ΤΟΠΙΚΑ

Σταυροδρόμι ραγδαίων εξελίξεων

σταυροδρόμι-ραγδαίων-εξελίξεων-851206

Οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στις αρχές του νέου έτους, κυριαρχούν στις συζητήσεις υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, επισκιάζοντας ακόμα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σήμερα στη Βουλή με την οποία θα κλείσει η πενθήμερη διαδικασία κύρωσης του νέου προϋπολογισμού.
Όπως επισημαίνεται, ενδεικτικό του κλίματος είναι και ο απολογιστικός τόνος των περισσότερων υπουργών στις ομιλίες τους για τον προϋπολογισμό.
Παράλληλα, το κλίμα αυτό έχει δημιουργήσει και εσωτερικές έριδες, με αποτέλεσμα τα υπουργικά «αλληλοκαρφώματα». «Δεν καταλαβαίνω. Θα μπούμε σε παζάρι με τον Πρωθυπουργό για το τι θέλουμε;» διερωτάται ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν θέτει όρους στον κ. Καραμανλή για το ποιο υπουργείο επιθυμεί.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα κανενός υπουργού, αλλά του Πρωθυπουργού».
Εν τω μεταξύ την άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα, για δομικό ανασχηματισμό (αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης) και «φρεσκάρισμα όσον αφορά τα πρόσωπα» επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στην Ημερησία.
«Θα προχωρήσουμε σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται» δηλώνει ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στην Ελευθεροτυπία με αφορμή την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Στα γραφεία της ΝΔ, σε Ρηγίλλης και Αγ. Κωνσταντίνου, επικρατεί προβληματισμός για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς φήμες μιλούν για υπουργοποίηση του κ. Ζαγορίτη.
Παράλληλα, ερωτηματικά υπάρχουν και στην οδό Λυκείου, στα γραφεία του Πολιτικού Σχεδιασμού, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μετά την παραίτηση του κ. Ν. Καραχάλιου από τη θέση του γραμματέα.
Στην σημερινή oμιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τονώσει τους βουλευτές του με ενέσεις ηθικού και αισιοδοξίας, αλλά και μηνύματα αποφασιστικότητας για μη παρέκκλιση από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Την ομιλία του κ. Καραμανλή περιμένουν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ για να διαπιστώσουν ποιων υπουργών οι μετοχές παραμένουν σταθερές στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιων σε ελεύθερη πτώση και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Ανάλογα με τις αναφορές που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στους τομείς του κυβερνητικού έργου θα φανεί και ποιους υπουργούς εξακολουθεί να εμπιστεύεται.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ομιλία του κ. Καραμανλή θα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών του για αλλαγές σχεδόν σε όλα τα άλλα υπουργεία.
Τέρμα
το «μαύρο
χρήμα»

Σε κατάργηση του προνομίου που παραδοσιακά διατηρούν οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για τη διαχείριση κατά το δοκούν του 2% του τζίρου τους, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ο Κώστας Καραμανλής θα το ανακοινώσει σήμερα, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2009.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, την εντάσσουν σε μία γενικότερη «επικοινωνιακή αντεπίθεση» που έχουν σχεδιάσει τα επιτελεία της Ρηγίλλης, η οποία, όπως λένε, αποσκοπεί να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».
Η αντεπίθεση αυτή σε συνδυασμό με την «έξοδο» του πρωθυπουργού στην επαρχία και κυρίως τον επικείμενο ανασχηματισμό, έχει ως στόχο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, το οποίο εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά που φθάνει ακόμη και στις 6,5 μονάδες. Σήμερα μάλιστα, θα δημοσιευτεί από την εφημερίδα «Καθημερινή», της εταιρείας Public Issue του Γ. Μαυρή, η οποία όχι μόνο δίνει το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πρώτη φορά αναδεικνύει με τόσο μεγάλη διαφορά τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον «καταλληλότερο».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση, επέλεξε τον χώρο των ΜΜΕ για να επιδείξει έργο εναντίον του «μαύρου χρήματος», οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι το προνόμιο αυτό θεωρείται προκλητικό από την κοινή γνώμη και δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ.
Κύκλοι της αντιπολίτευσης, μιλούν για «παιχνίδι διαφάνειας» και σχολιάζουν ότι ο έλεγχος των ΜΜΕ είναι ένα ζήτημα που ποτέ δεν βγήκε από τις επιδιώξεις του επιτελείου του Κώστα Καραμανλή. Μπορεί να υποχώρησε και μάλιστα άτακτα στο θέμα του «βασικού μετόχου», υπό την πίεση κυρίως της ΕΕ στην οποία προσέφυγαν οι εκδότες, αλλά επανέρχεται τώρα με την επιχειρούμενη μετωπική σύγκρουση επί του «μαύρου χρήματος» των ΜΜΕ.
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν με νόημα τα σενάρια συγκυβέρνησης που έχουν αναδείξει τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, αλλά και τα σενάρια διαδοχής που συστηματικά προβάλλουν και μιλούν για επερχόμενη «μετωπική» σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εκδότες, στους οποίους ο Κ. Καραμανλής «χρεώνει» το κακό κλίμα για την κυβέρνηση και πιστεύει ότι δεν τον στήριξαν.
Μακρά ιστορία
Η δυνατότητα αφαίρεσης από τα ταμεία των εταιρειών ΜΜΕ του 2% του ετήσιου τζίρου χωρίς δικαιολογητικά, έχει μακρά ιστορία.
Το προνόμιο αυτό είχε δοθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν τη Χούντα, μετά από αίτημα των εκδοτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι, όταν χρειάζεται να πληρώσουν κάποιον για μία πληροφορία, βεβαίως δεν μπορούν να έχουν παραστατικά και αυτομάτως αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων βρισκόταν φορολογικώς υπόλογη.
Το θέμα είχε ξανανοίξει επί Ανδρέα Παπανδρέου, όπου τότε είχε καταργηθεί ένα αντίστοιχο προνόμιο της τάξης του 4%, που είχαν οι Ανώνυμες Εταιρίες, γενικώς. Για τα ΜΜΕ όμως, το προνόμιο είχε διατηρηθεί με καταληκτική ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2008.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στη Βουλή, το θέμα είχε ανοίξει και πάλι με τα κόμματα της Αριστεράς να υποστηρίζουν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάργησή του. Από την πλευρά της κυβέρνησης, είχε αφεθεί τότε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ακόμη παράταση, ενός έτους αυτή τη φορά.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν το εξετάζει πλέον και το προνόμιο διάθεσης του 2% χωρίς δικαιολογητικά, από 1 Ιανουαρίου 2009 θα αποτελεί παρελθόν.
Με την κατάργηση του προνομίου, δεν πλήττεται μόνο ο προσωπικός πλουτισμός των ιδιοκτητών ΜΜΕ, αλλά και οι αμοιβές των στελεχών που επίσης φοροδιέφευγαν, εισπράττοντας «μαύρο χρήμα» από το διαβόητο 2%, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου