καταθέσει τη δική του μήνυση εις βάρος του δημοτικού συμβούλου, για συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή και εξύβριση.

Τελευταία στιγμή αποφάσισε να αποχωρήσει χωρίς να καταθέσει μήνυση, υποστηρίζοντας ότι εκλέχθηκε για να δουλέψει για την πόλη κι όχι για να τρέχει στις δικαστικές αίθουσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου