ΤΟΠΙΚΑ

Σκουριάζει ο θάλαμος υπερβαρικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Βόλου

σκουριάζει-ο-θάλαμος-υπερβαρικής-ιατ-73815

Ενα πολύτιμο ιατρικό μηχάνημα που θα μπορούσε να σώσει ζωές σε μία περιοχή που ο καταδυτικός τουρισμός είναι σε άνθηση, σκουριάζει στα υπόγεια του Νοσοκομείου Βόλου.

Πρόκειται για το θάλαμο Υπερβαρικής Ιατρικής που έγινε μάλιστα δωρεά από το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης που διαθέτει μία σύγχρονη Μονάδα Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής, όμως και αυτός ο εξοπλισμός όπως και άλλα μηχανήματα παραμένουν σε αχρηστία ελλείψει προσωπικού.

Για τη δωρεά του σύγχρονου αυτού μηχανήματος που θα μπορούσε να σώσει ζωές, καθώς χάρη στον εξοπλισμό του μπορεί να αντιμετωπίσει τη «νόσο των δυτών» και όχι μόνο, είχαν λάβει γνώση τόσο η Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, όσο και άλλοι σύλλογοι που ασχολούνται με τις καταδύσεις.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δυστυχώς δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που θα μπορούσαν να ανάψουν το πράσινο φώς για να τεθεί σε λειτουργία ο Θάλαμος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε η δωρεά του μηχανήματος, η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου είχε διαβεβαιώσει ότι θα εκπαιδευτεί προσωπικό στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», προκειμένου να μπορεί να χειριστεί το Θάλαμο για να λειτουργήσει.

Αυτός όμως ο προγραμματισμός δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή και αυτό διότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούσε για να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ανάλογοι θάλαμοι αποσυμπίεσης λειτουργούν στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στην Κάλυμνο.

Στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος και ειδικότερα στη Μαγνησία, που τα τελευταία χρόνια ο καταδυτικός τουρισμός ολοένα και αναπτύσσεται, ενώ επίσης δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρκετοί σύλλογοι που ασχολούνται εθελοντικά με τις καταδύσεις, κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα πρέπει, αφού το μηχάνημα υπάρχει, να αξιοποιηθεί κιόλας, αντί να βρίσκεται εγκαταλειμμένο στην τύχη του σε ένα από τα υπόγεια του Αχιλλοπούλειου, ενώ επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος θάλαμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες θεραπείες, αλλά και για την αποκατάσταση οξειών και χρόνιων παθήσεων, όπως αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου