ΤΟΠΙΚΑ

Η χαμένη… Ατλαντίδα του Βόλου

η-χαμένη-ατλαντίδα-του-βόλου-851206

Μια ιδιαίτερα ευπαθής συνοικία είναι αυτή της Νεάπολης, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με το «φάντασμα» των πλημμυρών. Δρόμοι – ποτάμια, αυλές, σπίτια και επιχειρήσεις γεμάτα λάσπη, έμποροι στους δρόμους να ψαρεύουν τη πραμάτεια τους και η λύση, τα έργα ομβρίων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, να βρίσκεται στα χαρτιά.

Η αγανάκτηση δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της Νεάπολης. Πολλοί από αυτούς είναι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο εδώ και πολλές δεκαετίες και, όπως χαρακτηριστικά φωνάζουν, «πού θα πάει αυτή η κατάσταση με τις πλημμύρες; Έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, δηλαδή πρέπει να κοπεί και αυτό, για να γίνει επιτέλους κάτι;»

Αίτημα των κατοίκων αποτελεί η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένα να δημιουργηθούν αγωγοί ομβρίων υδάτων στη Φιλικής Εταιρείας και να γίνεται τακτικός έλεγχος – καθαρισμός των φρεατίων των ομβρίων αλλά και του ποταμού. Επίσης στην οδό Καλτεζών θα πρέπει να τοποθετηθούν φρεάτια υδάτων.

«Όταν πέφτει η βροχή τη μέρα τρέχουμε, όταν είναι νύχτα απλά βλέπουμε τα χάλια μας το πρωί. Είμαστε πιο χαμηλά από τη στάθμη της θάλασσας, σεβαστό. Θα έπρεπε να γίνουν αντλιοστάσια για να πηγαίνουν τα βρόχινα νερά στη θάλασσα από το 2002 που το ανακοίνωσε ο κ. Μήτρου. Δεν γίνανε όμως από τότε, για να μην ρίχνουμε βάρη μόνο στα τελευταία δύο χρόνια, γιατί εμάς το πρόβλημά μας με τα νερά της βροχής διαιωνίζεται. Θυμάμαι που έβγαινε ο φούρναρης ο Μιχαηλίδης με τη βάρκα και ψάρευε τα ψωμιά του και μετά από τόσα χρόνια ακόμη ο γιος του ψαρεύει ψωμιά στο ίδιο σημείο», ξεσπά η πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου κ. Ευαγγελία Τσαλούχου.

Όπως επισήμανε δε η κ. Ανθή Τασιοπούλου, πρόσφατα κλήθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ για να τους παρουσιαστεί σχέδιο έργων για τη συνοικία της Νεάπολης. «Μας παρουσιάσανε το σχέδιο και πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι η πρώτη φορά που μας κάλεσαν. Το σχέδιο όμως δεν έχουν χρήματα να το υλοποιήσουν, είναι μόνο στα χαρτιά», υπογράμμισε η κ. Τασιοπούλου.

Σκεπτόμενες λίγο πιο πονηρά οι δύο κυρίες, αναρωτιούνται: «Εχουμε πλημμυρίσει τα τελευταία χρόνια επτά με δέκα φορές. Έχουν δώσει 1 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις. Πόσα θέλει για να γίνει ένα έργο; Αρκετά λεφτά παραπάνω. Μήπως δηλαδή φτάνουμε να πούμε ότι τους συμφέρει να δώσουνε αποζημιώσεις και μετά το έργο;».

Τρανταχτό παράδειγμα για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της Νεάπολης από τις πλημμύρες είναι η περίπτωση μιας κυρίας που μας περιγράφει η κ. Τασιοπούλου, της οποίας για τρίτη φορά κατά σειρά πλημμύρισε το ημιυπόγειο. Φώναξε τη πυροσβεστική, η οποία και έβγαλε από μέσα τέσσερα αγροτικά αντικείμενα. «Είχε μέσα και τα αυτοκίνητά της, τα οποία επίσης χαλάσανε. Πήρε τηλέφωνο στη ΔΕΥΑΜΒ, ήρθε η κ. Κολιού, η οποία τη ρώτησε γιατί έκανε υπόγειο στη Νεάπολη, αφού ήξερε ότι υπάρχει πρόβλημα και η κυρία που είχε το οίκημα και κόντεψε να πνιγεί, είπε ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει πάρκινγκ και ότι τώρα την κοροϊδεύουν κιόλας», μας περιγράφει η κ. Τασιοπούλου.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα της συνοικίας είναι πως είναι περιοχή με χαμηλό υψόμετρο και πρέπει για την επίλυση των προβλημάτων να γίνει κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης ομβρίων περιοχής Νεάπολης, προϋπολογισμού 990.000 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, αφορά στην κατασκευή δύο δεξαμενών 1.000 και 500 m3 αντίστοιχα, εφοδιασμένων με αντλιοστάσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των αιχμών βροχόπτωσης. Η δεξαμενή των 1.000 κυβικών θα εξυπηρετήσει το δίκτυο ομβρίων του βόρειου τομέα της Νεάπολης και τμήματος της οδού Λαρίσης και η δεξαμενή των 500 κυβικών το δίκτυο ομβρίων του νοτίου τομέα της Νεάπολης.
Το συγκεκριμένο έργο των δεξαμενών εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παροχετευτικότητα των υφιστάμενων δικτύων κατά 20% έως 25% . Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι δύο δεξαμενές γίνονται στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου. Και τα δύο συγκεκριμένα έργα υλοποιούνται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ.

Το σχέδιο πόλης
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλης και την αλλαγή οικιστικής ζώνης οι κάτοικοι ζητάνε την ενημέρωση τους, καθώς πρόκειται για καλλιεργήσιμα εδάφη και ήδη, όπως αναφέρει η κ. Τσαλούχου, «έχουν προκύψει προβλήματα και πιθανότατα θα υπάρξουν και μεγαλύτερες αντιδράσεις».

Δρόμοι – διανοίξεις και μονοδρομήσεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων της συνοικίας με την πολεοδομία, όπως υπογραμμίζει η κ. Τασιοπούλου, είναι οι διανοίξεις δρόμων και συγκεκριμένα οι οδοί Δυοβουνιώτου – Πανουργιά -Ύδρας και Δυοβουνιώτου με Ζαχαροπλαστείο Μπουζάνη, διότι περνάει μεγάλος αριθμός μαθητών.
«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Στάμος μάς ενημέρωσε ότι χρειάζεται να γίνει ηλεκτρονική τοπογραφική μελέτη για την συνέχιση του έργου και γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα στο τμήμα του, θα γινόταν ανάθεση έργου. Είναι απαραίτητη η συνέχιση της οδού Τσακάλωφ από Κριεζώτου έως Φ. Εταιρείας και η Καλλέργη από Τσακάλωφ έως Σκουφά. Ακόμη βέβαια δεν έχει γίνει τίποτα», τονίζει η κ. Τασιοπούλου.

Παράλληλα εντοπίστηκαν οδοί που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως η πρασιά από Αναγνωστοπούλου μέχρι Βαλτετσίου έγινε τσιμέντο, Διμηνίου -Αναγνωστοπούλου στενεύει ο δρόμος με την ύπαρξη ενός τοίχου, έτσι το σημείο γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, Καρατάσου -Παπανικολή υπάρχει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί από τους φορείς και τους κατοίκους, η οδός Πλαπούτα από Τσακάλωφ έως Νεαπολέως στερείται πεζοδρομίου. «Η Πολεοδομία έχει κάνει αυτοψία, όμως δεν έγινε καμία ενέργεια για την κατασκευή του. Ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, συνεπώς αποτελεί άμεση ανάγκη η κατασκευή του», δηλώνει σχετικά η κ. Τσαλούχου.

Η ίδια προσθέτει ότι «όλα τα έργα θα γίνουν όταν θέλουν αυτοί οι κύριοι. Και η ώρα αυτή θα έρθει όταν θα ασφυκτιούν πλέον, που ήδη το κάνουν, στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. Πρώτα κοιτούσαν να πλασάρουν το Βόλο και τώρα που αυτές οι περιοχές φούλαραν, θα κοιτάξουν μάλλον και εμάς. Η γειτονιά μας πήζει όμως, η ανοικοδόμηση που έχουμε είναι σημαντική».

Το σχολικό συγκρότημα
Στη Νεάπολη εδρεύει ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα με λύκειο, δύο γυμνάσια, δημοτικό, νηπιαγωγείο, σχολές του ΙΕΚ και του ΟΑΕΔ. «Ο όγκος των μαθητών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Ζητάμε την δημιουργία Νηπιαγωγείου. Μετά από συνάντηση που είχε ο Σ. Γ. Κ του 23ου Δημοτικού σχολείου για το θέμα αυτό με την κ. Οικονόμου, ζητήθηκε να διεκδικηθεί τμήμα του οικοπέδου της ΔΕΣΕ για την κατασκευή νηπιαγωγείου, εάν και εφόσον ο Δήμος στερείται οικοπέδου για το συγκεκριμένο έργο. Ο Δήμος ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο ένα μεγάλο κονδύλι για την ανακατασκευή του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει αυτή τη στιγμή γύρω στα 1.000 παιδιά σε καθημερινή βάση. Μη σας πω την εξέλιξη, πάλι δεν είχαμε καμιά απάντηση», μας λέει η κ. Τσαλούχου.

Οι κάτοικοι ζητάνε το καινούργιο νηπιαγωγείο, γιατί εδώ και χρόνια συστεγάζεται με το δημοτικό σχολείο. «Υπήρχε μια αίθουσα γυμναστικής και την κλείσαμε και κάναμε δύο αίθουσες νηπιαγωγείου. Την αίθουσα στις τουαλέτες που δεν έχει παράθυρο και από κάτω της είναι οι βόθροι την κλείσαμε και αυτή και την κάναμε αίθουσα διδασκαλίας», τονίζει η κ. Τασιοπούλου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η εικόνα που μας περιγράφει η κ. Τασιοπούλου, η οποία μας λέει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν υδρορροές από την ταράτσα, που περνάνε μέσα από το σχολείο και δύο φρεάτια που κάθε φορά που βρέχει τα καπάκια σηκώνονταν και πλημμυρίζανε οι αίθουσες. Για να μην πλημμυρίζουν στο ένα έχουμε βάλει ένα πυροσβεστήρα και στο άλλο καμιά δεκαριά πλακάκια. Είναι τόσο δύσκολο δηλαδή να ανέβουν στην ταράτσα να δώσουν κλήση, 10 πόντους τσιμέντο, και να βάλουν εξωτερικές υδρορροές;».

Τα υπόλοιπα προβλήματα
Η καθαριότητα της συνοικίας είναι ελλιπής και εντοπίζονται σκουπίδια στο παλιό δημοτικό σχολείο επί της οδού Φ. Εταιρείας, καθώς και στο οικόπεδο του κ. Τζίμα, με αποτέλεσμα τα σπίτια τα οποία βρίσκονται πλησίον των οικοπέδων αυτών να δέχονται επιθέσεις τρωκτικών σε καθημερινή βάση.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι ζητάνε και την αξιοποίηση των πάρκων αλλά και την ενίσχυση του φωτισμού από τους στύλους της ΔΕΗ στις οδούς Σκουφά, Δυοβουνιώτου και Ξάνθου, στη διασταύρωση με την οδό Διμηνίου. Επίσης η πάροδος Γ. Σωτηρίου στερείται δημοτικού φωτισμού.
Τέλος αίτημα αποτελεί και η καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, αλλά και το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της αξιοποίησης με κάποιο τρόπο του κτιρίου της πρώην περιφερειακής αγοράς, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της ανώνυμης εταιρίας «Ιάσων» και το οποίο, όπως τόνισε η κ. Τσαλούχου, «αποτελεί εστία μόλυνσης, καθώς μέσα είναι γεμάτο σκουπίδια, ποντίκια, σύριγγες και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου