ΤΟΠΙΚΑ

Δύο γυναικολόγοι για όλα

δύο-γυναικολόγοι-για-όλα-81169

Δίνουν τη μάχη με 50 ραντεβού κάθε μέρα στα πολυϊατρεία

Με ένα μηχάνημα πεπαλαιωμένο που «τρέμουν» να μην υποστεί βλάβη διότι αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τις ασφαλισμένες δίνουν τη μάχη στο ΠΕΔΥ Βόλου οι δύο γυναικολόγοι που απασχολούνται στα πολυϊατρεία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τη μία οι αυξημένες ανάγκες και από την άλλη η ζήτηση έχουν καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο τους καθώς σε περίοδο κρίσης έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με την ανάγκη να εξυπηρετήσουν δύσκολες εξετάσεις αλλά δεν μπορούν. Τα μηχανήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ, τα περισσότερα χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980 με τους χειριστές και τους ακτινοδιαγνώστες να τα «προσέχουν» σαν τα μάτια τους καθώς κάθε βλάβη λειτουργεί επιβαρυντικά για το μηχάνημα.

Την ίδια ώρα το μεγάλο παράπονο των γυναικολόγων είναι η έλλειψη ενός σύγχρονου υπέρηχου προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις έγκυες που προγραμματίζουν τα ραντεβού τους στο γυναικολογικό ιατρείο του ΠΕΔΥ.

Στο ίδιο ιατρείο εξάλλου προσέρχονται καθημερινά περισσότερες από 50 γυναίκες έτσι ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου και μαστρογραφία.

Το τεστ Παπανικολάου και οι εξετάσεις μαστού καλύπτουν το φάσμα των ιατρικών εξετάσεων που οφείλει να κάνει μία γυναίκα σε ετήσια βάση από την ηλικία των 18 έως και τα 39 της χρόνια.

Οι δύο γυναικολόγοι που απασχολούνται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο είναι αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης όπως προέβλεπε η σύμβαση που είχαν υπογράψει εξαρχής με το Υπουργείο Υγείας μόλις καταργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και μετεξελίχτηκε στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

Οι αποδοχές μάλιστα δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ ενώ ήταν ρητή και κατηγορηματική όπως και για όλες τις ειδικότητες η υποχρέωση αναστολής λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου. Αυτό ωστόσο όπως υποστηρίζουν και όχι άδικα φυσικά οι ίδιοι οι γιατροί, προκάλεσε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Αναμενόμενο μεν όμως όπως τονίζουν εάν υπάρξει η μισθολογική ωρίμανση που είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πριν από ένα χρόνο, η κατάσταση θα έβαινε σημαντικά βελτιούμενη. Οπως ωστόσο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, οι δεσμεύσεις αυτές παραμένουν στο κενό με αποτέλεσμα η ψαλίδα μεταξύ των γιατρών του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ να είναι μεγάλη ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε που ούτως ή άλλως οι μισθοί έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου