ΤΟΠΙΚΑ

ΗΠΑ: Αυτοκτονία Γάλλου χρηματιστή

ηπα-αυτοκτονία-γάλλου-χρηματιστή-851206

Ο Τιερύ Μαγκόν ντε λα Βιγιεουσέ, 65 ετών, ιδιοκτήτης της Access International Advisors, μιας χρηματομεσιτικής εταιρίας η οποία είχε αναλάβει την διαχείριση ενός κεφαλαίου 1,4 δις δολαρίων για λογαριασμό της Luxalpha του Λουξεμβούργου κι είχε κάνει μεγάλες επενδύσεις στην “πυραμίδα” του Μπέρναρντ Μάντοφ, 70 ετών, πρώην προέδρου του Nasdaq και γνωστού χρηματιστή, ανακαλύφθηκε νεκρός στο γραφείο του, στον 22ο όροφο ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη, ανέφερε η εφημερίδα The New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές εκτιμούν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ο 65χρονος βρέθηκε με τους καρπούς κομμένους με ένα κοπίδι και ένα σκουπιδοτενεκέ πλάι στο γραφείο του για να καταλήγει το αίμα του, ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Deal Book, το οποίο ειδικεύεται σε ειδήσεις όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Φέρεται να είχε πάρει υπνωτικά χάπια, αλλά δεν άφησε κάποιο σημείωμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας που μίλησε στο Ρόιτερς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο Μάντοφ συνελήφθη και κρατείται για την απάτη, που εκτιμάται ότι έφθανε τα 50 δισ. δολάρια.

Ο θάνατος προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στην όλο και πιο εντυπωσιακή υπόθεση του χρηματιστή της Ουώλ Στρητ ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές καταχράσθηκε τα χρήματα επενδυτών, εταιριών αλλά και φιλανθρωπικών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου.

Ακόμη και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε πως κινδυνεύει να χάσει 850.000 δολάρια σε δωρεές εξ αιτίας της απάτης. Ενώ ένας επενδυτής κατέθεσε μήνυση εναντίον των αμερικανικών ελεγκτικών αρχών καθιστώντας τις υπεύθυνες για την απώλεια δύο εκατ. δολαρίων.

Ο Βιγιεουσέ προσπαθούσε εναγωνίως να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που έχασε εξ αιτίας του Μάντοφ, σύμφωνα με την παριζιάνικη εφημερίδα La Tribune, η οποία επικαλέστηκε κοντινό του πρόσωπο. Η πηγή της γαλλικής εφημερίδας εκτίμησε επίσης ότι αυτοκτόνησε.

“Έψαχνε μέρα και νύκτα για κάποιον τρόπο να ανακτήσει τα κεφάλαια των επενδυτών του. Δεν μπορούσε να αντέξει το παιγνίδι των κατηγοριών που ξέσπασε μεταξύ των Ευρωπαίων”, σύμφωνα με την ίδια πηγή. “Είναι ένας αποχαιρετισμός από κάποιον που δεν είχε τίποτε που θα τον έκανε να ντρέπεται. Η αλήθεια είναι πως όλοι ήθελαν να επενδύσουν στον Μάντοφ, που θεωρείτο από όλους AAA, εντελώς ασφαλής”.

Πολλές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχασαν χρήματα εξ αιτίας της “πυραμίδας” του Μάντοφ είναι από το Ισραήλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου