ΤΟΠΙΚΑ

1.500 Βολιώτες θα φάνε σε συσσίτιο

1-500-βολιώτες-θα-φάνε-σε-συσσίτιο-851206

Εντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία για τις κοινωνικές επιπτώσεις, δημιουργεί στους ιθύνοντες η ραγδαία άνοδος του αριθμού των απόρων, μοναχικών και αστέγων συμπολιτών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης που κάνει αισθητή την παρουσία της και σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με τα υπάρχοντα δεδομένα, περισσότερα από 1.500 αναξιοπαθούντα μέλη της τοπικής κοινωνίας θα συμμετάσχουν στα γεύματα αγάπης που θα παρατεθούν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, από τους τοπικούς φορείς. Περισσότερες από 1.020 μερίδες φαγητό διανέμονται σε καθημερινή βάση σε όλο το εύρος της Μητροπολιτικής περιφέρειας, στο πλαίσιο του «Δος ημίν» και των συναφών δομών που λειτουργούν σε πολλούς ενοριακούς Ναούς. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάστηκε ένα νέο Σπίτι Γαλήνης στην Ευξεινούπολη, όπου προσφέρονται επιπλέον 30 μερίδες φαγητό και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα σύντομα θα εγκαινιαστεί ένα νέο Σπίτι Γαλήνης στον Αγιο Σπυρίδωνα, ενώ στόχος είναι «κάθε ενορία να έχει το δικό της Σπίτι Γαλήνης».
Όπως αναφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος «αυτές τις μέρες όντως αυξάνονται οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας που ζητούν βοήθεια. Επίσης η κοινωνική λειτουργός έχει δώσει βοηθήματα σε εκατοντάδες ανθρώπους αυτές τις ημέρες, λειτουργεί κανονικά η Τράπεζα ένδυσης, από την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει ρούχα για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ανάγκη».
Καθοριστική σε σχέση με την υλοποίηση των προαναφερθέντων είναι η στήριξη του κόσμου, των απλών ανθρώπων, οι οποίοι παρά τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες στηρίζουν το έργο της τοπικής Εκκλησίας, καταθέτοντας τον οβολό τους στον έρανο της Αγάπης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι «υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και φαίνεται ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» αναφέρει ο κ. Ιγνάτιος και προσθέτει ότι «τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έχουν ήδη ξεκινήσει να διατίθενται για τη στήριξη όλων των άπορων οικογενειών και είναι και ουσιαστικά η ετήσια συνδρομή προς το γενικό φιλόπτωχο ταμείο αλλά και τα ενοριακά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις της χρονιάς».

Στους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Βόλου, την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, θα παρατεθεί πλούσιο εορταστικό γεύμα στον «Θεόφιλο», το οποίο θα παραμείνει στρωμένο για τους αναξιοπαθούντες από τις 12 το μεσημέρι έως το απόγευμα. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η αντιδήμαρχος Βόλου, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Καραγιάννη «αυξάνεται πάρα πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες, καθώς μόλις έγινε γνωστός στο κοινό ο θεσμός του ταμείου αλληλεγγύης, μας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο και μας ζητούν βοήθεια κάθε ηλικίας άνθρωποι, αλλά και οικογένειες που έχουν άνεργα μέλη και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν προφανή προβλήματα».
«Προσπαθούμε αυτές τις μέρες, προσθέτει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
με το επίδομα που δίνουμε, το τραπέζι της αγάπης, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στο Γηροκομείο, τις σακκούλες με τρόφιμα που μοιράζουμε σε 50 άπορες οικογένειες, οι άνθρωποι που πραγματικά βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, να περάσουν αυτές τις μέρες πιο ανθρώπινα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω απ το όριο της φτώχειας, αυξάνονται καθημερινά. Εάν δεν μπορέσει το κράτος να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να έχει μόνιμες προνοιακές δομές, τα πράγματα θα δυσκολέψουν» καταλήγει.
Ανάλογες πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν και από τον Δήμο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο και το πνεύμα των ημερών, όπου δίνονται διατακτικές με συγκεκριμένα ποσά, αναλόγως της κάθε περίπτωσης, προκειμένου οι αναξιοπαθούντες να αγοράσουν τρόφιμα για τις γιορτές. Τα γεύματα αγάπης εντάσσονται επίσης μέσα στο πνεύμα των ημερών, με επίκεντρο το Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, όπου βρίσκουν καθημερινά τον άρτο τον επιούσιο αρκετοί άποροι συμπολίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου