ΤΟΠΙΚΑ

Στο φως θησαυροί της περιοχής

στο-φως-θησαυροί-της-περιοχής-851206

Αγνωστες πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της περιοχής, χιλιάδες χρόνια πριν, φιλοδοξεί να αναδείξει η έκθεση που θα «φιλοξενηθεί» στην νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Το θέμα παρουσίασης που επελέγη, είναι η εξέλιξη της Θεσσαλικής Πόλης στην περιοχή του μυχού του Παγασητικού Κόλπου, από την μυκηναϊκή εποχή μέχρι την ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο, με βάση τον άξονα των τριών σημαντικών αρχαίων πόλεων Ιωλκός-Φεραί-Δημητριάς. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ήδη έχει υποβληθεί προς έγκριση η μουσειογραφική μελέτη. Οι εργασίες σύνθεσης της έκθεσης, όπου θα παρουσιαστούν νέα αλλά και παλιότερα ευρήματα, βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η δομή της έκθεσης και ο τρόπος παρουσίασης των αρχαιολογικών θησαυρών που θα παρουσιαστούν στο κοινό, έχουν ως θεμέλιο λίθο το στοιχείο της πρωτοτυπίας, προκειμένου να καταστεί εύληπτο και ταυτόχρονα ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό τον λόγο επελέγησαν ως άξονες αναφοράς οι τρεις προαναφερθείσες πόλεις, οι οποίες διαδέχτηκαν η μια την άλλη σε δύναμη και εξουσία στην περιοχή, ενώ παρακολουθώντας την πορεία τους, θα μπορεί ο επισκέπτης με ανάγλυφο τρόπο να καταλάβει την εξέλιξη της θεσσαλικής πόλης γενικότερα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επιτροπή για την σύνταξη της Μουσειολογικής μελέτης της έκθεσης της νέας πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου απαρτίζεται από τους: Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Αδρύμη- Σισμάνη, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Ανθή Μπάτζιου- Ευσταθίου, προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ζωή Μαλακασιώτη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ, Χαράλαμπο Ιντζεσίλογλου Τμηματάρχη Μουσείων της ίδιας Εφορείας, Ευαγγελία Σκαφιδά Τμηματάρχη Αρχαιολογικών χώρων της Εφορείας και τους αρχαιολόγους της ΙΓ’ ΕΠΚΑ Πολυξένη Αραχωβίτη, Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου και Σταματία Αλεξάνδρου. Στην σύνταξη της Μουσειογραφικής μελέτης μετέχουν η τοπογράφος-Αρχιτέκτων της ΙΓ’ Εφορείας Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, η αρχιτέκτων της ίδια Εφορείας Ρέα Γεωργίου, η Ελένη Ασδεράκη τμηματάρχης του τμήματος συντήρησης της Εφορείας και σε ότι αφορά στο οικονομικό σκέλος, η Ολυμπία Σιδέρη τμηματάρχης διοικητικού της Εφορείας, ενώ παράλληλα συμμετέχει το δυναμικό της Εφορείας, στο σύνολό του, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ιωλκός – Φεραί – Δημητριάς
Τα εκθέματα θα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά έτσι ώστε να δίνεται πλήρης εικόνα στον θεατή-επισκέπτη για την εξέλιξη των σημαντικών αρχαίων πόλεων της περιοχής. «Θα εκτεθούν πρώτα τα ευρήματα που σχετίζονται με την αρχαία Ιωλκό, με επίκεντρο τον οικισμό, γιατί αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι η οικιστική εξέλιξη των πόλεων και ως αναφορά το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τους βίο. Θα υπάρχουν επίσης αναφορές στα ταφικά μνημεία και κατά συνέπεια θα γίνει μια επιλογή ευρημάτων και από τον χώρο του οικισμού της αρχαίας Ιωλκού, που ταυτίζεται σήμερα πλέον με τον οικισμό στο Διμήνι, αλλά και από τους θολωτούς τάφους που είναι πολύ σημαντικοί για την περιοχή μας, ως ένδειξη της μεγάλης ακμής, της ευμάρειας και της δύναμης της αρχαίας Ιωλκού» αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου.
Δεύτερος «σταθμός» της αναδρομής στο μακρινό παρελθόν είναι η παρουσίαση της αρχαίας πόλης των Φερών, ξεκινώντας από την Μυκηναϊκή εποχή, με αποκορύφωμα την Κλασική περίοδο όπου η πόλη αυτή λαμβάνει τα σκήπτρα του Θεσσαλικού κράτους, οπότε θα δοθεί στον επισκέπτη η ευκαιρία να δεί την εικόνα της θεσσαλικής πόλης στην Κλασσική εποχή με όλες τις λειτουργίες της. Η περιήγηση του επισκέπτη θα συνεχιστεί στην ελληνιστική εποχή κατά την οποία τελειώνει η ακμή των Φερών και αρχίζει πλέον η ίδρυση και ακμή της Δημητριάδας, η οποία παίρνει την σκυτάλη της δύναμης από την αρχαία πόλη των Φερών καθώς ιδρύθηκε πάνω στον οικισμό των Παγασών που ήταν το επίνειο των Φερών.
«Θα παρακολουθήσουμε μέσα από την Δημητριάδα την ακμή και την εξέλιξη μιας πολύ σημαντικής πόλης της ελληνιστικής εποχής, η οποία έφτασε σε μεγάλη ακμή στα ελληνιστικά χρόνια και συνέχισε στα Ρωμαϊκά, μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής περιόδου και την πρώϊμη Βυζαντινή περίοδο» εξηγεί η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας. Η κεντρική ιδέα είναι να παρουσιαστεί συνοπτικά η ιστορία με πολύ πλούσιο ενημερωτικό και εποπτικό υλικό. Η ιστορική εξέλιξη θα παρουσιαστεί με ομάδες ευρημάτων που θα αναδεικνύουν τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της κάθε πόλης στο πλαίσιο μιας έκθεσης η οποία θα συνάδει με τις σύγχρονες μεθόδους της μουσειογραφικής αντίληψης.
Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις Φερές και την Δημητριάδα θα είναι οι μικρές πόλεις της περιοχής όπως πχ οι Αμφανές στην θέση «Σωρός», η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πόλεις που συνοικίστηκαν για την ίδρυση της Δημητριάδας και στην οποία υπάρχει ο περίφημος ναός του Απόλλωνα. Μεταξύ των ενοτήτων που θα παρουσιαστούν, τέλος, εξέχουσα θέση κατέχουν τα πολύ σημαντικά ευρήματα από το ιερό του Ηρακλή που «ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Σπαρτιάς-Λατομείο της περιοχής του Σέσκλου, ανήκει στην Αρχαϊκή Εποχή και έχει δώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών ευρημάτων, τμήματα μαρμάρινων αγαλμάτων, κούρων, πολύ σπουδαία και σπάνια πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, σιδερένια όπλα. Αυτό, όμως, που είναι πιο χαρακτηριστικό είναι η χάλκινη φιάλη με εγχάρακτη επιγραφή που αναφέρεται στον Ηρακλή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα και αδιάψευστη απόδειξη ότι πρόκειται για ιερό του ήρωα Ηρακλή, μια πολύ σημαντική μορφή για την αρχαία Θεσσαλία και την Θεσσαλική Μυθολογία» καταλήγει η κ. Ιντζεσίλογλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου