ΤΟΠΙΚΑ

Τοπικά φαρμακεία στον κυβερνοχώρο ~ ΑΠΟ ΤΑ Ε-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΩΣ… ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

τοπικά-φαρμακεία-στον-κυβερνοχώρο-απ-74572

Επιφυλάξεις για τη λειτουργία τους κρατά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας

Εκατοντάδες δέματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό αποστέλλουν καθημερινά φαρμακοποιοί του Βόλου, ο οποίοι προωθούν παραφαρμακευτικά προϊόντα και μέσω των ηλεκτρονικών τους φαρμακείων.

Ωστόσο, επιφυλακτικός απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας ο οποίος τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγεία των καταναλωτών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΗ

«Από το φαρμακείο της γειτονιάς έως το τελευταίο χωριό του Έβρου και το πιο απομακρυσμένο νησί». Παραφράζοντας τα λόγια της φαρμακοποιού κ. Χριστίνας Ζολώτα, υπεύθυνης της ιστοσελίδας z-pharm.gr, αυτή η φράση θα μπορούσε να αποτελέσει το μότο των απανταχού e-φαρμακείων αφού συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του ηλεκτρονικού εμπορίου προσαρμοσμένη στον φαρμακευτικό κλάδο.

Σύμφωνα με την κ. Ζολώτα, το ηλεκτρονικό φαρμακείο της οποίας μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής, η ολοένα και αυξανόμενη τάση για διαδικτυακές αγορές και η προσδοκία οικονομικής ενίσχυσης του παραδοσιακού φαρμακείου το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατη ζημία εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης στον κλάδο, ήταν τα κίνητρα που την οδήγησαν στη δημιουργία του ηλεκτρονικού της φαρμακείου.

Με το πάτημα ενός κουμπιού

Στα e-φαρμακεία ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από μια πλούσια γκάμα παραφαρμακευτικών προϊόντων (καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά προϊόντα περιποίησης, αντηλιακά, προϊόντα αδυνατίσματος, διαγνωστικές συσκευές κ.λπ.), να διαβάσει τα συστατικά και τις οδηγίες χρήσης, να συγκρίνει τιμές και να πραγματοποιήσει τις αγορές του με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία των ηλεκτρονικών καταστημάτων αφού σύμφωνα με την κ. Κουσκουρίδα Ζωή, υπεύθυνη του Pharmacy-care.gr,η αρχική ιδέα ήταν «να φέρουμε τον καταναλωτή πιο κοντά στο φαρμακείο και να του προσφέρουμε τα προϊόντα που επιθυμεί στην καλύτερη προσφορά με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, από το χώρο του. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος σήμερα είναι πολύ περιορισμένος και έχουμε μόνο λίγες ώρες για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας».

Στα ηλεκτρονικά φαρμακεία του Βόλου, από σεβασμό στους πελάτες που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να πραγματοποιήσουν μια ηλεκτρονική παραγγελία, οι διαδικτυακές τιμές και προσφορές ισχύουν στο ακέραιο και στο φυσικό τους χώρο, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει με αντικαταβολή, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, μέσω της υπηρεσίας PayPal, με πιστωτική κάρτα ή απευθείας στο φαρμακείο.

Από τη στιγμή ολοκλήρωσης της παραγγελίας μεσολαβούν, κατά περίπτωση, από λίγες ώρες έως δύο εργάσιμες ημέρες ώστε να φτάσει το δέμα στον προορισμό του στις περιοχές που δεν θεωρούνται δυσπρόσιτες, με τα έξοδα αποστολής να κυμαίνονται στα 2,50-3,90€ για μικρές παραγγελίες ενώ για μεγαλύτερες -το ακριβές ποσό διαφέρει ανάλογα με το φαρμακείο- δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Από το Βόλο στη… Σουηδία

Αν και είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του προφίλ των επισκεπτών των e-φαρμακείων, αφού θεωρητικά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να πραγματοποιήσει μια παραγγελία, σύμφωνα με τα στατιστικά των ηλεκτρονικών φαρμακείων του Βόλου οι ηλικίες των διαδικτυακών πελατών κυμαίνονται από τα 27 έως τα 50 έτη, με τις γυναίκες να έχουν την πρωτοκαθεδρία, γεγονός που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αποδίδεται στις αυξημένες ανάγκες τους.

Τα προϊόντα των e-φαρμακείων του Βόλου μπορούν να διανύσουν εκατοντάδες, κάποιες φορές και χιλιάδες χιλιόμετρα ώσπου να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή, αφού σε αρκετά φαρμακεία έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες και από χώρες του εξωτερικού όπως τη Γερμανία, το Βέλγιο την Αγγλία και τη μακρινή Σουηδία.

Το έδαφος το οποίο κερδίζουν τα e-φαρμακεία του Βόλου αποδεικνύεται και βάση των στατιστικών αφού σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Μπαλδιμτσή, υπεύθυνο παραγγελιών του PharmNet.gr «Το πλήθος επισκέψεων υπολογίζεται στους 80.000 μοναδικούς χρήστες ανά μήνα ενώ ο μέσος όρος παραγγελιών κυμαίνεται στις 3.000 με 4.000 ανά μήνα ανάλογα την εποχή κατατάσσοντας το PharmNet.gr ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα on-line φαρμακεία στη χώρα μας».

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση του τζίρου, με την κ. Κουσκουρίδα Ζωή να την υπολογίζει στο 30%, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται αργά και σταθερά, αφού ενώ τους πρώτους μήνες ζωής του Pharmacy-care.gr o αριθμός των παραγγελιών δεν ξεπερνούσε στις 100, σήμερα έχει αυξηθεί στις 1.000 με μέση επισκεψιμότητα 40.000 άτομα το μήνα.

Πρώτο μέλημα η υγεία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην Ελλάδα, αν και επιτρέπεται η πώληση παραφαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου υπάρχει περιορισμός ως προς την πώληση φαρμάκων, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους και τους φαρμακοποιούς του Βόλου. Αλλωστε, η χορήγηση ενός φαρμάκου χωρίς τη γνώση του ιστορικού και την «αυτοψία» του ειδικού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επικίνδυνη για τον ασθενή υπόθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ματσιόλης Κωνσταντίνος ο οποίος είναι επιφυλακτικός απέναντι στα ηλεκτρονικά φαρμακεία, κρίνοντας πως το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα του τη δημιουργία του νομικού πλαισίου βάσει του οποίου θα λειτουργούν ώστε να παραμείνει το φάρμακο «υπόθεση που υπερβαίνει τις επιχειρηματικές διαδικασίες».

Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και τα σκευάσματα τα οποία δεν θεωρούνται αμιγώς φαρμακευτικά, όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά., θα πρέπει να χορηγούνται με βάση το ιστορικό και την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς, η υγεία του οποίου θα πρέπει να είναι το Α και το Ω για κάθε φαρμακοποιό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου