ΤΟΠΙΚΑ

Νέα σενάρια συγκυβέρνησης

νέα-σενάρια-συγκυβέρνησης-851206

Σενάρια περί συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων για την έξοδο από την οικονομική κρίση, πυροδότησε η πρόταση του Χρήστου Βερελή να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών και έως τότε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας πρόσωπο κοινής αποδοχής, μετά από διακομματική διαβούλευση, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας.Επισήμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρόταση.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα και να ορίσει υπερκομματικό υπουργό Οικονομίας. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν «αρκετοί Έλληνες σοβαροί να αναλάβουν αυτό το φορτίο».
Μιλώντας στον Real Fm ο κ. Βερελής είπε: «Ο κύριος Καραμανλής οφείλει να ορίσει ταχύτατα χρόνο εκλογών και ορίζοντας χρόνο εκλογών, αυτόματα να ζητήσει από όλα τα κόμματα να ορίσουν έναν υπουργό Οικονομικών που δεν θα ανήκει στη ΝΔ.
» […] Δεν προτείνω εγώ μια συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ίσα- ίσα πιστεύω πως θα κάνει κακό. Αυτό που προτείνω όμως είναι να δοθεί ένα σήμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα κάνει μια στροφή προς την οικονομική σταθερότητα για να μην έχουμε κατάρρευση. Γιατί ο Καραμανλής καταρρέει, να μην καταρρεύσει και η Ελλάδα.»
O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προσφυγή σε εκλογές, ώστε να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση με ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Ο,τιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, απλώς επιμηκύνει και βαθαίνει την κρίση.
«Μου ζητάτε να μπω σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά: το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για κανένα σενάριο, πέρα από την ανάγκη -το ζητούν και οι πολίτες- να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική σε αυτή τη χώρα. Τελεία και παύλα.»
Ανέφερε επίσης ότι δεν νοείται καμία συνεργασία με αυτούς που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Συνεργασία νοείται μόνο με προοδευτικές δυνάμεις στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων, είπε. Επίσης, αμφισβήτησε έντονα κατά πόσο ένας υπηρεσιακός, τεχνοκράτης ή μη, υπουργός θα μπορούσε σε μικρό διάστημα να αναστυλώσει την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του βουλευτή, αφού εξέφρασε την άποψή του.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Βερελή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Το συνοικέσιο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ψήνεται εντατικά στο παρασκήνιο. Απλώς ορισμένοι βιαστικοί, ολοένα και περισσότεροι το λένε φωναχτά».

Στις 6,5 μονάδες
η διαφορά
ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
Νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και της εφημερίδας «Καθημερινή», δίνει προβάδισμα 6,5 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Πριν από ένα περίπου μήνα, στις 13 Νοεμβρίου, σε έρευνα της ίδιας εταιρείας, το ΠΑΣΟΚ προηγείτο με 3,5 μονάδες της ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε ποσοστό 37,5%, η ΝΔ 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι 3%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου