ΤΟΠΙΚΑ

Το ΕΛΚΕΘΕ υπέρ επένδυσης στις Νηές

το-ελκεθε-υπέρ-επένδυσης-στις-νηές-851206

Η ανάγκη δημιουργίας ενός πιο συγκροτημένου σχεδίου για την διάχυση των αλμολοίπων, ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και του αρνητικού αντίκτυπου στο θαλάσσιο περιβάλλον από την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης στις Νηές, αναφέρεται μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων μετά από δειγματοληψία που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην περιοχή μεταξύ Όρμου Σούρπη και Όρμου Νηές – Παγασητικός Κόλπος.

Η πρώτη φάση των δειγματοληψιών πραγματοποιήθηκε τις ημέρες από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένονται να πραγματοποιηθούν διαδοχικές εποχικές δειγματοληψίες. Προβλέφθηκε η συλλογή δειγμάτων νερού (για μετρήσεις φυσικο – χημικών – αλατότητα, θερμοκρασία, οξυγόνο, θρεπτικά άλατα – και βιολογικών – χλωροφύλλη, φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν – παραμέτρων, καθώς και ιζήματος (κοκκομετρικές αναλύσεις, ζωοβένθος).

Επίσης, πραγματοποιήθηκε φωτογραφική απεικόνιση φυτο- και ζωοβένθους της παράκτιας περιοχής και συλλέχθηκαν οργανισμοί για οικοτοξικολογική μελέτη (βαρέα μέταλλα).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το βάθος και η ακριβής θέση του αγωγού απόρριψης μπορούν να καθοριστούν μόνο μετά από την περαίωση του παρόντος ερευνητικού έργου του ΕΛΚΕΘΕ και να συμπεριληφθούν στη Μελέτη Εφαρμογής του αγωγού, που ούτως ή άλλως πρέπει να συνταχθεί πριν την κατασκευή του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα προαναφερθέντα αποτελέσματα είναι ταυτόσημα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που ανατέθηκε από τον Νομάρχη Μαγνησίας για την αξιολόγηση των στοιχείων που διαθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για την επένδυση στις Νηές και πιο συγκεκριμένα στον καθορισμό του αποδέκτη διάθεσης του αλμόλοιπου της μονάδας αφαλάτωσης.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια συνεργασία που πραγματοποίησε ο Δήμος Σούρπης με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή μεταξύ Όρμου Σούρπη και Όρμου Νηές – Παγασητικός Κόλπος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου