ΤΟΠΙΚΑ

Αργώ και αγριαγκινάρα στη Βραδιά Ερευνητή

αργώ-και-αγριαγκινάρα-στη-βραδιά-ερευ-84074

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε 11 ακόμη απ’ όλη τη Θεσσαλία

Η θρυλική Αργώ αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή βιοκαύσιμου από αγριαγκινάρα, ήταν τα δύο προγράμματα που παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε 11 ακόμη απ’ όλη τη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, την περασμένη Παρασκευή.

Η Βραδιά του Ερευνητή αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης. Το γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων- συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ διοργάνωσε την εκδήλωση στην οποία στον Μύλο του Παπά, στην οποία ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δει 13 καινοτόμες προτάσεις.

Ανάμεσά τους, η θρυλική Αργώ, που έβαλε πλώρη για τη βραδιά ερευνητή, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η προϊστορική Αργώ ταξιδεύει ξανά…». Πρόκειται για πρόγραμμα που παρουσιάζεται ήδη σε δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας, με ευθύνη των σύγχρονων Αργοναυτών, είναι διάρκειας δύο ωρών και περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στα δεδομένα της έρευνας, η οποία έδωσε τα στοιχεία για τη ναυπήγηση του πειραματικού σκάφους. Η δεύτερη αναφέρεται στο πειραματικό ταξίδι της Αργούς το 2008 και στην επίσκεψη της αποστολής στη Γεωργία το 2009. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 90 διαφάνειες – μέρος του οπτικού υλικού έχει παραχωρηθεί από το Ινστιτούτο Ναύδομος – αφήγηση.

Στη Βραδιά Ερευνητή, παρουσιάστηκε επίσης το σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την καλλιέργειας αγριαγκινάρας με στόχο την παραγωγή πέλλετ από τη θεσσαλική γη. Οπως είναι γνωστό, η σπορά ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο, σε 5.500 στρέμματα, κυρίως σε Αλμυρό και Ριζόμυλο και τον Αύγουστο αναμένεται να γίνει η πρώτη συγκομιδή. Στόχος είναι η καλλιέργεια 10.000 στρεμμάτων με αγριαγκινάρα για την παραγωγή 15.000 τόνων πελλέτας που ισοδυναμούν με 7.500 τόνους πετρελαίου που θα διατίθεται σε τιμές υπο-τριπλάσιες του πετρελαίου θέρμανσης.

Παρουσιάστηκαν επίσης:

  • Εκθεση τηλεκατευθυνόμενου υποβρυχίου και ρομπότ LegoMindstorms κατασκευασμένα από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας,
  • Εκθεση με τριβλία με μικροοργανισμούς στα πλαίσια του Ευρ. Προγρ/τος LOVE TO HATE. Δραστηριότητες για μικρά παιδιά από τους ερευνητές, βιοκλίνες για την επεξεργασία αποβλήτων από τα συσκευαστήρια φρούτων καθώς θα υπάρχει stand και για αυτό.
  • Παρουσίαση συστήματος αλληλεπίδρασης με χειρονομίες και κινήσεις στου σώματος που βασίζεται στο Kinect και ρομποτική κατασκευή LegoNxt από το 2ο ΓΕΛ Λάρισας,
  • Στο πλαίσιο του Ευρ. Προγρ/τος TRIFORC (φυτά και φυσικά προϊόντα), δραστηριότητες για παιδιά (κατασκευή δραστικού μορίου από καλαμάκια),
  • Ρομποτικό τηλεσκόπιο για σελήνη, πλανήτες, γαλαξίες μάθηση χαρακτηριστικών του ουράνιου θόλου όπως μικρή και μεγάλη Άρκτος ή διάφορους λαμπρούς αστέρες,
  • Η βιοχημεία-βιοτεχνολογία στην υπηρεσία παραγωγής τροφίμων,
  • Επικρατούντα συστήματα καιρού στην Θεσσαλία, Αστική θερμική νησίδα, Μικροκλίμα των πόλεων Συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, κυρίως των πόλεων, στην υγεία μας,
  • Παραγωγή Τεχνολογίας για εξαγωγή βιοδραστικών ουσιών από φυσικές ή ζωϊκές πηγές κ.α.
  • Παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων βασικής και κυρίως εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την ανάπτυξη εφαρμογών, κ.α.
  • Οι μαθητές του 6oυ ΕΠΑΛ Λάρισας παρουσίασαν το Έξυπνο Σπίτι
  • Βίντεο με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας,

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μια «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα «επιστήμη και κοινωνία». Ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος ΣΘΕΒ, μίλησε για την «έρευνα και επιχειρηματικότητα», ο κ. Σιούτας Νικόλαος Dr ψυχολογίας διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης Αττικής αναφέρθηκε στη «βιωματική μάθηση». Συντονιστής ήταν ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Σάπκας Παναγιώτης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός.

Τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την αναβίωση του μύθου του Δαίδαλου ενώ έγινε βράβευση του πρωταθλητή ποδηλασίας κ. Κανέλλου Κανελλόπουλου, του ανθρώπου που έκανε ποδήλατο στους ουρανούς.

Η βραδιά έκλεισε με μια συναυλία. Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου στο πιάνο και η Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι είπαν μια μουσική καληνύχτα στη «Βραδιά του Ερευνητή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου