ΤΟΠΙΚΑ

Πάνε Λάρισα, επειδή έχουν οικόπεδα!!!

πάνε-λάρισα-επειδή-έχουν-οικόπεδα-851206

Αναψε «φωτιές» στο προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ η δήλωση του πρώην Δημάρχου Βόλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης κ. Κυριάκου Μήτρου, κατά τη συζήτηση θέματος που αφορούσε στη λήψη αιτήματος που κατέθεσε στη Διαδημοτική Επιχείρηση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία το Π.Θ. προσανατολίζεται στη χωροθέτηση νέων πανεπιστημιακών σχολών στη γειτονική Λάρισα, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα στο Βόλο και τη Λάρισα…
Το αίτημα που κατατέθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ ήταν από τη Σχολή Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου, που ζητούσε να απαλλαγεί το Π.Θ. από την καταβολή τέλους συνολικού ύψους 45.000 ευρώ, προκειμένου να πάρει από τη ΔΕΥΑΜΒ την έγκριση για την άδεια σύνδεσης εγκαταστάσεων του νέου κτιρίου με το δίκτυο της Διαδημοτικής Επιχείρησης. Κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί για λογαριασμό του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανίας, όπως και το αντίστοιχο για τις ανάγκες στέγασης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, στις πρώην εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων στην περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου.
Το αίτημα έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση του φακέλου της οριστικής μελέτης των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές και το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησής τους από πιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας, με το συνολικό κόστος των δύο έργων να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το Πανεπιστήμιο ζητούσε να μην πληρωθεί το τέλος για τα επόμενα δύο χρόνια προς τη Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Στις αρχικές σκέψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ήταν η άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Επιχείρησης. Στο σημείο αυτό ωστόσο παρενέβη ο πρώην Δήμαρχος Κυρ. Μήτρου και έκανε τη δήλωση που προκάλεσε αίσθηση: «Πρέπει να είμαστε, είπε, πιο διαλλακτικοί και να υπάρχει καλύτερο πνεύμα συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι οδεύουν στη χωροθέτηση των νέων πανεπιστημιακών σχολών στη γειτονική Λάρισα με το επιχείρημα της έλλειψης κατάλληλων οικοπέδων στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία».
Ο πρώην Δήμαρχος δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις, μολονότι είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις που διατηρεί εδώ και χρόνια με το σημερινό πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνη. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κυριάκο Μήτρου κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και οι κ.κ. Δημ. Δερβένης και Γ. Δανηλόπουλος, που σημείωσαν ότι το αίτημα που γίνεται είναι για τη συμπλήρωση του φακέλου της οικοδομικής αδείας των δύο σχολών της Πολυτεχνικής Σχολής και ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανίας, να μην καταβάλει τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δύο σχολών.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδη και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας Γιάννη Μολοχίδη. Ο πρώτος σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, από τη στιγμή που και τα σχολεία ακόμη που ανήκουν στους Δήμους πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού στη ΔΕΥΑΜΒ. Από την άλλη ο κ. Μολοχίδης σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία προσφέρει οικόπεδα στο Πανεπιστήμιο και το τελευταίο, όπως πρόσθεσε, δεν τα αξιοποιεί, εννοώντας προφανώς τη δημοτική έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που έχει δώσει ο Δήμος στο Πανεπιστήμιο για την ανέγερση Φοιτητικής Εστίας από πιστώσεις του Εθνικού Κέντρου Νεότητας.
Τελικά αποφασίστηκε όπως από το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ να δοθεί μία μικρή δόση ως προκαταβολή, που θα αντιπροσωπεύει το 1/10 του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε εννιά ισόποσες δόσεις από την ημερομηνία έναρξης των έργων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου