ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η οικονομία

στο-κόκκινο-η-οικονομία-851206

Νέα άνοδο σημείωσε το spread για τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, που έφθασε τις 232 μονάδες βάσης (2,32%) έναντι 216 μονάδων βάσης της περασμένης Παρασκευής, των 195 μονάδων προ δεκαημέρου και των 70 τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, στα 3,67 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο, αυξημένο κατά 757 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση και την οικονομία επισημαίνουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, με εκτενή άρθρα τους. Σε ανάλυση του Ρόιτερς εκτιμάται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Μύδρους κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε την πολιτική του ρουσφετιού και των κουμπάρων.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, εκτίμησε ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Στις αρχές Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 0,2% το 2009 και το 1,1% το 2010.

Στον πλανήτη ΠΑΣΟΚ
Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε κινδυνολογία στον Κώστα Σημίτη, που προειδοποίησε για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να απαλλαγεί με μαγικό τρόπο από τις βαθιά ριζωμένες αδυναμίες της. Δεν μπορεί να αποτινάξει από τη μια μέρα στην άλλη τα ελλείμματα και τα χρέη που συσσωρεύονταν επί χρόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταστροφολογεί ανεξέλεγκτα. Δεν δείχνει τη διάθεση να συμβάλλει από τη θέση της στην εφαρμογή λύσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει να βυθιστεί στην πιο βαθιά ύφεση από τη δεκαετία του ‘30, η αξιωματική αντιπολίτευση ζει στον «Πλανήτη ΠΑΣΟΚ», όπως αναφέρει άλλωστε και η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: Στον «Πλανήτη ΠΑΣΟΚ» μπορείτε να μοιράζετε ανέξοδες υποσχέσεις. Στον πλανήτη Γη, όμως, οι υποσχέσεις σας κοστίζουν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προσγειωθείτε! Στον πλανήτη Γη τα πραγματικά προβλήματα θέλουν ρεαλιστικές λύσεις.
Δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενος «κύκλους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε ο υπουργός.
Απάντηση Πάγκαλου
Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, υπενθύμισε πως ο κος Αλογοσκούφης, «είχε μιλήσει για έλλειμμα του μεγέθους 1,6%. Μας λέει τώρα ότι το έλλειμμα θα είναι 2,5. Ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί παρατηρητές λένε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,5 και εμείς νομίζουμε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4% – και το λέμε υπευθύνως. Ο φουκαράς ο Χριστοδουλάκης τον οποίο καταναυμάχησε ο κ. Αλογοσκούφης, προέβλεπε 2,7. Μετά από 6 χρόνια πρέπει να δικαιολογηθεί ο κ. Αλογοσκούφης και να μας εξηγήσει πως το κατάφερε αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα».
Εξάλλου, ο κος Πάγκαλος κατηγόρησε τον κο Αλογοσκούφη, πως παρέλαβε το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών στο 6% για να το ανεβάσει στη συνέχεια στο 18%. «Σας πρέπει κ. Αλογοσκούφη πράγματι βραβείο και τιμή, διότι με αυτό που επιτύχατε, η Ελλάς είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, μεταξύ όλων των χωρών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, πριν ξεσπάσουν οι ταραχές που κατέλυσαν το κράτος στο κέντρο της Αθήνας, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 160%. Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια ώστε οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και άλλων παραγωγικών κλάδων, ζητούν την κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δηλαδή την εισαγωγή της ακάλυπτης επιταγής, ως νομότυπης συμπεριφοράς».
«Αυτά και άλλα μυστήρια θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο κ. Αλογοσκούφης και μετά θα τον παίρναμε ευχαρίστως να τον ξεναγήσουμε στον πλανήτη του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν σοβαρές προτάσεις από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κος Πάγκαλος.

Κίνδυνοι
Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών που σημειώνονται στη χώρα μας πιθανόν να εμποδίσουν τους πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καταδικάζοντας τη χώρα σε μακρόχρονη «αποτελμάτωση», σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Χειρότερες έναντι των αρχικών της προβλέψεων είναι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η όλη αναστάτωση δεν έχει μόνο προκαλέσει ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων και έχει κλονίσει την ευάλωτη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, αλλά έχει ενθαρρύνει και τα εργατικά συνδικάτα να εντείνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην εκπαιδευτική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις που έχει προωθήσει το κυβερνών κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας».
«Ακόμη και πριν από τα επεισόδια, η μεταρρύθμιση είχε αποδειχθεί επίπονη, όμως τώρα θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για να επιτευχθεί σταθερή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν», επισημαίνει αναλυτής της IHS Global Insight.
Η ανάλυση του Reuters επισημαίνει ότι με την παγκόσμια κρίση να «χτυπά την πόρτα» και της Ελλάδας, οι παλαιές καλές εποχές που έκρυβαν τα προβλήματα όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουν τελειώσει με τους αναλυτές να προβλέπουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 1% για το 2009. Ο Κρις Πράις, αναλυτής της Fitch Ratings, εκτιμά ότι το πιο επείγον πρόβλημα της Ελλάδας είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στην κυβέρνηση 13% του ΑΕΠ ετησίως.
Μολονότι ελάχιστοι αναλυτές αναμένουν ότι τα πρόσφατα επεισόδια θα οδηγήσουν σε άμεση πτώση της κυβέρνησης, η ανάλυση του Reuters θεωρεί αβέβαιη την επιβίωσή της πέραν ολίγων επόμενων μηνών.
Morgan Stanley
O οίκος σε πίνακα με στοιχεία των περισσότερων οικονομιών διεθνώς, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,6% για το 2009 το επόμενο έτος, έναντι 3% φέτος. Να σημειώσουμε ότι σε ανάλογη εκτίμηση προ διμήνου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 1,8% για το 2009. Να σημειωθεί πάντως και το 0,6% είναι υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου