ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει η σπορά αγριαγκινάρας για παραγωγή βιοκαύσιμου

αρχίζει-η-σπορά-αγριαγκινάρας-για-παρ-84787

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά η σπορά αγριαγκινάρας, από την οποία η θεσσαλική γη θα παράγει το δικό της βιοκαύσιμο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες να παίρνει σάρκα και οστά.

Αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει προχωρήσει στη συλλογή του σπόρου και στην επεξεργασία του, πριν πέσει στη θεσσαλική γη. Τα πρωτοβρόχια βοηθούν για την προετοιμασία του εδάφους και μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η σπορά που θα διαρκέσει έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Προς το παρόν, 100 γεωργοί με 5.500 στρέμματα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για παραγωγούς από τον Αλμυρό, το Μικρό Περιβολάκι και το Ριζόμυλο, που πείστηκαν για το πρόγραμμα και τα οφέλη του.

Στόχος είναι η καλλιέργεια 10.000 στρεμμάτων με αγριαγκινάρα, με στόχο την παραγωγή 15.000 τόνων πελλέτας, που ισοδυναμούν με 7.500 τόνους πετρελαίου, που θα διατίθεται σε τιμές υπο-τριπλάσιες του πετρελαίου θέρμανσης. Η προμήθεια της βιομάζας θα παράγεται στη βάση συμβολαιακής γεωργίας, προς 70 ευρώ ανά τόνο, με μεγάλα οφέλη για τον παραγωγό, την τοπική απασχόληση, τον τελικό χρήστη – καταναλωτή, και φυσικά το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 15.000 τόνοι αγριαγκινάρας που ισοδυναμούν με 7.500 τόνους πετρελαίου, μπορούν να θερμάνουν 3.000 σπίτια με κόστος τριών εκ. ευρώ έναντι δέκα εκ. ευρώ που θα κόστιζε το πετρέλαιο.

Πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα για τους παραγωγούς καλλιέργεια, από τη στιγμή που είναι πολυετής (έως δέκα χρόνια), δεν απαιτεί φυτοφάρμακα ούτε καν άρδευση. Η πρώτη συγκομιδή θα γίνει τον Αύγουστο του 2015. Στο μεσοδιάστημα επιστήμονες του Πανεπιστημίου θα παρακολουθούν τη σπορά και την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι το βιο-καύσιμο θα παράγεται σε εργοστάσιο που ήδη ετοιμάζεται στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου