ΤΟΠΙΚΑ

Το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για όλους

το-2009-θα-είναι-δύσκολη-χρονιά-για-όλους-851206

Για μέγιστη δυνατή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο ΕΒΕΑ, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλο και μέλη του Δ.Σ.
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι παρά τις αντοχές που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, «το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά και για εμάς». Ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας είναι υπαρκτός, είπε, και «οφείλουμε να τον αποτρέψουμε».
Το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου των 28 δισ. ευρώ» θα κατευθυνθεί στις ΜμΕ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ, την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στις πληγείσες από τα επεισόδια επιχειρήσεις, την μεταφορά περισσότερων πόρων από το Δ ΚΠΣ στις ΜμΕ, την θεσμοθέτηση νέου ευνοικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.
«Η Κυβέρνηση πήρε – και θα πάρει – κάθε μέτρο που χρειάζεται, κάθε μέτρο που είναι εφικτό, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν στους κλυδωνισμούς της κρίσης. Να βγουν απ’ αυτήν με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτές τις δύσκολες ώρες, η πρόκληση για όλους μας είναι ξεκάθαρη. Καλούμαστε όλοι να κάνουμε επιλογές, που θα καθορίσουν την πορεία του Τόπου στα χρόνια που έρχονται, θα καθορίσουν το αύριο των παιδιών μας. Ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δύσκολος, ανηφορικός δρόμος της υπευθυνότητας, είναι για μας η μόνη επιλογή» τόνισε ο πρωθυπουργός.
• Ειδικότερα, μετά την επίσκεψη του στο ΕΒΕΑ, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εμπόρους, που καταθέτουν τα χαρτιά τους στο Επιμελητήριο, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάσαμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης. Συζητήσαμε τις δράσεις που οδηγούν στην ασφαλέστερη δυνατή διέξοδο απ αυτήν».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η κρίση πλήττει την κατανάλωση, την παραγωγή, το εμπόριο. Πλήττει την απασχόληση. Και αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο, που αφορά στην αύξηση της ανεργίας, οφείλουμε να τον αποτρέψουμε. Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές μεγαλύτερες από άλλες χώρες. Ωστόσο, το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά και για μας».

»Σ αυτή τη συγκυρία είναι κρίσιμο να περιορίσουμε, στο μέγιστο βαθμό, τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, να διασφαλίσουμε όσα, με κόπους και θυσίες όλων των Ελλήνων, πετύχαμε στα χρόνια που πέρασαν. Κυρίως σε ό,τι αφορά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας».
Άμεση προτεραιότητα, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής «είναι η ουσιαστική στήριξη των τομέων και των κλάδων που δέχονται ισχυρότερες πιέσεις. Είναι η μέγιστη δυνατή στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι άλλωστε αυτές οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας».

Το στόχο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπηρετεί το Σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας. «Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Σχεδίου κατευθύνεται στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

O Μ. Χρυσοχοΐδης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Είδαμε για άλλη μια φορά τον κ. Καραμανλή να φορτώνει τις αβελτηρίες της 5χρονης διακυβέρνησής του, και τα αδιέξοδα που αυτές συσσωρεύουν για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη διεθνή κρίση.
«Καμία αυτοκριτική, κουραστική επανάληψη ατελέσφορων μέτρων, ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα. Επιτέλους, η υποκρισία αυτή πρέπει να τελειώνει.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου